Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 16:13

Νέα προθεσμία για την υποβολή διηγημάτων στον Στ Διαγωνισμό Στέλιος Ξεφλούδας

Written by
2513
Νέα προθεσμία για την υποβολή διηγημάτων στον Στ Διαγωνισμό Στέλιος Ξεφλούδας

Νέα προθεσμία για την υποβολή διηγημάτων στον Στ Διαγωνισμό Στέλιος Ξεφλούδας 

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής διηγημάτων για τον ΣΤ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα «Το Τρένο» ως τις 30 Σεπτεμβρίου 

Η Προκήρυξη

O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια», η εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το literature.gr προκηρύσσουν τον ΣΤ’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» με θέμα «Το τρένο».

Ο Διαγωνισμός που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, έχει ως στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού αλλά και την ανάδειξη νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα Καστέλλια, ανήκε στην περίφημη Γενιά του ’30, ήταν από τους ιδρυτές της περίφημης «Σχολής της Θεσσαλονίκης» και θεωρείται ως ο εισηγητής του «εσωτερικού μονολόγου» στην Ελληνική Λογοτεχνία.

Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν υπηρετηθεί –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας -και οι δυο αυτοί στόχοι, αφού και παρακινήσαμε για γνωριμία με το έργο του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και πολλοί από τους νέους συγγραφείς που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό έχουν σημειώσει μια αξιόλογη πορεία στα ελληνικά γράμματα. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα θέματα των προηγουμένων διαγωνισμών ήταν :

-Επιστροφή στο χωριό

-Έγκλημα στο χωριό

-Ο καπνός

-Ο Ξένος

-Το σχολείο 

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.

Θέμα του ΣΤ’ Διαγωνισμού είναι «Το Τρένο»

Η ιδέα ώστε το θέμα του νέου διαγωνισμού να είναι το τρένο συνδέεται με τη μεγάλη σημασία που έχει τόσο για τα Καστέλλια, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Σταθμός του Μπράλου στενά συνυφασμένος με την ιστορία του χωριού μας κινδύνεψε να καταργηθεί!

Με μεγάλους αγώνες των κατοίκων επανήλθε το τρένο στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι, που είχε προσωρινά καταργηθεί με την έναρξη λειτουργίας της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά πλέον από την περιοχή των Θερμοπυλών.

Ο ιστορικός σταθμός του Μπράλου, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να αναδειχθεί. Διαλέγοντας το τρένο ως θέμα του Διαγωνισμού θέλουμε να κάνουμε γνωστό αυτό το κρίσιμο ζήτημα και να συμβάλλουμε κι εμείς στη διατήρηση της γραμμής και την αξιοποίησή της.

Επιπλέον θεωρώντας το τρένο ως το μέσο μεταφοράς που είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, ελπίζοντας ότι κάποτε όλη η Ελλάδα θα δικτυωθεί και …σιδηροδρομικά.

Η βράβευση

Τα δώδεκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια ή στον Σταθμό του Μπράλου. 

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη

Για τον ΣΤ’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:

Παραλήπτης

Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»

Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών

Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80 

Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2019. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2019, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου. 

Προσοχή: Νέα προθεσμία υποβολής η 30η Σεπτεμβρίου 

Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μετέχουν:

-Εκ μέρους του Συλλόγου ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Χαλατσάς, δικηγόρος- συγγραφέας και ο αντιπρόεδρος Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας,

-Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης η διευθύντριά του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή

-Από το literature.gr η διευθύντρια του Ντίνα Σαρακηνού

-Η φιλόλογος και συγγραφέας Δώρα Κασκάλη

Read 2513 times

Latest from apostaktirio team