Print this page
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 09:51

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές δράσεις της πλατφόρμας Restart στα ελληνικά νησιά.

Written by
764
Ολοκληρώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές δράσεις της πλατφόρμας Restart στα ελληνικά νησιά.

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές πολιτιστικές δράσεις της πλατφόρμας Restart στα ελληνικά νησιά. 

Μεγάλη επισκεψιμότητα σημείωσαν και τη φετινή θερινή σαιζόν οι δράσεις πολιτιστικού τουρισμού της πλατφόρμας RESTART σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικά δρώμενα, διαγωνισμοί γλυπτικής και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα Artists in Residence ήταν στον φετινό προγραμματισμό του επίσημου φορέα Πολιτιστικού Τουρισμού της χώρας.

Περισσότεροι από 280 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που εξελίχθηκαν στα πολυτελή ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την πλατφόρμα καθώς και σε άλλους χώρους Τέχνης και πολιτισμού που συγκεντρώνουν έντονη τουριστική κινητικότητα.

 Εκτός από το προγραμματισμένο κλείσιμο της εκθεσιακής περιόδου της Aqua Gallery στο ξενοδοχείο Art Hotel στον Πύργο Σαντορίνης, όπου παρουσιάστηκαν συνολικά οι δουλειές 95 καλλιτεχνών σε όλη τη φετινή σαιζόν,  η ολοκλήρωση των δράσεων έγινε με δύο σημαντικά event.

 Στη Μύκονο, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που ανέπτυξε η RESTART για το ξενοδοχείο Aphrodite Beach Resort στον Καλαφάτη, διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός γλυπτικής που έτρεχε όλο το καλοκαίρι στο θεματικό εστιατόριο Blue Fusion Art Restaurant. Οι επισκέπτες του εστιατορίου, απολάμβαναν το δείπνο τους μέσα σε ένα περιβάλλον τέχνης. Ο «Κήπος των Γλυπτών» ήταν η ιδιαίτερη εμπειρία για τους πελάτες του Blue, καθώς είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν ανάμεσα στις εντυπωσιακές γλυπτικές εγκαταστάσεις και να ψηφίσουν για το αγαπημένο τους γλυπτό.

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο εστιατόριο παρουσία των καλλιτεχνών που προσκλήθηκαν από το ξενοδοχείο, έγινε η καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νικητών από την ψηφοφορία του κοινού.

Τα πιο δημοφιλή γλυπτά αναδείχθηκαν αυτά του γλύπτη Σπύρου Κοντούλη, ο οποίος βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ. Ακολούθησαν τα έργα της Helen Mudie η οποία απέσπασε το έπαθλο των 1.000 ευρώ και τρίτος αγαπημένος του κοινού ήταν ο γλύπτης Γιώργος Μπαρδάκας στον οποίο απονεμήθηκε το έπαθλο των 500 ευρώ.

Στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της πλατφόρμας RESTART με το «Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ.Νομικός» στη Βλυχάδα, ξεκίνησε από φέτος το διαδραστικό διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών “Artists in Residence”.

Οι πρώτοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα που θα λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ήταν τα μέλη του διεθνούς μετα-σύγχρονου εικαστικού ρεύματος “Barbares d’ Esprit”. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2016 στην Ολλανδία από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Ad Arma και Bert Van Santen οι οποίοι οραματίστηκαν τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής συλλογικότητας που θα εξέλισσέ το παρόν κυρίαρχο ρεύμα του εξπρεσιονισμού για μια μετάβαση στην εποχή του post- contemporary. Οι δύο καλλιτέχνες, ιδιαίτερα γνωστοί και δημοφιλείς στη χώρα τους, ξεκίνησαν να προσκαλούν συναδέλφους οι οποίοι ασπάζονταν το ίδιο μανιφέστο. Ο Ιρακινός καλλιτέχνης Mohammed Quraiseh που μένει στο Τορόντο του Καναδά μπήκε στην ομάδα νωρίς ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 μέλος των «Βαρβάρων» είναι και η ελληνίδα γλύπτρια Kelly.

Το διάστημα 9-23 Σεπτέμβρη, σύσσωμη η ομάδα των πρωτοποριακών καλλιτεχνών ταξίδεψε στη Σαντορίνη και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του μουσείου. Οι “Barbares d’ Esprit” είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν στο ευρύχωρο ατελιέ που δημιούργησε ειδικά για αυτούς το μουσείο παρέχοντας τους όλες τις απαραίτητες ύλες και εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη συλλογή έργων εμπνευσμένων από τον ηφαιστειακό χαρακτήρα του τόπου που θα παρουσιαστεί το χειμώνα στην Αθήνα καθώς και μια εντυπωσιακή χωροπλαστική εγκατάσταση 156 τετραγωνικών μέτρων – που οι «Βάρβαροι» έστησαν στον προαύλιο χώρο του μουσείου. Η συμπαντική Σπέιρα που δημιουργήθηκε από 180 ξύλινα καλάθια - που από το 1945 χρησίμευαν στη μεταφορά ντομάτας- έβαζε τους επισκέπτες σε μια πνευματική διαδρομή μέχρι το κέντρο της.

Και φέτος λοιπόν η Restart - ο κεντρικός συντονιστικός φορέας που εξειδικεύεται στον Πολιτιστικό Τουρισμό, διοργάνωσε τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές συναντήσεις σύγχρονων δημιουργών και πρόβαλλε τη δυναμική της χώρας στον μεγάλο όγκο διεθνών επισκεπτών που έκαναν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.

Η πλατφόρμα ανανεώνει το ραντεβού της με το πολυάριθμο κοινό που επισκέφθηκε τις δράσεις της για τη θερινή σαιζόν του 2020 και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν (καλλιτέχνες ή ξενοδοχεία) να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της www.restartplatform.com  

https://www.santoriniartsfactory.gr/gr/

http://aphrodite-mykonos.com/

https://www.arthotelsantorini.com/

http://restartplatform.com/

 

Read 764 times

Latest from apostaktirio team