Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 08:23

«ΑΝΘΡΩΠΟΣ Στοχασμοί και Αποχρώσεις» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

Written by
680
«ΑΝΘΡΩΠΟΣ Στοχασμοί και Αποχρώσεις» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

«ΑΝΘΡΩΠΟΣ Στοχασμοί και Αποχρώσεις» του Ελευθέριου Πλουτάρχου

ΚΡΙΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ ΕΚΔΟΣΗΣ

«Η ποιητική συλλογή του Ελευθέριου Πλουτάρχου με τίτλο « ΑΝΘΡΩΠΟΣ – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» είναι μια ευχάριστη έκπληξη που μας επιφύλασσε ο νέος λογοτέχνης. Τα χαϊκού, ποιήματα της μιας ανάσας, των 17 συλλαβών σε τρεις γραμμές (5-7-5), είναι ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε ποιητή που τα δοκιμάζει, γιατί πρέπει σ’ ένα τέτοιο μικρό μήκος να επιτύχει βάθος, με ευρέα  νοήματα, μηνύματα, να έχουν όραμα στο σύνολό τους, να συγκινούν ή/ και να προβληματίζουν. Η ποιητική αυτή συλλογή έχει το ευρύ αυτό φάσμα των στόχων. Με τις ενότητες: Ενδοσκόπηση, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές, Προγόνων Γη, ο αναγνώστης νιώθει να καλύπτεται από αρκετές ενότητες, αν όχι απ’ όλες, στα ενδιαφέροντα που αναζητεί.

Ορισμένα έχουν ερωτική γενναιοδωρία (Πες το  «σ’ αγαπώ», / απ’ τ’ άλφα ως τ’ ωμέγα, /τ’ αλφαβητάρι), άλλα έχουν φαντασία (Θα κολυμπήσω / στο βαθύ το χρώμα σου / να ξεθωριάσω), άλλα λυρισμό (Χαμογελούσες / και τα πουλιά κερνούσες / νότες μαγικές), άλλα πάλι συνδυάζουν ποίηση με τέχνες (Μ’ ένα πινέλο / ζωγράφισε τον ήλιο / και χαμογέλα), ενώ αρκετά είναι γραμμένα με πόνο αλλά και με μαχητική διάθεση για τα δίκαια της πατρίδας (Μάχες θα δώσεις / μ’ εμπόδια στην πλεύση, / μ’ όπλο τις μνήμες).

Στην ποίηση δεν υπάρχει τέλος διαδρομής και ο Ελευθέριος Πλουτάρχου μάς κρύβει εντυπωσιακή προοπτική στη συνέχεια. Του είναι αρκετά: το ταλέντο του, η αγάπη που τρέφει για τη Λογοτεχνία – που είναι δεδομένη – και η σκληρή δουλειά, που υπόσχεται στον εαυτό του για να παράγει στη συνέχεια νέα αξιόλογα έργα, και του τα εύχομαι. Με αγάπη στην Τέχνη μα και στον συνάνθρωπο, όπως παραινεί τον εαυτό του κι εμάς με το χαϊκού του: «Μετράς οφειλές/ που χρωστάς να πληρώσεις / μ’ αγάπης χρέος». Και με μάτια ανοικτά, όπως γράφει, να ονειρεύεται έναστρο σύμπαν. Την Τέχνη!»

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης

Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

«Η ποιητική συλλογή «Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την αέναη προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τη ζωή του. Περιλαμβάνει ποιήματα της μιας ανάσας, αποτελούμενα από 17 συλλαβές, σε τρεις στίχους (5-7-5), που ζητούν να διεγείρουν τον αναγνώστη να στοχαστεί κι αυτός μέσα από τις «αποχρώσεις» της πολυδιάστατης ζωής μας. Τον προσκαλούν σ’ ένα «ποιητικό ταξίδι», πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα που θα τον κυριεύσουν, γεμάτο από πληθώρα μηνυμάτων που θα τον προβληματίσουν. Τα 180 χαϊκού της ποιητικής συλλογής είναι ενταγμένα σε έξι ενότητες: Εσωτερική Συνομιλία, Κοινωνικά, Φύση, Ερωτικά, Μύθων Διδαχές και Προγόνων Γη. Στην πρώτη ενότητα εκφράζεται η φωνή της συνείδησης, ο προβληματισμός για την πορεία μας και ο επαναπροσδιορισμός της μέσα από αυτοκριτική και νέες επιλογές (Αναζήτηση / για μια νέα πορεία / στα ενδότερα). Στη δεύτερη προσεγγίζονται κοινωνικά ζητήματα, όπως η ζωή, ο θάνατος, η αγάπη, ο ανθρώπινος πόνος και η ελπίδα (Θα ξεπροβάλουν / μες στα χαρακώματα / οι μαργαρίτες). Στην τρίτη προβάλλεται η φύση, τα στοιχεία που περιλαμβάνει και η επίδραση τους στο μέσα και στο έξω μας (Μες στο μπουμπούκι / με στοργή ψιθυρίζει / η άνοιξή σου). Στην τέταρτη εξυμνείται ο έρωτας (Ήρθες να φέρεις / την αχτίδα του ήλιου / στο μονοπάτι). Στην πέμπτη μεταφέρονται μηνύματα από αρχαίους ελληνικούς μύθους (Φωνή Κασσάνδρας / ηχεί στεντόρεια προς / τους υπνόττοντας). Τέλος στην έκτη αποτίεται φόρος τιμής στους ήρωες του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο (Καρπό γεύομαι / απ’ το δέντρο λευτεριάς, / κήπου ηρώων) και αποτυπώνονται οι πικρές μνήμες από την τουρκική εισβολή του 1974 και των θλιβερών συνεπειών της (Μαύρε Ιούλη, / των προσφύγων οι μνήμες / πληγές ανοικτές). Καλή ανάγνωση!

Με λέξεις λιτές / του ποιητή η φωνή / ένα κάλεσμα…

Μ’ ένα πινέλο / ζωγράφισε τον ήλιο / και χαμογέλα.»

Ελευθέριος Πλουτάρχου

εκπαιδευτικός – συγγραφέας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΠΟΙΗΤΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου γεννήθηκε το 1975 στο χωριό Καλοπαναγιώτης και διαμένει στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής–Δημοτική Εκπαίδευση, 1999) με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Επιστήμες της Αγωγής – Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, 2012). Από το 1999 εργάζεται ως δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση Κύπρου. Το 2021 εξέδωσε με τις Εκδ. «Συμπαντικές Διαδρομές» την 1η ποιητική συλλογή του με τίτλο «Των στίχων πανσπερμία» και το 1ο λογοτεχνικό/εκπαιδευτικό βιβλίο με τίτλο «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα: ημερολόγιο από το ταξίδι του Λεωνίδα». Ποιήματά του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες ποίησης.

 

 

 

Read 680 times

Latest from apostaktirio team