Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 21:44

Συνέντευξη της Άννας Μαρίας Παπίρη στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3122

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ -ΠΑΠΙΡΗ

 


Της Μαρίας Ζαβιανέλη


Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν  κράτησες για πρώτη φορά το βιβλίο σου;

Κουράστηκα τόσο πολύ για να γίνει όπως ήθελα που τα συναισθήματά μου ήταν ανάμικτα. Ασχολήθηκα με όλα τα στάδια της υλοποίησής του γεγονός που με έφερε συχνά αντιμέτωπη με διάφορους συνεργάτες. Ήθελα ένα βιβλίο με καθαρή και όμορφη εικόνα. Επίσης παρά τους δύσκολα οικονομικά καιρούς δεν συμβιβάστηκα με καμία έκπτωση στην αισθητική αλλά και στην ποιοτική του εικόνα. Πιστεύω ότι πήγαμε αρκετά καλά και είμαι χαρούμενη επειδή μπορώ να προσφέρω ένα προϊόν το οποίο από κάθε άποψη έχει ποιοτική και χρηστική αξία.


Η γήρανση δεν είναι ασθένεια. Καθηγητής επιδημιολογίας κ Βιοστατικής στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Ποια είναι  γνώμη σου; Ισχύει ;

Θα σας απαντήσω με τα λόγια του dr. Andrew Weil  «Η γήρανση είναι μία συνεχής και αναγκαία διαδικασία αλλαγής που ξεκινάει από τη στιγμή της σύλληψης» μία άλλη άποψη του Leonard Hayflick  «H γήρανση είναι μία εκφυλιστική διαδικασία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι περισσότεροι...Το σίγουρο είναι πως όλοι θα γεράσουμε ότι και να κάνουμε. Όλα όσα μας περιβάλλουν στο σύμπαν μας γερνούν» Εγώ μόνο σαν δημοσιογράφος μπορώ να τοποθετηθώ και θα πω ότι  ο χρόνος αυξάνει την αξία μας σαν τα παλιωμένα κρασιά. Ας ζήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με αξιοπρέπεια, δημιουργικοί και χρήσιμοι για τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε.


Αλήθεια τα τελευταία χρόνια  έχουν αρχίσει οι άντρες να περιποιούνται τον εαυτό τους ;Εσύ τους προ τρέπεις  ασχοληθούν περισσότερο κ χωρίς τα ταμπού του παρελθόντος;

Το δικαιούνται άλλωστε. Είναι ανεβαστικό να έχεις δίπλα σου ένα σύντροφο περιποιημένο και πεντακάθαρο.  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η περιποίηση είναι προνόμιο των γυναικών. Κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται να φροντίζει την εικόνα του.


Υπάρχουν τρόφιμα που προστατεύουν την υγειά  μας;

Καλύτερα να αναφερθούμε σε μία διατροφή που προστατεύει την υγεία μας. Μία διατροφή η οποία θα επηρεάσει τις φλεγμονές οι οποίες αναπτύσσονται στον οργανισμό μας και προκαλούν βλάβες αλλά και πρόωρη γήρανση. Η αντιοξειδωτική διατροφή περιλαμβάνει μικροθρεπτικές ουσίες οι οποίες αποτελούν πηγή ενέργειας και συμβάλλουν στη συντήρηση και την αποκατάσταση των ιστών μας και περιλαμβάνει λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικές ουσίες τις οποίες χρειαζόμαστε σε λιγότερες ποσότητες και βελτιώνουν τη λειτουργία του οργανισμού όπως βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία, ίνες και φυτοθεραπευτικά στοιχεία. Αξίζει να ξεχωρίσουμε τη δράση που έχουν τα λιπαρά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών  όπως τα ω3 και τα ω6. Τα πρώτα βρίσκονται στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, λιναρόσπορο) στα φυλλώδη λαχανικά σε φυτικά έλαια, και στα λιπαρά ψάρια όπως το σολωμό, τη σαρδέλα, το σκουμπρί.Τα ω6 είναι διαδεδομένα στη διατροφή μας και συναντώνται στους σπόρους, στα φυτικά έλαια που προέρχονται από αυτούς.


Τελικά μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο;

Είναι μεγάλη κουβέντα. Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γεράσουμε όπως οι γονείς και οι παππούδες μας. Όσο αφορά τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία έχουμε πρόσβαση σε υψηλότερου επιπέδου ιατρική φροντίδα, γνωρίζουμε καλύτερες μεθόδους πρόληψης, έχουμε επιλογές για να καταναλώνουμε καλύτερες τροφές, μπορούμε να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής τα οποία οφελούν την υγεία μας. Αυτά είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα  που κάνουν κάποιους ανθρώπους κοντά στα εβδομήντα  να συμπεριφέρονται καλύτερα από κάποιους άλλους που είναι στα πενήντα. Σήμερα μπορούμε να βρούμε πολλούς ανθρώπους ακόμη και πάνω από τα εβδομήντα που είναι δραστήριοι, υγιείς και απολαμβάνουν τη ζωή.  Αυτό δεν είναι σημαντική νίκη κατά του χρόνου;

Εάν αναφέρεστε πιο συγκεκριμένα εάν και πόσο θα μπορέσουμε ξεπεράσουμε το σημερινό προσδόκιμο ζωής. Η απάντηση είναι θετική. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τρομερές εξελίξεις. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η τυχερή γενιά που θα μπορέσει  εφαρμόσει τις ανακαλύψεις για επιμήκυνση της ζωής είναι ο πληθυσμός που βρίσκεται σήμερα στην ηλικιακή ομάδα 35- 40.


Διανύουμε δύσκολη περίοδο ανασφάλεια, οικονομικά προβλήματα, άγχος. Μήπως η πρόωρη γήρανση είναι στο κατώφλι μας;

Όλοι αυτοί οι παράγοντες που αναφέρατε είναι στρεσογόνοι και τοξικοί για τον οργανισμό και την υγεία μας. Μία από τις επιδράσεις του στρες είναι η πρόωρη γήρανση. Η ζωή ήταν πάντοτε και συνεχίζει να είναι στρεσογόνα. Γι αυτό δεν τίθεται θέμα να εξαλείψουμε ή να μειώσουμε το στρες. Η πλέον σωστή τοποθέτηση είναι να εφαρμόσουμε τεχνικές ώστε να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας και τα όργανά μας από τις επιθέσεις του στρες.  Κάποιες από αυτές είναι τεχνικές χαλάρωσης όπως να δουλέψετε με την αναπνοή σας, να κάνετε γιόγκα, να βγείτε μία βόλτα στη φύση ή ακόμη να χαϊδέψετε το αγαπημένο σας ζωάκι. Σημασία έχει να ανακαλύψετε τι σας κάνει καλό και να το εφαρμόζεται τακτικά.


Και η ομορφιά είναι  ένα είδος ιδιοφυΐας -είναι ανώτερη τελικά και δεν έχει ανάγκη από εξηγήσεις.

Πιστεύεις ότι η αυτοεκτίμηση είναι  άμεσα συνδεδεμένη με την εξωτερική μας εμφάνιση;

Η μειωμένη αυτοεκτίμηση γράφει σε πολλά επίπεδα. Από τη γλώσσα του σώματος τη γενικότερη στάση στη ζωή αλλά και στην εμφάνιση. Αυτό βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε ακρότητες  όπως μπαράζ διορθωτικών επεμβάσεων σε αναζήτηση της αποδοχής, της ευτυχίας αλλά και της επαγγελματικής επιτυχίας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές οι προσδοκίες καταλήγουν στο κενό. Η ομορφιά είναι το τελευταίο μονοπάτι για την αυτοπεποίθηση και για τη ζωή που κάποιος θα έπρεπε να έχει ζήσει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούμε την εξωτερική μας εμφάνιση. Η εικόνα μας είναι το πρώτο μήνυμα που στέλνουμε στους γύρω για εμάς. Μία περιποιημένη γυναίκα ή ένας άνδρας στέλνει μηνύματα σεβασμού, δύναμης, εξουσίας. Προβάλλει τη κουλτούρα του κόσμου του αλλά και της ψυχολογικής του διάθεσης εκείνη τη στιγμή.


Η ιατρική ακολουθεί αυτό που είπε ο Ιπποκράτης ''Καλύτερα να προλαμβάνεις παρα να θεραπεύεις”

Σε αυτό ακριβώς αναφερόμαστε όταν μιλάμε για αντιγήρανση. Η πρόληψη και η προστασία του οργανισμού μας ενάντια στις φθορές του χρόνου. Και αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μιλάμε για αλλαγή τρόπου και στάση ζωής. Μικρά βήματα κάθε μέρα είναι ικανά να αλλάξουν τη ζωή μας. Φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο στο σώμα μας. Η επιτυχία θα είναι όταν κρατήσουμε και το μυαλό και τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση ώστε να προφυλαχθούμε από τη γνωστική κατάπτωση που επέρχεται με την ηλικία.


Στο βιβλίο σου προσέγγισες ένα θέμα ευχάριστα, ήταν ευανάγνωστο μας μεταλαμπάδευσες τις γνώσεις σου, μοιράστηκες τις εμπειρίες χρόνων. Μιας και το πρώτο ήταν ένα καταπληκτικό βιβλίο που εγώ προσωπικά δεν ήθελα να τελειώσει...Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;

Ναι ετοιμάζω το επόμενο, το οποίο θα ήθελα ιδανικά να κυκλοφορήσει σε ένα με ενάμιση χρόνο. Θα είναι κάτι πιο  εύκολο και παιγνιδιάρικο. Το γράψιμο , η έρευνα αλλά και γενικότερα η  δημιουργική απασχόληση με πράγματα που αγαπώ είναι τα ελιξήρια της δικής μου νεότητας.

 

 


Η Άννα Μαρία Παπίρη γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στην Καλλιτεχνική και Βιοτεχνική Σχολή Κερκύρας, καθώς και γραφικές τέχνες και Βιομηχανικό σχέδιο στη Σχολή Βακαλό. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Nottingham Trent το 2000, με πτυχίο στο Management, και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο, λαμβάνοντας ΜΒΑ το 2002. Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε ως συντάκτρια γυναικείων θεμάτων στα περιοδικά "Ένα", "Votre Beaute", "7μέρες ΤV", "Γεύση" και στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Πρωινός Καφές".


Ο τομέας της ομορφιάς, της υγείας και της αντιγήρανσης προσέλκυσε το δημοσιογραφικό της ενδιαφέρον. Συνεργάστηκε επίσης με το περιοδικό "Status" το 1991 -1993 και το 2003-2004, καθώς και με το εβδομαδιαίο γυναικείο περιοδικό "Εγώ" το διάστημα 1999-2007. Εδώ και 25 χρόνια, από τη θέση της beauty editor, δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Η αύξηση των περιοδικών υγείας τη βρήκε στη θέση της beauty editor στο γυναικείο περιοδικό υγείας "Prevention" από το 2005 και στο "Men's Health" από το 2007.


Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε τη δημιουργία του πρώτου της βιβλίου. Συγκέντρωσε δεκάδες σύγχρονες έρευνες, συνεργάστηκε με ειδικούς απ' όλους τους χώρους και κατέθεσε τις γνώσεις και την εμπειρία που είχε αποκτήσει από τη δημοσιογραφική της πορεία στο χώρο της υγείας και της ομορφιάς. Από την προσπάθεια της αυτή γεννήθηκε το βιβλίο "Η Επανάσταση της Νεότητας", ένας πλήρης οδηγός για όλη την οικογένεια, που προσεγγίζει ολιστικά την αντιγήρανση.


Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις, ώστε να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και την εμφάνισή μας σαν ερασιτέχνες.

Read 3122 times

Latest from Super User