Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 18:03

O ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Written by
854
O ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

O ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ. 

Η Πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Αθήνα διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Ένωση Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης την έκθεση ζωγραφικής :«Χρώματα του Μπαγκλαντές και της Ελλάδας» στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. Ο ιστορικός τέχνης κος Λεόντιος Πετμεζάς που προλόγισε την έκθεση επισήμανε μεταξύ άλλων: ’’Οι δημιουργοί με δεξιοτεχνία κατατάσσουν την τεχνική τους στην φαντασιακή διείσδυση. Προκαλούν μια στέρεα δομημένη, πρωτότυπη έκφανση με ινιακούς συνδυασμούς που ενέχουν περισσή χάρη, φιλτραρισμένους από αέναο φωτισμό. Οι συλλήψεις αδιάσπαστα εκδηλώνουν την αφοσίωση στην ιδεατή ισορροπία της αισθητικής περιήγησης. Το αυθεντικό στοιχείο των χαρακτηριστικών αποτυπώσεων με συμβολική σύζευξη εκφράζει ευθύβολα την πηγαία παραστατική διαβάθμιση .Με μια ανεξάντλητη αρμονία ρυθμών σε συνδυασμό με την ιδανική φορμαλιστική αναφορά αναγάγουν τις σχηματικές οσμώσεις με συνέπεια στην σφαίρα ολοκλήρωσης της αφομοιωτικής οντότητας . 

Η επικοινωνία τους με το κοινό εξελίσσεται σε μια οικεία συνομιλία που κοινωνεί μια διαδικασία με αυθόρμητες εντάσεις, ευρηματικές κινήσεις και στέρεες απεικονίσεις. Η κατασκευαστική αλήθεια του κάθε δημιουργού συνίσταται σε ιδιότυπα συμπλέγματα με στιλιστικές διαστάσεις που εμπεριέχουν μια ποικιλία υλικών .Περιγράφουν συνειρμούς με αβρότητα ενώ προσημαίνουν καταστάσεις μέσα από διακυμάνσεις που ιχνηλατούν την περιδιάβαση αλλά και την παρέμβαση. Με ακατάβλητη γοητεία η φλόγα της τεχνικής τους αποτελεί ειδική περίπτωση για μια ενδότερη ανάλυση και φυσικά για μια ενδοσκοπική μελέτη. Ο θεατής ανακαλύπτει γρήγορα το μεγαλείο της δυναμικότητας στις τυπώσεις ,την εντρύφηση που διαγράφεται και ενσαρκώνεται δικαιώνοντας με διακριτικότητα την πλαστικότητα στις γραμμές.

Κάθε καλλιτέχνης αντιμετωπίσει την φορμαρισμένη υφή προσδίδοντας της μορφική ανάπλαση με ιδεογράμματα απέναντι σε παιχνιδίσματα. Με πηγαίο και αξεπέραστο ύφος όλα τα επιτεύγματα της έκθεσης ευδιάκριτα φανερώνουν στοιχεία εκφάνσεων διαφορετικά μεταξύ τους.’’ Στην έκθεση συμμετείχαν αναγνωρισμένοι εικαστικοί δημιουργοί με ιδιαίτερη παρουσία σε δρώμενα τέχνης και πολιτισμού. Από την Ελλάδα oι κυρίες :Μαριλένα Φωκά, Δώρα Σκουτέρη ,Φωτεινή Παππά, Βαρβάρα Κίγκα, Νάντια Μπαράκου, Χρυσούλα Σταμάτη, Κατερίνα Μπιτούνη και οι κύριοι Νώντας Ρεντζής, Σταύρος Τζώρτζος. Από το Μπαγκλαντές οι κύριοι : Shamsul Alam, Mahfuzur Rahman, Md. Rezaun Nabi, Md. Muniruzzaman, Md Zohir Uddin, Bishwajit Goswami,Md. Fazlur Rahman. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Πρέσβη του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα κο. Jasmin Uddin. Παρευρέθηκαν πλήθος καλλιτεχνών και φιλότεχνων , εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ηλιούπολης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης κος. Στυλιανός Μαρούλης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΛΙΝΕΠΑ κος. Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Greek-Indian Cultural & Welfare Association κος. Maghar Gandhi, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Πειραιά και Νήσων κος Παύλος Νισλόγλου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εργαστήρι ζωγραφικής με παιδιά από την Ελλάδα και το Μπαγκλαντές. Η διοργάνωση και η παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό έγινε από τον Γραμματέα της Πρεσβείας του Μπαγκλαντές κο. Sujan Debnath. Η καλλιτεχνική επιμέλεια έγινε από την εικαστικό κα Θεοδώρα Σκουτέρη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρέσβης του Μπαγκλαντές κος Jasmin Uddin συνεγχάρει προσωπικά , τίμησε τους συμμετέχοντες με το Certificate of Appreciation και έδωσε δεξίωση για αυτούς στην πρεσβευτική κατοικία.

Read 854 times

Latest from Super User