«Ηλίανθοι» και «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού» από τον Σπύρο Καραμούντζο
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε δύο πολύ σημαντικά βιβλία από έναν αξιολογότατο λογοτέχνη, που γέννησε η Αργολική γη, τον κύριο Σπύρο Καραμούντζο. Πρόκειται για τις ποιητικές συλλογές «Ηλίανθοι» και «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού».
Για τους «Ηλίανθους», επισημαίνει ο Θεολόγος και συγγραφέας Αντώνης Μεντές στο προλογικό του σημείωμα: «Ο ποιητής στάζει στο έργο του τα μύρα της τρυφερότητάς του, στην κορυφαία ώρα της ωριμότητάς του».
Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ εκτενέστερα στο δεύτερο βιβλίο του, τις «Δροσοσταλίδες - Χαϊκού». Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 210 Χαϊκού και εκδόθηκε το 2006. Η παρουσία του βιβλίου στα λογοτεχνικά δρώμενα άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ενώ είναι σημαντικό πως γράφτηκαν πολλά άρθρα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά, διαβάστηκε και σχολιάστηκε με πολύ κολακευτικές κριτικές. Είχε την τιμή να βραβευτεί από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των ιδεών» το 2007 στα πλαίσια του 23ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Η καλή του μάλιστα φήμη έγινε αφορμή να μεταφραστεί και στα αγγλικά με τον τίτλο “Poet’s Garden” το 2013 από τη μεταφράστρια Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη.

Με το νέο του διαβατήριο, το ανωτέρω βιβλίο εξακτινώθηκε στα πέρατα του κόσμου (Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία) και κοσμεί πλέον μεγάλες βιβλιοθήκες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως πολλά διεθνή λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες αναφέρθηκαν τιμητικά στο βιβλίο “Poet’s Garden”, δημοσιεύοντας πολλά από τα Χαϊκού που περιλαμβάνονται σ’ αυτό. Ένα μάλιστα λογοτεχνικό περιοδικό, από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, που εκδίδεται στην Κίνα, το «THE WORLD POETS QUARTERLY» Νο 72, Νοέμβριος 2013, μετέφρασε από τα αγγλικά στα κινέζικα 16 χαϊκού, καθώς και το βιογραφικό του ποιητή, αφιερώνοντας δυο ολόκληρες σελίδες και στις δύο γλώσσες. Να προσθέσουμε κλείνοντας πως ο Σπύρος Καραμούντζος βραβεύτηκε για τα Χαϊκού του “AS THE INTERNATIONAL BEST POET OF THE YEAR 2013”. Το προαναφερθέν περιοδικό δημοσίευσε ολοσέλιδη φωτογραφία του ποιητή γράφοντας στο κάτω μέρος την λέξη GREECE, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την χώρα καταγωγής του.

Latest from apostaktirio team
- Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2026 - Ελληνοαυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος
- ''Nothing to Hide'': Μια παράσταση για όσους τολμούν να φανούν
- 22ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης και Διηγήματος για το έτος 2026 από την Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδας
- "Αρμονία – Ανάμεσα στο χρώμα και την ύλη", ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών
- Εθελοντική Αιμοδοσία από την ομάδα «ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ»
- «Λυσιστράτη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
- Ένα νέο single | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ Feat Χριστίνα Τσεμαλίδου | ''ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ'' & ''ΖΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ''
- Παραδοσιακό γλέντι στο Θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου από τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής «Η Ροδιά»
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι»
- 8ο PHOTONET GALLERY - ΑΘΗΝΑ, "ΜΕΛΑΝΥΘΡΟΣ"
- Ledisi (US) “For Dinah” live στην Αθήνα
- Θανάσης Σαμαράς «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» | Stand Up Comedy
- Αρσέν Λουπέν: Το μυστήριο της Κούφιας Βελόνας
- NAOMI MUTOH "La Pesanteur et la Grâce" SOLO BUTOH PERFORMANCE
- SWAN — Το Ακροβατικό υπερθέαμα της Κίνας που κατέκτησε το Μπολσόι έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- H Χρυσάνθη Ιακώβου σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Τάσου Χανλίογλου «Να σε παρηγορήσω ήρθα», Εκδόσεις Αποστακτήριο
- ΔΟΓΜΑ ΜΠΕΓΚΙΝ: Ένα ταξίδι στο εφιαλτικό 2125 από την Ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ
- «ΕΓΚΑΤΟΝ 2» του Αργύρη Χριστομάγνου
- ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
- Ομαδική Εικαστική Έκθεση "Σώμα καλοκαιριού"
