Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 21:59

Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Τσιρώνα, «Επικίνδυνη έλξη» (Εκδόσεις Πηγή)

Written by
1371
Η Χρυσούλα Μουλαρτζή σχολιάζει το μυθιστόρημα της Μαρίας Τσιρώνα, «Επικίνδυνη έλξη» (Εκδόσεις Πηγή)

«Επικίνδυνη έλξη»
Μαρία Τσιρώνα
Εκδόσεις Πηγή 

Θεωρώ τέχνη τη δημιουργία χαρακτήρων, οικείων, ζωντανών, με ένταση στα συναισθήματα, που μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις των αναγνωστών. Αυτό πετυχαίνει, πολύ εύστοχα η Μαρία Τσιρώνα στο βιβλίο της "Επικίνδυνη Έλξη". 

Η μοίρα, το πεπρωμένο και μια ανώτερη δύναμη είναι οι παράγοντες που κινούν τα νήματα στις ζωές των ηρώων του βιβλίου. Χαρακτήρες διαφορετικοί μεταξύ τους, με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για τη ζωή και την απαξίωση σε καθετί που μοιάζει με ρουτίνα. Έρμαια της καθημερινότητας και όσων επιτάσσει η κοινωνία, οι πρωταγωνιστές μας μάχονται προκειμένου να βγουν αλώβητοι από μία σειρά γεγονότων καθοριστικών για τη ζωή τους. Εγκλωβισμένοι στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ένας άντρας και μία γυναίκα ανακαλύπτουν πως τα αισθήματα δεν έχουν όρια ή κανόνες, δεν υπακούν σε νόμους και δεν προσαρμόζονται στις κοινωνικές συμβάσεις. Ο ένας δικηγόρος και η άλλη δικαστής, αφαιρούν το προσωπείο του αυστηρού επαγγελματία και παραδίνονται σ’ έναν έρωτα που δεν μπορούν να ελέγξουν. Μέσα από τους ήρωες της υπόθεσης μάς παρουσιάζονται δύο διαφορετικές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης. Από τη μια υπάρχει μια αίσθηση σοβαροφάνειας και μια σκληρή στάση απέναντι στα πράγματα, στοιχεία που δημιουργούν μια εικόνα, η οποία απαιτεί σεβασμό. Από την άλλη, συχνά κάνει την εμφάνισή της η ευαισθησία και η - σχεδόν εύθραυστη - πτυχή που κρύβει κάθε άνθρωπος.

 Τύχη, επαγγελματισμός, έρωτας, υπευθυνότητα και διαπροσωπικές σχέσεις είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που ξετυλίγονται στο βιβλίο. Καταστάσεις μπερδεμένες, κάπου μεταξύ λογικής και συναισθήματος. Η συγγραφέας, μέσα από την περιγραφή της καθημερινότητας των ηρώων, μας φωτογραφίζει μια πραγματικότητα, που οι άνθρωποι αρνούνται ν’ αντιμετωπίσουν. Και πότε η λογική κατάφερε να υπερισχύσει του συναισθήματος; Πότε η ασφάλεια και η ρουτίνα νίκησαν τους παλμούς και τη ζωντάνια που χαρίζει απλόχερα ο έρωτας; Μία αέναη - άνιση θα έλεγα - μάχη του “πρέπει” και του “θέλω”. Λέξεις μικρές, που καθορίζουν τόσο τους χαρακτήρες του βιβλίου, όσο και τη ζωή του κάθε ανθρώπου. 

Με λόγο περιεκτικό, μεστό και ιδιαίτερα παραστατικό, η συγγραφέας καταφέρνει να μας ταξιδέψει - σχεδόν να μας βυθίσει - σε μία ερωτική ιστορία, για την οποία παραδέχτηκε πως υπάρχουν περιπτώσεις που η λογική πέφτει έξω. Διότι, πράγματι,  αν ακολουθούμε πάντα πιστά την λογική, κινδυνεύουμε να μην νιώσουμε ποτέ αυτό που το βιβλίο παρουσιάζει και χαρακτηρίζει “επικίνδυνη έλξη”! Τίτλος που κερδίζει τον αναγνώστη, αφού διεγείρει τη φαντασία και υπόσχεται μία ενδιαφέρουσα ιστορία. 

Μια αγαπημένη μου φράση λέει πως «όσο μας διψούν τα πρέπει τόσο μας μεθούν τα θέλω». Αναφέρεται, νομίζω, σε ανθρώπους αληθινούς που ποτέ δεν είναι μονοδιάστατοι και πότε ίδιοι. Κάνουν λάθη, παραδίνονται στα “θέλω” τους, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν και τα “πρέπει”. Ρισκάρουν ώστε να ζήσουν αυτό που η μοίρα προόριζε για αυτούς.

 Αυτό είναι, που καθιστά το βιβλίο πειστικό, το λόγο ενδιαφέρον και την πλοκή ελκυστική. Η ταύτισή μας, δηλαδή, με τους ήρωες, που κατασκευάζουν προσωπεία για να επιβιώσουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μα το ξεγύμνωμα της ψυχής τους, θα είναι πάντα αυτό που κατά βάθος επιζητούν. Κι ο χρόνος για τους πρωταγωνιστές, τη Λία και τον Κορωναίο, κυλά… Μέχρι που… Επί των σελίδων του βιβλίου η συνέχεια… 

Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - τμήμα Ψυχολογίας 

Σελίδα του βιβλίου: https://iwrite.gr/bookstore/epikindini-elksi/ 

 

Η Μαρία Τσιρωνά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο τμήμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και Μουσικές Σπουδές Πιάνου και Θεωρητικών στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.Υπηρέτησε τη δικηγορία για σειρά ετών, την οποία εγκατέλειψε για να αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή, την επιμέλεια κειμένων, και τη διδασκαλία, αντικείμενα με τα οποία ασχολείται μέχρι σήμερα. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. 

Έργα της που κυκλοφορούν:
Η μεγαλύτερη νύχτα – μυθιστόρημα,
(εκδ. Λιβάνη).
Το δάγκωμα του φιδιού – μυθιστόρημα,
(εκδ. Λιβάνη).
Το μουσικό μου κουτί – μυθιστόρημα,
(εκδ. Νησίδες).
Μικρό νυχτερινό – νουβέλα, (εκδ. Νησίδες).
Variations – 3+1 παραλλαγές στο ίδιο θέμα – διηγήματα (εκδ. Νησίδες).
Η νουβέλα Μικρό νυχτερινό κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τίτλο Nocturne – a Christmas story (Amazon books).

 

Read 1371 times

Latest from apostaktirio team