Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2012 16:31

Ο Νίκος Μπατσικανής γράφει για το βιβλίο του Θάνου Μπλούνα

Written by
1632

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ, «…ΚΙ ΑΛΛΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ…»

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, «ΟΙΩΝΟΣ», ΛΑΜΙΑ, 2011.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ανάγνωση του νέου μυθιστορήματος «…κι αλλού η ζωή μάς πάει…» του Θάνου Μπλούνα, που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2011 από τις εκδόσεις «Οιωνός». Κι αυτό οφείλεται τόσο στην υπόθεση, που αφορά την εποχή μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας τη χειρίζεται. Οι ήρωές του είναι αληθινοί κι αναγνωρίσιμοι, άτομα που συναντούμε καθημερινά γύρω μας, τα οποία βιώνουν καταστάσεις γνώριμες σε όλους μας, στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητας.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα, καθώς αφήγηση και κλιμακούμενη δράση, μα και ο Λόγος, με τη χαρακτηριστική εκφραστική ιδιαιτερότητα του δημιουργού, φτιάχνουν την πετυχημένη συνταγή, που, με τα γνήσια συστατικά της, τέρπει τον αναγνώστη, κρατώντας το ενδιαφέρον του αμείωτο μέχρι το τέλος. Χαρακτήρες, ανατροπές κι επιμέρους περιστατικά είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία κάνουν, επιπλέον, την ιστορία ενδιαφέρουσα, με δεδομένη και τη ρεαλιστική περιγραφή, που ζωντανεύει πρόσωπα και γεγονότα.

Στις σελίδες του διακρίνεται κι ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό που φωτίζει και τα αίτια όσων στις μέρες μας συμβαίνουν, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς η λύτρωση θα επέλθει γνωρίζοντας, κατ’ αρχήν, πού οφείλονται αυτά που βιώνουμε και συνειδητοποιώντας τις τυχόν ευθύνες μας, συνεπώς, και τι ο καθένας μας οφείλει να πράξει ή ν’ αποφύγει. 

Ο Θάνος Μπλούνας από την Ανατολική Φθιώτιδα και οι εκδόσεις «Οιωνός» της Λαμίας απέδειξαν πως η περιφέρεια έχει σημαντικές ντόπιες δυνάμεις, σε όλους τους τομείς, που πρέπει να αξιοποιηθούν, ειδικώς τώρα, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και να πάρει τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη Λογοτεχνία, μα και στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

«Σεπτέμβριος 2010-Μάιος 2011: Εννιά μήνες από τη ζωή του Μάκη, του μικροαστού αντι-ήρωα (σ.σ.: μη σωστού) αυτού του βιβλίου, που ζει στην υποβαθμισμένη αθηναϊκή συνοικία του Αγίου Παντελεήμονα. Μπουχτισμένος σύζυγος μιας «ανυπόφορης φάλαινας», καταπιεσμένος στη δουλειά του από τον αντιπαθητικό προϊστάμενό του, διπλά οργισμένος με την παραβατικότητα των οικονομικών μεταναστών και τις απαιτήσεις της τρόικας και του μνημονίου, διαπιστώνει πως «νέος γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή τον πήγε». Αναζητώντας διέξοδο, θα γνωρίσει όσες γυναίκες δεν είχε γνωρίσει σε όλη την ως τότε ζωή του και θα απολαύσει αξέχαστες ερωτικές στιγμές. Ταυτόχρονα όμως θα δοκιμάσει επώδυνες εκπλήξεις, θα ζήσει από κοντά γεγονότα που θα συγκλονίσουν το πανελλήνιο, θα περάσει κόκκινες γραμμές και θα οδηγηθεί ανεπαισθήτως στην απέναντι πλευρά».

Ο Θάνος Μπλούνας, τέως ειδικός πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, γεννήθηκε το 1943 και μεγάλωσε στη Φθιώτιδα. Ζει στη Στυλίδα, της οποίας διετέλεσε Δήμαρχος.

Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία του Παιδιού και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Σκοτία και Γερμανία. Εργάστηκε σε διάφορα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του στην Εκπαίδευση ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με τη συγγραφή άρθρων και βιβλίων παιδαγωγικού περιεχομένου και -σε συνεργασία με συναδέλφους του- μιας σειράς σχολικών βιβλίων, που κυκλοφόρησαν από τον Ο.Ε.Δ.Β.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του συνέχισε α γράφει, αυτήν τη φορά στίχους και ιστορίες για παιδιά και για μεγάλους. Το «...κι αλλού η ζωή μάς πάει...» είναι το έκτο βιβλίο του αυτής της κατηγορίας.

Νίκος Μπατσικανής

Read 1632 times

Latest from Super User