50 Κάλαντα από όλη την Ελλάδα


Τα «Κάλαντα» είναι ένα έθιμο κατά το οποίο τα παιδιά πηγαίνουν παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν, ανάλογα με τη γιορτή, ένα αντίστοιχο παραδοσιακό τραγούδι συνοδεύοντας το με τρίγωνο, κιθάρες, μελόντικες, λύρες ή φυσαρμόνικες. Χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: «Να τα πούμε;» και αν η απάντηση είναι θετική τότε τραγουδούν τα κάλαντα για μερικά λεπτά τελειώνοντας με την ευχή «και του χρόνου!». Ο νοικοκύρης τότε τα ανταμείβει με ένα χρηματικό ποσό ή και με μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.

Με το πέρασμα του χρόνου και ανά τόπους, προκύψανε πολλά διαφορετικά αλλά και παραλλαγμένα κάλαντα, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Έτσι η Λένκα Πέσκου, με τη προτροπή της FM Records και τη στήριξη της Aegean, αποφάσισε να ερευνήσει, να καταγράψει, να μεταγράψει για χορωδίες, να ενορχηστρώσει και να ηχογραφήσει το μοναδικό αυτό υλικό των 50 Καλάντων, πολλές φορές κάνοντας διασκευές ή και προσθαφαιρέσεις, παραδίδοντάς τα καταγεγραμμένα σε παρτιτούρες και ήχο, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό νέο φως στο συνεχώς εξελισσόμενο παραδοσιακό πλούτο.

Οι χορωδιακές ηχογραφήσεις έγιναν από τον Μαέστρο Γιάννη Γκουράνη με την Νεανική Χορωδία Εδέσσης.