Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 22:22

Προκήρυξη 3ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής "Λουκάς Βενετούλιας"

Written by
1624
Προκήρυξη 3ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής "Λουκάς Βενετούλιας"

Προκήρυξη 3ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής "Λουκάς Βενετούλιας"

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προκηρύσσει τον 3ο  Πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο:

«Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας»

Οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού ορίζονται ως εξής:

    Ο διαγωνισμός καθιερώνεται, ως θεσμός, στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια.

    Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και σ’ αυτόν μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες καλλιτέχνες έως τριάντα πέντε (35) ετών, χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.

    Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν από ένα έργο ο καθένας, με θέμα της επιλογής τους και υλικό της προτίμησής τους. Η μεγαλύτερη διάσταση του έργου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 εκ., χωρίς περιορισμό για μικρότερα μεγέθη.

    Με την παράδοση του έργου θα πρέπει να υποβάλλεται από τον συμμετέχοντα και ένα σύντομο βιογραφικό. Αλλιώς το έργο δεν θα παραλαμβάνεται.

    Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού είναι πενταμελής.

    Τα έργα του διαγωνισμού εκτίθενται σε χώρο του Ιδρύματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ανακοινώνεται έγκαιρα,  και σε περίπτωση μεγάλου αριθμού έργων η κριτική επιτροπή αποφασίζει πόσα και ποια έργα θα εκτεθούν.

    Η πενταμελής κριτική επιτροπή επιλέγει τέσσερα (4) από τα εκτιθέμενα έργα. Το καλύτερο από αυτά βραβεύεται με συμβολικό χρηματικό ποσό και στα άλλα τρία έργα απονέμονται τρεις ισότιμοι έπαινοι.

    Τα τέσσερα επιλεγμένα έργα παραμένουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.

    Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιοποιείται σε κάθε διαθέσιμο μέσο και κυρίως ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, twitter κ.λπ.

    Για τη φετινή, 3η  διεξαγωγή του διαγωνισμού, η διάρκεια υποβολής των έργων ορίζεται από 15 Ιανουαρίου έως 28  Φεβρουαρίου 2019, με δυνατότητα παράτασης. Ο χρόνος διενέργειας του διαγωνισμού και η παρουσίαση των έργων θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες:  Γραμματεία 2310991610 και 2310 991377 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 09:00 – 15:00.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Λουκάς Βενετούλιας (1930-1984)

Ο Λουκάς Βενετούλιας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 16 Ιανουαρίου 1930. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε από τον Ν. Γ. Πεντζίκη. Ύστερα από τρία χρόνια σπουδών στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, έδωσε εξετάσεις στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και σπούδασε ζωγραφική με δασκάλους τους Σ. Παπαλουκά και Γ. Μόραλη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διακρίθηκε με επαίνους και βραβεία και, μετά την αποφοίτησή του, επανήλθε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Πραγματοποίησε 12 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και ιστορία της τέχνης και σκηνογραφία σε ιδιωτική σχολή θεάτρου-κινηματογράφου. Έκανε σκηνικά και κοστούμια για το Θέατρο Τέχνης του Κ. Κουν και το θίασο της Α. Κατσέλη. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε με τη γραφιστική και την εικονογράφηση βιβλίων και δημοσίευσε άρθρα για την τέχνη σε εφημερίδες και περιοδικά. Ιδεολογικά συνεπής και κοινωνικά ενεργός, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος ΔΣ μέχρι και το θάνατό του, και αγωνίστηκε για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, μουσεία, ιδρύματα κ.ά., καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στις 26 Αυγούστου 1984 στη Θεσσαλονίκη. Μετά το θάνατό του, πραγματοποιήθηκαν εννέα ατομικές εκθέσεις και έργα του παρουσιάστηκαν σε διάφορους χώρους με έργα άλλων καλλιτεχνών.

Read 1624 times

Latest from apostaktirio team