Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 08:59

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Cinemarian Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Written by
712
Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Cinemarian Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Cinemarian
Με τον Ανδρέα Κατσικούδη 

Η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας κάνει να απολαμβάνουμε καλύτερα την τέχνη, να βρούμε δημιουργικές ιδέες και έμπνευση για ότι κάνουμε στη ζωή μας (ειδικά αν είμαστε οι ίδιοι καλλιτέχνες), να δούμε τις ιστορικές μας γνώσεις από μια νέα οπτική και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γενικότερα. Η ιστορία τέχνης είναι ένας πλούσιος κόσμος συναισθημάτων, ιδεών, αισθητικών, τεχνικών, τεχνολογιών, τρόπων ζωής και ιστορικών στιγμών που επηρέασαν τον πολιτισμό μας.  

2η παρουσίαση: dada – η αναρχία στην τέχνη 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 

Σε αυτή τη συνάντηση θα μιλήσουμε για το κίνημα που προσπάθησε να καταστρέψει την τέχνη, που έβγαλε γλώσσα σε όλες τις αξίες του πολιτισμού, που πρότεινε ριζοσπαστικές μορφές έκφρασης και η επιρροή του φτάνει μέχρι τις μέρες μας. 

 Ποια είναι η σχέση του DADA με κινήματα σαν το σουρεαλισμό, τον αμερικάνικο αφηρημένο εξπρεσιονισμό, την pop art, το σουρεαλισμό, την εννοιολογική τέχνη; Πώς επηρεάστηκαν από τις τεχνικές του καλλιτέχνες όπως ο W. Burroughs, o Frank Zappa, o David Bowie και πώς ο τρόπος σκέψης του άγγιξε το punk; 

Με παραδείγματα από τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τη φωτογραφία και άλλες τέχνες θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία του κινήματος μα περισσότερο για την επίδρασή του σε αυτές τις τέχνες, τις αισθητικές που εισήγαγε και την επιρροή του σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες της εποχής μας. Ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης («μα είναι τέχνη αυτό;») έχει τις ρίζες του εδώ! 

Το DADA ήταν μεν βραχύβιο κίνημα, αλλά τόσο ριζοσπαστικό  που οι καλλιτεχνικές πρακτικές του (τις περισσότερες τις συναντάμε και στο σουρεαλισμό που ακολούθησε) δίνουν έμπνευση σε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, αλλά και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η δημιουργικότητα. Στην παρουσίασή μας θα δοκιμάσουμε με το κοινό μερικές από αυτές. 

Είστε όλοι κατηγορούμενοι, σηκωθείτε πάνω

Τι κάνετε εδώ, μαντρωμένοι σαν σοβαρά στρείδια

Το Νταντά δεν αισθάνεται τίποτα, είναι τίποτα, τίποτα, τίποτα

Είναι σαν τις ελπίδες σας, τίποτα

Σαν το παράδεισό σας, τίποτα

Σαν τους καλλιτέχνες σας, τίποτα

Σαν τη θρησκεία σας, τίποτα 

Φρανσίς Πικαμπιά, απόσπασμα από το Κανιβαλικό Μανιφέστο 

Προσοχή: 

Η παρουσίαση αυτή είναι δυνατόν να θίξει  θρησκευτικά συναισθήματα, ηθικές και κοινωνικές αξίες! Ελάτε με ανοιχτό μυαλό και ήρεμη διάθεση… 

Πληροφορίες: 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 – 9:00 μ.μ.

Cinemarian, Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος (πλησίον μετρό ΦΙΞ)

Είσοδος: 5 ευρώ 

Παρακαλούμε να είστε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την εκδήλωση, για να εξασφαλίσετε  θέση και να ξεκινήσουμε την ώρα μας. 

www.andreaskatsikoudis.com

www.cinemarian.gr

Read 712 times

Latest from apostaktirio team