Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 09:53

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης Με τον Ανδρέα Κατσικούδη / Εξπρεσιονισμός (webinar)

Written by
554
Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης  Με τον Ανδρέα Κατσικούδη  /  Εξπρεσιονισμός (webinar)

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Συνεχίζουμε λόγω κορονοϊού online

 Εξπρεσιονισμός (webinar)

Από τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, στη μουσική, στη φωτογραφία και στον κινηματογράφο, ο εξπρεσιονισμός διαπερνάει σχεδόν όλες τις μορφές τέχνης και είναι ένα από τα παιδιά του ρομαντισμού  που έφερε στο προσκήνιο όλες τις σκοτεινές ιδιότητες και πάθη του ανθρώπου.  Ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, επηρεάζοντας άμεσα το film noir,  διέδωσε το σκληρό φως και τις έντονες σκιές του, με τα ανάλογα μυστικά που πάντα κρύβουν, σε όλο τον κόσμο! 

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021, 7:00 – 9:00 μ.μ. 

Τι κοινό έχει η κραυγή του Μουνκ με τη ζωγραφική του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Τζάκσον Πόλοκ και τις ταινίες του γερμανικού εξπρεσιονισμού όπως το Νοσφεράτου και το Μετρόπολις; Τι σημαίνει καφκικό; Ποιος είναι ο εξπρεσιονιστικός φωτισμός και πώς επηρέασε όλες τις τέχνες της εικόνας (ζωγραφική, κόμιξ, φωτογραφία, κινηματογράφο); Πώς εκφράζεται η εξπρεσιονιστική αισθητική στη μουσική; Ποια διάσημα αρχιτεκτονικά έργα θεωρούνται παιδιά του εξπρεσιονισμού; Γιατί ο ρομαντισμός και ο εξπρεσιονισμός ξεκίνησαν από τη Γερμανία; Πώς μπορεί να συνυπάρξει η λογική με το μυστικισμό και το άκρατο πάθος; 

Ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης τέχνης   έχει τις ρίζες του εδώ! 

Οι ιδέες και οι πρακτικές του εξπρεσιονισμού (αρκετές είναι κληρονομιά από το ρομαντισμό) δίνουν έμπνευση σε καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, αλλά και κάθε άνθρωπο που τον ενδιαφέρει η τέχνη και η δημιουργικότητα.  

Η ιστορία της τέχνης μπορεί να μας κάνει να απολαμβάνουμε καλύτερα την τέχνη, να βρούμε δημιουργικές ιδέες και έμπνευση για ότι κάνουμε στη ζωή μας (ειδικά αν είμαστε οι ίδιοι καλλιτέχνες), να δούμε τις ιστορικές μας γνώσεις από μια νέα οπτική και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γενικότερα. Η ιστορία τέχνης είναι ένας πλούσιος κόσμος συναισθημάτων, ιδεών, αισθητικών, τεχνικών, τεχνολογιών, τρόπων ζωής και αντανάκλαση ιστορικών στιγμών που επηρέασαν τον πολιτισμό μας.  

Πληροφορίες:

Κυριακή  24 Ιανουαρίου 2021, 7:00 – 9:00 μ.μ.

Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα Zoom

Κόστος  5 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το ποσό των πέντε ευρώ στο λογαριασμό IBAN: 

GR 090 17190 2000 6902 1332 13495  Τράπεζα Πειραιώς, Φόρτης Γιώργος (τα έξοδα κατάθεσης επιβαρύνουν τον καταθέτη). Στη συνέχεια στέλνουν φωτογραφία της κατάθεσης στο email:  akatsikoudis@yahoo.com    στο θέμα του μηνύματος: Εξπρεσιονισμός –  και θα τους σταλεί ο σύνδεσμος και ο κωδικός της εκδήλωσης. 

Παρακαλούμε να συνδεθείτε 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Δεν είναι δική μας ευθύνη αν ο εξοπλισμός σας δεν είναι κατάλληλος ή δεν γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείται. Ερωτήσεις μπορούν να γίνουν μέσα από το chat (θα δείξουμε στην αρχή της παρουσίασης πώς γίνεται αυτό). 

Βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη και οι άλλες εκδηλώσεις που οργανώνει υπάρχουν στο

www.akatsikoudis.blogspot.com

 

 

Read 554 times

Latest from Super User