Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 20:06

«Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή

Written by
1316
«Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή

«Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή

Η επιτυχημένη παιδαγωγική παράσταση «Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης» του Θανάση Σάλτα σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μαστοράκη με μουσική Χρυσάνθης Οικονομάκη έλαβε φέτος μία από τις καλύτερες κριτικές για παιδικό θέατρο από τον κριτικό Θεάτρου Νίκο Μπατσικανή

(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)

Κείμενο - στίχοι τραγουδιών:Θανάσης Σάλτας  

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαστοράκη

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Χρυσάνθη Οικονομάκη

Σκηνικά - Κουστούμια: «Θίασος Πορεία»

Εικονογράφηση: Κύρα Αλιγιζάκη

Επιμέλεια Αφίσας - Φωτογραφίες - Τρέιλερ: Παναγιώτης Χριστοφιλέας

Παραγωγή: «Θίασος Πορεία»

Ερμηνείες: Ιωάννα Μαστοράκη  (Διαδραστική Αφήγηση), Eύη Βασιλάκου (Χαρά), Μαρικαίτη Χατζησωλομού (Λύπη) 

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, του Θανάση Σάλτα (Εκδόσεις Cambia, 2013 ). Ένα λογοτεχνικό παραμύθι, για μικρούς και μεγάλους,  με πλούσιο λεξιλόγιο, «παραμυθένια» μουσική, σημαντικές έννοιες και διδάγματα για τα παιδιά, στοιχεία που του προσδίδουν μοναδική παιδαγωγική και μορφωτική αξία. Το έργο περιλαμβάνει δώδεκα ιστορίες και τέσσερα τραγούδια,  που τα «ζωντανεύουν», επί σκηνής, η «Χαρά» και η «Λύπη», με τη σκηνοθέτιδα στον ρόλο της Διαδραστικής Αφηγήτριας. Μέσα από τις περιπέτειες -με ζωάκια και ζωύφια- του περιβολιού που ζουν οι δύο ηρωίδες - συναισθήματα, μαθαίνουμε πόσο σημαντικά είναι και τα δύο και πόσο το ένα συναίσθημα εναλλάσσεται, στη ζωή μας, με το άλλο. Ο συγγραφέας Θανάσης Σάλτας έχει βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης, διηγήματος και θεατρικών έργων και συνεχίζει να διακρίνεται για τη ζωντάνια της γραφής του και τον υπέροχο χειρισμό του λόγου.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ιωάννα Μαστοράκη χαρίζει στο κοινό μια κεφάτη και δροσερή παράσταση, όπου τα μηνύματα του κειμένου φωτίζονται, έτσι ώστε τα συναισθήματα να «παίρνουν σάρκα και οστά». Η Κύρα Αλιγιζάκη, γνωστή εικαστικός, έχει επιμεληθεί την εικονογράφηση, δίνοντας στο παραμύθι πολύ ιδιαίτερη εικαστική εικόνα, η οποία ολοκληρώνεται με τα σκηνικά και τα ευφάνταστα κουστούμια, που κατασκεύασε ο «Θίασος Πορεία». Η πρωτότυπη μουσική, την οποία έγραψε η Χρυσάνθη Οικονομάκη, δημιουργεί μια «παραμυθένια ατμόσφαιρα», που ταξιδεύει τους θεατές, έχοντας ηχογραφηθεί από φυσικά όργανα: πιάνο (Χρυσάνθη Οικονομάκη), τσέλο (Ουρανία Καραντούνη) και  φλάουτο (Μυρτώ Χρυσανθοπούλου). Η Ιωάννα Μαστοράκη ερμηνεύει πολύ ωραία τον ρόλο της Αφηγήτριας, η οποία γίνεται και ο συνδετικός κρίκος των επιμέρους ιστοριών αλλά και των όσων οι δύο ηρωίδες (Χαρά – Λύπη) βιώνουν στην παράσταση. Η Εύη Βασιλάκου μεταμορφώνεται σε πραγματική «Χαρά» ερμηνεύοντάς την τέλεια, χορεύοντας ανέμελη κοντά στη Λύπη, μέσα στο περιβόλι. Η Μαρικαίτη Χατζησωλομού υποδύεται ιδανικά τη «Λύπη», πού είναι το «αντίπαλο δέος» και η αντίθεση της «Χαράς». Μικροί και μεγάλοι απολαύσαμε μια ωραία παράσταση, με διδακτικό περιεχόμενο, μεγάλης παιδαγωγικής προσφοράς. Τα παιδιά συμμετείχαν σε πολλά σημεία, τραγουδώντας, χτυπώντας παλαμάκια και χορεύοντας στο τέλος, πάνω στη σκηνή. Τα  χειροκροτήματα, στο τέλος, ήταν αυθόρμητα και παρατεταμένα, επιβραβεύοντας όλους τους συντελεστές. Μια παράσταση που πρέπει να δουν μικροί και μεγάλοι.

Κάθε Σάββατο στις 17:00

Δεκέμβριος 2018

«Θέατρο Οδού Παραμυθίας»

Παραμυθίας 27, Κεραμεικός - Γκάζι

Τηλέφωνο:  6974169977 / 6946494999

*Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου

(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου – Χορού)

Read 1316 times

Latest from apostaktirio team