Print this page
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 13:23

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης Με τον Ανδρέα Κατσικούδη: Μινιμαλισμός

Written by
483
Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης  Με τον Ανδρέα Κατσικούδη:  Μινιμαλισμός

Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Μινιμαλισμός

Κυριακή 25 Απριλίου 2021, 20:00 – 22:00

Ο Μινιμαλισμός εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και ο ριζοσπαστισμός του επηρέασε ολόκληρο το φάσμα της τέχνης με κύρια παραδείγματα τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική και το design, τη μουσική, το θέατρο, το χορό κ.ά. Θα εξετάσουμε αντιπροσωπευτικά έργα του μινιμαλισμού που αφορούν σχεδόν κάθε είδος τέχνης και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για την επιρροή που ασκεί στην τέχνη σήμερα καθώς και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Ο μινιμαλισμός μετέβαλε το αστικό περιβάλλον (κυρίως μέσα από την αρχιτεκτονική και γλυπτική), ενώ η επιρροή του εξαπλώνεται μέχρι τη σύγχρονη εποχή ως φιλοσοφία και συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Γιατί το 2021 υπάρχει πληθώρα ανθρώπων που παρακολουθούν ντοκιμαντέρ με θέμα τον μινιμαλισμό με πολλούς να καταλήγουν να αλλάξουν παγιωμένες συνήθειες στη ζωή τους;

Ως αισθητικό ρεύμα έχει αφενός φανατικούς οπαδούς και αφετέρου ορκισμένους εχθρούς. Ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτό; Ο μινιμαλισμός έδωσε τις δικές του απαντήσεις στους μεγαλύτερους προβληματισμούς των καλλιτεχνών που αφορούσαν στο θέμα, τη σύνθεση και το ύφος. Ποιες είναι αυτές;

Θα αναλύσουμε συγκεκριμένα έργα τέχνης προκειμένου να κατανοήσουμε τον τρόπο που εφαρμόζονται στην πράξη οι παραδοχές του κινήματος του μινιμαλισμού και στη συνέχεια θα συζητήσουμε για δημιουργικότητα, απλότητα και ιδέες για την τέχνη και τη ζωή. Είναι μια παρουσίαση που υπόσχεται ηρεμία, χρώμα, μουσική και έμπνευση. Τέλος, θα εξετάσουμε τον τρόπο που μπορούμε να προσεγγίζουμε ένα κομμάτι της σύγχρονης τέχνης (μεταμοντερνισμός), καθώς ο μινιμαλισμός έχει άμεση συγγένεια με την εννοιολογική τέχνη που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα των μουσείων όπως του ΕΜΣΤ.

Μετά την εκδήλωση θα αναρτηθεί σχετικό υλικό (έργα τέχνης, επεξηγηματικά βίντεο και άρθρα) σε σελίδα που έχει δημιουργηθεί για το μινιμαλισμό ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να συνεχίσουν τη μελέτη και μόνοι τους.

Πληροφορίες:

Κυριακή  25  Απριλίου 2021, 8:00 – 10:00 μ.μ.

Η παρουσίαση θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα Zoom

Κόστος  5 ευρώ

Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν το ποσό των πέντε ευρώ στο λογαριασμό IBAN:

GR 090 17190 2000 6902 1332 13495  Τράπεζα Πειραιώς, Φόρτης Γιώργος (τα έξοδα κατάθεσης επιβαρύνουν τον καταθέτη). Στη συνέχεια στέλνουν φωτογραφία της κατάθεσης στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    στο θέμα του μηνύματος: ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ –  και θα τους σταλεί ο σύνδεσμος και ο κωδικός της εκδήλωσης.

Παρακαλούμε να συνδεθείτε 5 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Δεν είναι δική μας ευθύνη αν ο εξοπλισμός σας δεν είναι κατάλληλος ή δεν γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείτε.  Ερωτήσεις μπορούν να γίνουν μέσα από το chat της εφαρμογής και θα γίνει μια μικρή συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες έχουν κλειστά τα μικρόφωνα.

O Ανδρέας Κατσικούδης είναι εκπαιδευτικός, σκηνοθέτης και φωτογράφος. Διδάσκει φωτογραφία, κινηματογράφο και ιστορία τέχνης στο Cinemarian.

http://akatsikoudis.blogspot.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Read 483 times

Latest from apostaktirio team