Print this page
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 21:09

Συνέντευξη της Πένυς Παπαδάκη στη Μαρία Ζαβιανέλη

Written by
3229
Συνέντευξη της Πένυς Παπαδάκη στη Μαρία Ζαβιανέλη

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

Συνέντευξη της Πένυς Παπαδάκη στη Μαρία Ζαβιανέλη

"Κάθε μορφή τέχνης είναι ο καθρέφτης της χώρας του. Και είμαστε πολύ τυχεροί που σαν λαός δημιουργούμε σε όλους τους τομείς της τέχνης..." 

Της Μαρίας Ζαβιανέλη


Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Η ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, και συγκεκριμένα τη μητέρα μου, ήταν η αιτία να ασχοληθώ με τη συγγραφή. Εκφράζομαι καλύτερα όταν αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να πει όσα θέλει, στο χαρτί. Απελευθερώνομαι και ρέουν οι λέξεις που δείχνουν τα συναισθήματά μου και τις σκέψεις μου.

Θα θελα μερικά λόγια για το βιβλίο σας ''Αντίο φιλενάδα''.

Το ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕΝΑΔΑ είναι ένας ύμνος στον θεσμό της φιλίας. Ο χώρος, δεν επιλέχθηκε τυχαία, διότι στα δύσκολα καταλαβαίνεις πόσο και πως στέκεται ο άλλος δίπλα σου. Οι ηρωίδες μου μοιράζονται εκτός από το κελί της φυλακής, τον ίδιο πόνο και τις ίδιες ανησυχίες και δουλεύοντας καθημερινά πάνω στα μονοπάτια της αυτογνωσίας δένονται όλο και πιο πολύ. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια από εκείνες κι αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο.

Ποια ήτανε τα συναισθήματα σου όταν το κρατήσατε  στα χέρια σας πρώτη φορά;

Ένιωσα όπως κρατάει η μάνα το παιδί της. Χαρά, συγκίνηση, ευθύνη, τιμή και μέχρι σήμερα αισθάνομαι ακριβώς τα ίδια. Και το γεγονός ότι αυτό το βιβλίο επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μου έδωσε εις διπλούν αυτά τα συναισθήματα.

Τι είναι η γραφή για σας, διαφυγή, επικοινωνία, μεράκι; Ή μήπως όλα μαζί;

Είναι εσωτερική ανάγκη, είναι ταξίδι, είναι εκτόνωση, και όλα όσα προαναφέρατε.

Πόσο ο τίτλος ενός βιβλίου μπορεί να επηρεάσει ένα αναγνώστη;

Θεωρώ ότι ο τίτλος είναι αυτός που μένει στο μυαλό του αναγνώστη, άρα και αυτός που τον επηρεάζει περισσότερο. Ωστόσο ένα ωραίο εξώφυλλο κι ένα προσεγμένο οπισθόφυλλο παίζουν εξ ίσου σημαντικό ρόλο. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι και ο εκδοτικός οίκος είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του βιβλίου και ο συγκεκριμένος αποτελεί εγγύηση.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που να είναι ξεχωριστός για σας η να επηρεαστήκατε από το έργο του;

Επειδή από παιδί ξεκίνησα με το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής λογοτεχνίας, ο συγγραφέας που με έχει επηρεάσει περισσότερο και τον αγαπώ, είναι ο Νίκος Καζαντζάκης. Ευτυχώς και σήμερα υπάρχουν αξιόλογοι δημιουργοί που απολαμβάνω να τους διαβάζω, όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Λένα Μαντά, ο Γιάννης Ξανθούλης και πάρα πολλοί ακόμη.

Πόσο σας συγκινούν οι αυθόρμητες εκδηλώσεις στο πρόσωπο σας; Τι έχετε αποκομίσει από αυτή την πλευρά; Και ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους αναγνώστες σας;

Με συγκινούν πάρα πολύ, αλλά ταυτόχρονα νιώθω τόσο μικρή μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης τους. Είναι ευλογία που την καλοδέχομαι, και φυσικά δεν μπορώ να μην λαμβάνω σοβαρά το μήνυμά τους που είναι να συνεχίσω να τους ταξιδεύω. Είναι τόσο όμορφο να σε αγαπούν, να σε εκτιμούν και να παροτρύνουν που τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θα μπορούσε το Internet να κάνει την τέχνη πιο προσιτή τους νέους;

Η τέχνη σε όποια μορφή κι αν εκφράζεται είναι θείο δώρο. Το internet βοηθά στο τεχνικό μέρος αλλά αν δεν έχεις την πρώτη ύλη, που είναι το ταλέντο, δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Η λογοτεχνία είναι μια σοβαρή υπόθεση για μια χώρα. Είναι, πρώτα απ’ όλα, το πρόσωπό της Λ.Αραγκόν. Την άποψη σας...

Συμφωνώ, αλλά θα μου επιτρέψετε να προσθέσω πως δεν είναι μόνο η λογοτεχνία. Κάθε μορφή τέχνης είναι ο καθρέφτης της χώρας του. Και είμαστε πολύ τυχεροί που σαν λαός δημιουργούμε σε όλους τους τομείς της τέχνης.

Θέλω μια ευχή σας για την τέχνη και ειδικότερα για την λογοτεχνία!

Για μένα εύχομαι να έχω την υγεία μου, την σωματική ψυχική και πνευματική. Για την τέχνη να συνεχίζει να ξαφνιάζει τον κόσμο και μετά από αιώνες όπως γίνεται σήμερα με την Αμφίπολη. Για την λογοτεχνία εύχομαι να καταλάβει στα πολιτιστικά δρώμενα τον χώρο που της πρέπει. Γιατί λογοτεχνία σημαίνει πολιτισμός.

 

 

Γνωρίστε τη συγγραφέα....

Η ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Για είκοσι πέντε χρόνια ασχολήθηκε με τα λογιστικά και για επτά χρόνια με το μάρκετινγκ. Από το 2011 είναι συνταξιούχος και τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται εθελοντικά με τα πολιστικά του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες της περιοχής να έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς και τα έργα τους. Το 2007 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει δύο παιδιά, τα οποία θεωρεί το μεγαλύτερο έργο της ζωής της. Η συγγραφή βιβλίων είναι η καλύτερη διέξοδος για το ανήσυχο πνεύμα της για το οποίο ελπίζει να παραμείνει για πάντα ανήσυχο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΖΩΗΣ, ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ και ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

http://www.psichogios.gr/site/Authors/show/583

 

 

 

Read 3229 times

Latest from apostaktirio team