«Κωδικός ελευθερία»

Γιάννης Φιλιππίδης

Άνεμος Εκδοτική


Το νέο έργο του Γιάννη Φιλιππίδη με τίτλο «Κωδικός Ελευθερία» από την Άνεμος Εκδοτική - προϊόν συνεργασίας με τον Νικόλα Τελλίδη, όσον αφορά στην οπτική επένδυση του βιβλίου με φωτογραφικό υλικό, αναμετράται με τα ελληνικά εκδοτικά τεκταινόμενα, χαράζοντας νέες κατευθύνσεις στον χώρο των εκδόσεων.

Πρόκειται για μια συλλογή αυτοτελών διηγημάτων, μπολιασμένων με το προσωπικό βίωμα, που στρέφονται γύρω από την πολύπαθη έννοια της “ελευθερίας” σε κάθε έκφανσή της: κοινωνική, πολιτική, πνευματική.

Οπωσδήποτε είναι ένα βιβλίο - οδηγός σε καθένα από εμάς που νιώθει κάθε μέρα όλο και πιο δέσμιος έξωθεν και έσωθεν συμβάσεων, ανήμπορος να βρει ένα συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο που να του τείνει μια χείρα βοηθείας. Αυτή την ανάγκη προσδοκά να καλύψει ο συγγραφέας ο οποίος γίνεται η εσωτερική προσωπική φωνή που μας καθοδηγεί σε μια ζωή απαλλαγμένη από άγχη, φόβους, αλλά ιδωμένη μέσα από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές.

Οι ιστορίες του βγαλμένες από σελίδες προσωπικού ημερολογίου, από σκοτεινούς λαβυρίνθους του μυαλού, από καρδιάς. Τίποτα δεν μοιάζει επιτηδευμένο απλώς και μόνο να υπηρετεί την υψηλή λογοτεχνία. Ειλικρινής λόγος, μακρόσυρτος και σύνθετος, όπως οι σκέψεις που αποδίδονται. Ύφος βαθιά εξομολογητικό και έντονα αποφθεγματικό. Η πληθώρα των εικόνων (οπτικών, ηχητικών, οσφρητικών) και των ρητορικών ερωτημάτων προσδίδουν ζωντάνια και διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

Λάτρεψα δυο από τα αυτοτελή κείμενά του, «Τα θαμπά οπτικά μου κέντρα» και «Μια εύκολη συνταγή για δημοκρατία» για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο γιατί μπόρεσα να δω την ψυχή του Γιάννη Φιλιππίδη, νιώθοντας για λίγο ότι παραβιάζω το άβατο του. Συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά ότι η ζωή σου δίνει ότι μπορείς να αντέξεις. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο «το φως που χάνεις από τα θαμπά οπτικά σου κέντρα δεν εξατμίζεται, εισχωρεί εντός, σε μαθαίνει να εκτιμάς τα δώρα του δικού σου τυχερού». Στη δεύτερη αγαπημένη μου ιστορία – αν στην πρώτη θαύμασα τον Γιάννη-άνθρωπο – εδώ υποκλίθηκα στο τάλαντο του ευφυέστατου δημιουργού. Με λόγο αιχμηρό και ειρωνικό, άκρως μεταφορικό, περιπαικτικό με την “κακομεταχειρισμένη” έννοια της δημοκρατίας, παρουσιάζει το κατ’ επίφαση δημοκρατικό πολίτευμα.

Κλείνοντας δεν θα αρκεστώ μόνο στις ειλικρινείς ευχές μου για καλή επιτυχία, αλλά θέλω να εκφράσω επίσης τον θαυμασμό μου προς το πρόσωπο του συγγραφέα Γιάννη Φιλιππίδη.

 


Γούτση Δήμητρα

Φιλόλογος



Σελίδα του βιβλίου: http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kodikos-eleutheria.html

 

 

Ο Γιάννης Φιλιππίδης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά κι απέκτησε την πρώτη του γραφομηχανή στα οκτώ του χρόνια -προς κατάπληξιν γονέων και δασκάλων- κι από τότε δεν σταμάτησε να γράφει. Είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της "Άνεμος Εκδοτική". Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι επώνυμες ιστοσελίδες.


Έργα του:


(2015) Κωδικός ελευθερία, Άνεμος Εκδοτική

(2015) Το ασανσέρ των οκτώμισι, Άνεμος Εκδοτική

(2014) Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης, Άνεμος Εκδοτική

(2012) Λούσιfair η βασίλισσα της Κυψέλης, Άνεμος Εκδοτική

(2011) Ζωή με λες, Άνεμος Εκδοτική

(2011) Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου, Άνεμος Εκδοτική

(2011) Κρατάς μυστικό;, Άνεμος Εκδοτική

(2011) Μα, το ψάρι είναι φρούτο, Άνεμος Εκδοτική

(2011) Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ", Άνεμος Εκδοτική

(2008) Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι "αχ", Άγκυρα

(2006) Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου, Άγκυρα