Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 12:25

Συνέντευξη της Μαρίας Κρόκου στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
2943
Συνέντευξη της Μαρίας Κρόκου στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΚΟΥ 

Της Μαρίας Ζαβιανέλη

 

 

 

 

 

 

  

 

Ποια ήταν τα πρώτα σου διαβάσματα στην λογοτεχνία; 

Χωρίς οικογένεια Έκτωρ Μαλό, Αιολική Γη Ηλίας Βενέζης, Ταξίδι στο κέντρο της γης Ιούλιος Βερν. 

Αγαπημένος σου συγγραφέας; 

Όσον αφορά στην ελληνική λογοτεχνία θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί, καλοί συγγραφείς,  ικανοί να εκφράζουν την ελληνική πραγματικότητα μέσα από την οικία ελληνική ματιά.  Θα ήταν, λοιπόν, δύσκολο από μέρους μου να επιλέξω έναν η δύο αφού είναι αρκετοί αυτοί που κατά καιρούς με έχουν συντροφεύσει.  Όσον αφορά σε ξένη λογοτεχνία μου αρέσει ο Στέφεν  Κινγκ. 

Ο Τσέχοφ γράφει πως ο συγγραφέας είναι κάποιος που έχει  υπογράψει συμβόλαιο με τη συνείδηση του της. Συμφωνείς; 

Λογικά αυτό συμβαίνει. Παρόλα αυτά, οι όροι: υπογραφή και συμβόλαιο δεν μπορούν να συνδυαστούν στα δικά μου μάτια με τη συνείδηση. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. 

Πως ξεκίνησες να γράφεις  το βιβλίο σου; 

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, γράφω.  Ξεκίνησα στο δημοτικό με ποιήματα- στίχους και το μυθιστόρημα μπήκε στη ζωή μου γύρω στα 18-19.  Δεν θα τολμούσα ποτέ να στείλω προς έκδοση ένα βιβλίο μου αν δεν ήταν τα παιδιά μου!  Ήθελα να τους δείξω πως πρέπει να τολμάμε για τα όνειρά μας χωρίς να φοβόμαστε το αποτέλεσμα.. Οι εξάρες, λοιπόν, γράφτηκαν εξαιτίας των παιδιών μου. Η αγάπη μου για εκείνα ήταν η κινητήριος δύναμη αλλά και το έναυσμα.  

Διέκρινα  μεγάλο ενδιαφέρον άλλα και αγάπη  για τον άνθρωπο. Πιστεύεις  σε επηρέασαν και οι σπουδές σου σ ε αυτό;Επέλεξα την ειδικότητα της Κοινωνικής Λειτουργού ακριβώς γιατί ενδιαφέρομαι και αγαπώ  τον άνθρωπο.  Οι γνώσεις που απέκτησα σίγουρα επηρέασαν περισσότερο το γράψιμό μου.  Σαν μια αλυσίδα.. το ένα οδηγεί στο άλλο και πάλι από την αρχή.. 

Έχεις σκεφτεί να γράψεις παιδικό βιβλίο; 

Δεν έχω σκεφτεί να γράψω παιδικό βιβλίο.. αλλά από την άλλη ούτε παραμύθια είχα σκεφτεί να γράψω.. και όμως, πλέον, τα παραμύθια που λέω στα παιδιά μου τα γράφω, κατόπιν προτροπής του συζύγου μου. Πρόσφατα είπα ένα παραμύθι μου στον  παιδότοπο Αλιβερίου και τα συναισθήματα ήταν μοναδικά!!  Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σε εμπνεύσει η τι θα έχεις την ανάγκη να γράψεις! 

Πιστεύεις ότι η κρίση πέρα από οικονομική ,πολιτιστική , πολιτική κτλ είναι και υπαρξιακή; 

Όλα στη ζωή νομίζω ότι συνδέονται. Με ορατούς ή και λιγότερο ορατούς τρόπους.. έτσι νομίζω ότι η κρίση είναι όλα αυτά που αναφέρετε. Όλα συντελούν στο να εκδηλωθεί μια κρίση.. και όλα οδηγούν στο να βρούμε νέους τρόπους δράσης. 

Με τι γελάς σήμερα και τι σε κάνει να το περιγελάς; 

Γελώ απίστευτα με τα παιδιά μου! Με τα αστεία τους και τα νάζια τους.  Γελώ ακόμη και με τις γκάφες μου! Αυτό που περιγελώ είναι η ενασχόληση με τους άλλους όταν γίνεται με αρνητική διάθεση.. υπάρχουν πολύ όμορφα πράγματα να δει και να κρίνει κανείς.. και ταυτόχρονα υπάρχουν τόσα προβλήματα γύρω μας που το να ακούω γιατί κάποιος έκανε η όχι κάτι, φόρεσε η δεν φόρεσε.. μου φαίνεται αστείο.. 

Βιβλίο και διαδίκτυο. Θα διάβαζες ένα βιβλίο στο διαδίκτυο; 

Η αλήθεια είναι πως με τον υπολογιστή δεν έχω πολύ καλή σχέση! Προσπαθώ τώρα σιγά σιγά να τον καταλάβω και να με καταλάβει! Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα μπορώ να διαβάσω ένα βιβλίο στο διαδίκτυο αλλά προς το παρόν μου είναι αδύνατο.  Εξάλλου μου αρέσει να αγγίζω τις σελίδες, να μυρίζω τη μυρωδιά του χαρτιού! Μου αρέσει να το έχω στα χέρια μου και να πηγαίνω μπρός πίσω στις σελίδες όποτε θέλω η ακόμη και  να ξαπλώνω και να διαβάζω.  Ο υπολογιστής δεν με διευκολύνει… 

Μια ευχή για το βιβλίο; 

Να αφήσει μια γλυκιά γεύση στον αναγνώστη.. όταν το τελειώσει να έχει μείνει ικανοποιημένος και όσο το διαβάζει να τον ταξιδεύει. 

Ευχαριστώ πολύ!!!!

 

 

Βιογραφικό

Η Μαρία Κρόκου γεννήθηκε στην Εύβοια. Από πολύ νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα προβλήματά του. Σπούδασε Κοινωνική Λειτουργός στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών και απασχολήθηκε σε διάφορα πλαίσια κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως ΚΑΠΗ, ΨΝΑ, ΟΚΑΔΗΠ. Σήμερα εργάζεται στην Επιθεώρηση Εργασίας ενώ τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την ζωγραφική και την ζαχαροπλαστική. Ζει στην Εύβοια με τα δύο παιδιά και τον σύζυγό της. Οι Εξάρες είναι το πρώτο της βιβλίο.

 

 

 

Read 2943 times

Latest from apostaktirio team