Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 20:18

''ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ'' της Καλλιόπης Στάρα

Written by
455
''ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ'' της Καλλιόπης Στάρα

''ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ'' της Καλλιόπης Στάρα 

Μια συναρπαστική περιήγηση στα δέντρα

της ελληνικής φύσης και στον πολιτισμό μας!

Συγγραφέας: Καλλιόπη Στάρα

Επιστημονικοί Σύμβουλοι

Δρ Γιώργος Κοράκης

Επίκουρος καθηγητής Δασικής Βοτανικής

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δρ Ρήγας Τσιακίρης

Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

Εικονογράφηση: Αρτέον

160 εικονογραφημένες σελίδες

147 λεπτομερείς αποτυπώσεις δέντρων & κλαδιών

Περιέχει αξία, χρήση & θεραπευτική κάθε δέντρου!

Σελίδες: 164

Σκληρό Εξώφυλλο

ISBN: 978-618-5517-05-2

Διάσταση: 22 x 24 εκ.

Kατηγορία: Εικονογραφημένη Μελέτη

Τιμή: 28Η

Με την υποστήριξη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Προλογίζουν

Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του

Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Αθήνα 2021

Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης

Παναγιώτης Δημόπουλος

Καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000

Πρόεδρος Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ)

Χαιρετίζουν

Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου

Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Βασίλης Νιτσιάκος

Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Νίκος Πέτρου

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

Σκοπός της έκδοσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό με απλό και εικονογραφημένο τρόπο τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ' επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής και να συμβάλλει στην καταγραφή της δασικής βλάστησης της χώρας μας, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η έκδοση ως αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους, μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Καλλιόπη Στάρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, όπου και επέστρεψε ξανά το 2002. Έκτοτε μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην πόλη των Ιωαννίνων και το αγαπημένο της Ζαγόρι που αποτελεί τον τόπο καταγωγής της. Έχει ολοκληρώσει τις πτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Α.Π.Θ., ειδίκευση στην Ψυχολογία, 1992), τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο

Τμήμα Βιολογίας (Bangor, Wales, U.K., ειδίκευση Οικολογία, 2001) και τη διδακτορική της διατριβή στον Τομ. Λαογραφίας της Σχολής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2009). Έχει εργαστεί για χρόνια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές A'βάθμιας και B'βάθμιας εκπαίδευσης και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε δεκάδες ημερίδες και εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς. Από το 2016 διδάσκει το μάθημα Πολιτισμική Οικολογία στο τμήμα ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε τεταρτοετείς φοιτητές. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τομέα Οικολογίας του Α.Π.Θ., σε θερινά σχολεία και ξένα πανεπιστήμια ως επισκέπτρια  καθηγήτρια.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των Ιερών Φυσικών Τόπων και στα επιστημονικά πεδία της Εθνοβιολογίας, της περιβαλλοντικής ιστορίας και της μελέτης και διαχείρισης των πολιτισμικών τοπίων και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι μέλος της ομάδας εργασίας για τις Πολιτισμικές και Πνευματικές Αξίες των Προστατευόμενων Περιοχών της IUCN (CSVPA), γραμματέας  του Δ.Σ. για τη διαχείριση & λειτουργία του Σταθμού Έρευνας ΠΑΛΑΣΕ (Παν. Ιωαννίνων-Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας) στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου και μέλος πολλών εθνικών και τοπικών επιστημονικών εταιρειών, ΜΚΟ και συλλόγων που ασχολούνται με τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πάνω από 20 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά, ισάριθμα κεφάλαια σε ξενόγλωσσους και ελληνικούς συλλογικούς τόμους και επιπλέον δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί «εκπαιδευτικές βαλίτσες» περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέματα που αφορούν σε προστατευόμενες περιοχές (Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, 2013), απειλούμενα είδη (Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος, Θαλασσοκόρακας, 2005, 2012), την αστική βιοποικιλότητα (Η ορνιθοπανίδα της Θεσσαλονίκης, 2000) και την αξία των αιωνόβιων δέντρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, (2015). Αρθρογραφεί στον ελληνικό και ξένο τύπο και έχει εκδώσει επίσης το παραμύθι «Tο δέντρο του μικρού μας κόσμου» (ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική 2019) που τιμήθηκε με έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2012.

 

Read 455 times

Latest from apostaktirio team