Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 11:31

Ελληνική Μυθολογία και Αρχαιότητα, Συγγραφέας: Λεύκη Σαραντινού, Εκδόσεις: Γράφημα / Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης

Written by
131
Ελληνική Μυθολογία και Αρχαιότητα,  Συγγραφέας: Λεύκη Σαραντινού, Εκδόσεις: Γράφημα / Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης
 Ελληνική Μυθολογία και Αρχαιότητα 
Συγγραφέας:  Λεύκη Σαραντινού
Εκδόσεις: Γράφημα
Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης 
 

Είναι αποδεκτό πλέον, από το σύνολο, πως ο μύθος, έχει τη δική του ευταξία καθώς παραπέμπει, πότε σε φανταστικές αφηγήσεις και πότε σε αλήθειες, τόσο βαθιές όσο και χαμένες στοn χρόνο. Από τον καιρό της δημιουργίας του -ως ανάγκη της ανθρώπινης συνείδησης να εξηγεί κάθε τι που ο ανθρώπινος νους με τη  γνώση που κατείχε αδυνατούσε να εξηγήσει- ο μύθος, πέρασε από πολλά στάδια  αποδοχής, απόρριψης ακόμη και λοιδορίας. 

Μύθος και μυθολογία δεν είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο μύθος δεν είναι άπλα  μια αφήγηση ,άλλα μια κατάσταση που βιώνεται. Ο μύθος είναι πάντα συνδεμένος με μια περιοχή, έναν ηρώα και μια διδαχή. Η μυθολογία έπεται του μύθου, αποτελεί τη θεωρία του,  τον εξετάζει, τον ερμηνεύει, είναι θα μπορούσαμε να πούμε, μια αισθητική κατασκευή του μύθου. 

Η Ελληνική μυθολογία αξιοποιείται παιδαγωγικά και λογοτεχνικά μέσα από εκδόσεις για παιδικό ή νεανικό κοινό. Εκδόσεις, που προσδοκούν να ικανοποιήσουν τη λογοτεχνική ανάγκη για συγκίνηση, αγωνία και περιπέτεια, παράλληλα όμως και την παιδαγωγική αναγκαιότητα για μόρφωση και γνώση. 

Ο μύθος και η μυθολογία, δίνουν έναυσμα στον αναγνώστη για σκέψη και κριτική προσέγγιση της πραγματικότητας που βιώνει. Μια εξαιρετική σειρά που απευθύνεται στο νεανικό κοινό, πραγματεύεται το θέμα και εκπληρώνει τους παραπάνω στόχους, είναι η σειρά με τίτλο «Ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα»  η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα και αριθμεί ήδη τον δεύτερο της τόμο. Η συγγραφή της σειράς είναι έργο της  ιστορικού και συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού. 

Η Ελευθερία (Λεύκη) Σαραντινού, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1984. Έχει πτυχίο Αρμονίας, Αντίστιξης και Δίπλωμα κλαρινέτου, ενώ το 2005 αποφοίτησε με βαθμό άριστα και υποτροφία από το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2001 ζει στην Κομοτηνή. Έχει εργασθεί σε ωδεία στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Σήμερα ασχολείται με τη διδασκαλία της μουσικής και της ιστορίας, με τη συγγραφή και με τη μελέτη της ιστορίας. 

Το βιβλίο "ΧΑΜΣΙΝ - Ο Άνεμος της Ανατολής" (Εκδοτικός Οίκος Historical Quest, Δεκέμβριος 2014) αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα και πρώτο της τριλογίας, η οποία εκτυλίσσεται στη δύση των Σταυροφοριών. Εκτός από το ιστορικό μυθιστόρημα έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων όπως το "Φρουτοφίλοι" (Σεπτέμβριος 2018) και το "Σε Χρόνους Βυζαντινούς" (Ιούνιος 2020).

Στον πρώτο τόμο της σειράς με τίτλο «Οι θεοί του Ολύμπου και η γέννησή τους» έγινε μια πρώτη γνωριμία με τους θεούς του Ολύμπου. Ο δεύτερος τόμος έχει τίτλο «Οι άθλοι του Ηρακλή». Στον παρόντα τόμο, παρουσιάζεται όλη η ζωή του Ηρακλή από την αρχή της έως το τέλος. 

Το βιβλίο ξεκινά με ένα σημείωμα της συγγραφέως προς τους γονείς. Μέσα από αυτό, ακόμη και ο αναγνώστης ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, λαμβάνει πληροφορίες ικανές ώστε να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για τη μυθολογία, την προέλευση, τις πήγες, τις εκδοχές και επίσης λαμβάνει απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα: 

Τι είναι μυθολογία; Από που έχουμε τις πληροφορίες; Πόσες εκδοχές υπάρχουν για τα γεγονότα;

Ποια εκδοχή υιοθετείται στο βιβλίο; Υπάρχουν ομοιότητες της Ελληνικής μυθολογίας με τις μυθολογίες των άλλων λαών και εάν ναι, με  ποιων; Είναι η μυθολογία ιστορία; Πόση δόση αλήθειας εμπεριέχει; 

Μέσω της πρωτοπρόσωπης αφήγησης  που επιλέχθηκε, διασφαλίζεται η  αμεσότητα, η ζωντάνια,  η  ταύτιση του μικρού αναγνώστη. Προσεγγίζοντας με αυτό τον τρόπο  το κείμενο, θα μπορούσαμε για ένα παραπάνω λόγο να παρομοιάσουμε την προσέγγιση αυτή ως  βίωμα. 

Ο αναγνώστης, εισέρχεται στο κείμενο,  γίνεται μέρος της ιστορίας  και απολαμβάνει  την εμπειρία του διαβάσματος, λαμβάνει δε, τα μηνύματα πιο άμεσα και η απόκτηση γνώσης πραγματοποιείται  με τον πιο ευχάριστο τρόπο. 

Η ζωντανή γλώσσα και η ρεαλιστική γραφή του κειμένου, δημιουργούν μια πλειάδα εικόνων, βοηθώντας στην ανάπτυξη  της φαντασίας. Η συνεχής πλοκή της ιστορίας σε συνδυασμό με τη χιουμοριστική αφήγηση, τη δράση και τους διάλογους των ηρώων με τον εαυτό τους αλλά και  με τους αναγνώστες υπό τη μορφή ερωτήσεων,  κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον έως το τέλος. 

Η συγγραφέας ξεδιπλώνει όλο το εύρος των χαρακτήρων και της ψυχοσύνθεσής τους, μας τους  συστήνει ξανά. Αυτή τη φορά όμως, μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, πιο προσιτή, πιο ανθρώπινη, πιο οικεία. Μέσα από αυτή την ακτινογραφία πετυχαίνει τον στόχο της, να μάθουμε δηλαδή τους ήρωες, να τους κατανοήσουμε σε βάθος και όχι να τους θαυμάσουμε. 

Καθώς ξεδιπλώνονται οι ήρωες, γνωρίζουμε επίσης τους δευτεραγωνιστές και μάλιστα λαμβάνουμε πληροφορίες για αυτούς που αφενός δύσκολα θα  βρίσκαμε σε παρόμοια βιβλία και αφετέρου ο χαρακτήρας των  πληροφοριών είναι τέτοιος που  δημιουργεί τη σπίθα για περεταίρω έρευνα και μελέτη. 

Το κείμενο χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και μεστό περιεχόμενο. Το λεξιλόγιο της συγγραφέως είναι εύληπτο, χωρίς περιττά στολίδια, ώστε τα μηνύματα να φτάνουν στον μικρό αναγνώστη χωρίς προσκόμματα και έτσι, δεν παρεξηγούνται. Ο τόνος είναι προτρεπτικός δημιουργώντας στον αναγνώστη, συμμετοχή ,αποδοχή, απόρριψη, προβληματισμό. 

Δεν απευθύνεται μόνο στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους αναγνώστες ,οι οποίοι μπορούν να μοιρασθούν την εμπειρία αυτή με τους μικρότερους, μέσα από ένα πλήθος πληροφοριών και  γνώσεων που προσφέρει. Να αναγνωρίσουν τη διαχρονικότητα της Ελληνικής μυθολογίας,  τις ομοιότητες και τις συνδέσεις της με  την πραγματικότητα και το παρόν, να βρουν τρόπους άλλων δημιουργικών απασχολήσεων και παιχνιδιών τα οποία έπονται της αφήγησης. 

Η διαπίστωση ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας ή αλλιώς στον πολιτισμό της εικόνας και ότι η εικόνα διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγκινησιακής και βιωματικής μας σχέσης, έχει υποστηριχθεί από πολλούς. 

Και εδώ βρίσκεται το επίμαχο θέμα που έχει να κάνει κυρίως με τον προσδιορισμό της ποιότητας της εικονογράφησης στο παιδικό βιβλίο, ενός παράγοντα, ο οποίος είναι καθοριστικός για την επιτυχία του. Η ευθύνη της εικονογράφησης στο συγκρινόμενο βιβλίο ανήκει στον Νίκο Γιαννόπουλο. Ο Νίκος Γιαννόπουλος έχει εικονογραφήσει δεκάδες παιδικά βιβλία, έχει λάβει άλλες τόσες διακρίσεις  ενώ έργα του έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Συγγραφέας και εικονογράφος λοιπόν, κατάφεραν να αποδώσουν νοήματα  εκμεταλλευόμενοι έξυπνα συγγραφικά τεχνάσματα αφενός και αφετέρου τη γοητευτική γλώσσα της εικονογράφησης, των συμβόλων και των συμβολισμών. 

Έχουμε δηλαδή μια εικονογράφηση πλούσια, που δένει απόλυτα με το κείμενο. Μια εικονογράφηση, η οποία έχει ως χαρακτηριστικό των μορφών την κίνηση,  την έκφραση των συναισθημάτων, τα έντονα χρώματα,  ενώ συνάμα εμβολιάζει  έναν  ρεαλισμό. Αυτό,  αποσκοπεί - και το πετυχαίνει - στο  να δημιουργήσει ανάλογα έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη, ενώ παράλληλα  εμπλουτίζει και χρωματίζει την εμπειρία της ανάγνωσης. 

Τα δύο πρώτα  της σειράς   «Οι θεοί του Ολύμπου και η γέννηση τους»  και «Οι άθλοι του Ηρακλή», δημιουργούν εύλογα το ερώτημα - μέσα στο πλήθος των εκδόσεων που πραγματεύονται το ίδιο θέμα και προορίζονται για το παιδικό κοινό -γιατί τα συγκεκριμένα βιβλία; 

Κατ’ αρχάς,  δημιουργούν από την αρχή της ανάγνωσης την αίσθηση μιας σοβαρής και εμπεριστατωμένης έρευνας για το θέμα, βασισμένη σε πηγές, οι οποίες παρατίθενται. Έτσι, διασφαλίζεται - όπως και στα τρία  ιστορικά μυθιστορήματα  της συγγραφέως - πως αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης έχει τη σοβαρότητα και  την εγκυρότητα  μιας επιστημονικής μελέτης η οποία προηγήθηκε. 

Επίσης,  διότι το πλήθος των τεκμηριωμένων πληροφοριών του θέματος δύσκολο ο αναγνώστης να το βρει αλλού συγκεντρωμένο. 

Ακόμη, τα συγκεκριμένα  βιβλία δίνουν  την απαιτούμενη ώθηση στο όχημα της φαντασίας του μικρού αναγνώστη και είναι απομακρυσμένα  από τη στείρα διδαχή. 

Κατόπιν συνδυασμού όλων των παραπάνω  θεωρώ πως πρόκειται για ένα σύνολο άρτιο, μια πολυτελή έκδοση, μια εξαιρετική δουλειά, προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια που συνδυάζει τη γνώση, τη διασκέδαση και υπόσχεται υπέροχα ταξίδια στον μοναδικό κόσμο της Ελληνικής μυθολογίας. 

Μια υπέροχη ευκαιρία για πολύχρωμά ταξίδια γνώσης την εποχή της ασπρόμαυρης καραντίνας μα και κάθε εποχής.

 

 

 

 

 

Read 131 times

Latest from apostaktirio team