Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 11:53

"Ο μέλλοντας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα" - Ελένη Λ. Κολλυροπούλου

Written by
487
"Ο μέλλοντας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα" - Ελένη Λ. Κολλυροπούλου

Ελένη Λ. Κολλυροπούλου 

Ο μέλλοντας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα σε λογοτεχνικά κείμενα του νοτίου – νοτιοανατολικού χώρου

Ιστορική και κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση 

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε από τις Eκδόσεις «Ηδυέπεια» το βιβλίο της Ελένης Λ. Κολλυροπούλου «Ο μέλλοντας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα σε λογοτεχνικά κείμενα του νοτίου – νοτιοανατολικού χώρου»

Ιστορική και κοινωνιογλωσσολογική προσέγγιση

Σχήμα: 17χ24

σελ. 276

isbn: 978-960-5471-20-0 

www.idiepeia.gr (αγορά βιβλίου σε όλα τα βιβλιοπωλεία και από το e-shop μας με δωρεάν αποστολή κούριερ)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (περισσότερες λεπτομέρειες)

210.29.32.556 (τηλεφωνικές παραγγελίες με δωρεάν αποστολή κούριερ) 

Από το οπισθόφυλλο…

 Το παρόν βιβλίο ασχολείται, από ιστορική και κοινωνιογλωσσική άποψη, με τις μελλοντικές περιφράσεις από επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικά και πεζά (16ος - 17ος αι.), του νoτίου - νοτιοανατολικού χώρου και συγκεκριμένα με κείμενα από την Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο, την Πάτμο, τη Χίο, τα Επτάνησα και την Κύπρο. Ειδικότερα, εστιάζει σε περιφραστικές δομές των ρημάτων μέλλω, έχω, θέλω, ρημάτων κίνησης και συνδετικών / υπαρκτικών ρημάτων και στις σημασίες / χρήσεις τους, που προηγούνται της μελλοντικής σημασίας / χρήσης ή την ακολουθούν. Η ανάλυση των δεδομένων είναι ποσοτική και ποιοτική και παρακολουθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας της γραμματικοποίησης, την πορεία, για παράδειγμα, από τον τύπο μέλλω στο μελλα, από το υπάγω στο πα, ή τη διαδρομή από τη δομή θέλω + απαρέμφατο στο θα + υποτακτική. Δείχνει ότι η ποικιλία που παρατηρείται στις μελλοντικές δομές είναι συστηματική. Εξαρτάται από τις αλλαγές που σημειώνονται στη γλώσσα στο πέρασμα των χρόνων, οι οποίες συνδέονται με ιστορικά γεγονότα (κατακτήσεις - γλωσσική επαφή, πολιτικές, κοινωνικές αλλαγές κ.λπ.), άρα και με την περιοχή όπου αυτά συμβαίνουν. Επίσης σχετίζεται με το επίπεδο χρήσης της γλώσσας, το οποίο προσδιορίζεται από το κειμενικό είδος, το σκοπό συγγραφής του, το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική θέση του δημιουργού, τις πηγές και τα πρότυπα συγγραφής του.  

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Η Ελένη Κολλυροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος του Φιλοσοφικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών, όπου σπούδασε ως υπότροφος του ΙΚΥ. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σύγχρονες τάσεις στην Ανάλυση και τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Eταιρείας Eλληνικής Φιλοσοφίας (ΔEEΦ), της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας (ΕΦΕ), της Ένωσης καθηγητών για την προαγωγή της Φιλοσοφίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΚΔΕΦ) και μέλος πολλών άλλων επιστημονικών σωματείων.

Έχει παρακολουθήσει επιστημονικά συνέδρια (φιλοσοφίας, γλωσσολογίας, παιδαγωγικών) και έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση πολλών από αυτά.

Έχει άριστη γνώση των Νέων Τεχνολογιών και της διδακτικής τους αξιοποίησης, έχοντας λάβει σχετική επιμόρφωση και πιστοποίηση. Επίσης έχει πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης σε θέματα «Οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης» και «Συναισθηματικής νοημοσύνης και διοίκησης.

Συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με: διοίκηση και οργάνωση της σχολικής μονάδας, εκπαίδευση ενηλίκων, προγράμματα σπουδών, διδακτική, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δημιουργική γραφή, θεατρική παιδεία, υποκριτική, παραδοσιακή μουσική και χορός, ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, μαθησιακές δυσκολίες, διαχείριση ζητημάτων διαπροσωπικής συμπεριφοράς στη σχολική τάξη, αποκλίνουσες συμπεριφορές μαθητών – παιδαγωγική αντιμετώπιση, σχολική βία, παιδική παχυσαρκία, υγιεινή διατροφή, πρώτες βοήθειες, διαχείριση κρίσεων, περιβαλλοντικά κ.λπ.

Υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός Φιλόλογος από το 1990 και έχει αναλάβει καθήκοντα Δ/ντριας επί δύο έτη (1996 – 1998). Ως εκπαιδευτικός έχει ασχοληθεί με πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά, περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας κ.λπ. με πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις.

Ήταν επιμορφώτρια των εκπαιδευτικών της Δ/νσης β΄/θμιας εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας στα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών υποχρεωτικής εκπ/σης σε νέα διδακτικά πακέτα (διδασκαλία Αρχαίων και Νέων Ελληνικών) (2006).

Έχει ασχοληθεί με κριτική και παρουσίαση βιβλίων και επιστημονικών συνεδρίων με αντίστοιχες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε στο συλλογικό έργο Κ. Βουδούρη (εκδ.), «Έρωτας, Παιδεία και Φιλοσοφία» με το άρθρο «Ψυχή, Αλήθεια και Επικοινωνία».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 487 times

Latest from Super User