Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 12:21

Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΦΟΙΝΙΞ»

Written by
572
Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΦΟΙΝΙΞ»

Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο του Ηλία Παντελίδη με τίτλο «ΦΟΙΝΙΞ». 

ΦΟΙΝΙΞ. Ένα κρύο, μυστηριώδες δρομάκι, κοντά στον σταθμό Γιούστον, στο πολύβουο, πολύκοσμο Λονδίνο.

***

Η Γιασεμή γεννήθηκε στη Λωζάνη το 1927. Το 1925 στην Πόλη ο Άλεξ. Το 1945 έσμιξαν στο κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Πολίτες του κόσμου. Ταξιδεύουν στην υδρόγειο και κολυμπούν σε λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς. Στις 19 Ιουλίου 1974, στο δρομάκι «ΦΟΙΝΙΞ» ο Άλεξ νιώθει μια επίγεια αστραπή να τον χτυπάει, στριφογυρίζει˙ ανυψώνεται στα επουράνια. Η Γιασεμή βουλιαγμένη σε νοσοκομειακό καναπέ ταξιδεύει στον μικρόκοσμο των δικών της αναμνήσεων. Μια αστραπή η ζωή της. Χθες στο «Πέρα Πάλας» της πόλης, πρωτοαντίκρισε τον Άλεξ. Ήταν 11 Νοεμβρίου 1945. Σήμερα… σήκωσε αργά το κεφάλι˙ στον τοίχο το μεγάλο ρολόι έγραφε:

«Σάββατο 20 Ιουλίου 1974».

Μια παγερή ανατριχίλα διαπέρασε ολόκληρο το κορμί της και με τρόμο σιγοψιθύρισε:

«Για ποιον θα χτυπήσει η καμπάνα σήμερα;»

Ξημερώνοντας του Άη Λιά η ζωή του Άλεξ κρέμεται από μια κλωστή. Μια αναπνοή, μια φωνή τον κρατάει στη ζωή. Τότε ακούει την Ψυχή του να βροντοφωνάζει και το Πνεύμα του να σιγοψιθυρίζει:

«…ΑΝΑΘΕΜΑ…ΣΤΟΥΣ…ΑΙΤΙΟΥΣ…ΔΕΝ…ΔΙΔΩ…ΔΙΔΩ…ΚΛΑΔΟ…ΕΛΑΙΑΣ…»

***

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ηλίας Παντελίδης γεννήθηκε το 1953 στη θαλασσοφίλητη Γιαλούσα της Κύπρου. Στην Αχαιών Ακτή του Τεύκρου, κολύμπησε σε κρυφά περιγιάλια. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του μέχρι το 1966 και ακολούθως, ως οικότροφος, στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο του 1973 και υπηρέτησε ως λοχίας πεζικού μέχρι τον Αύγουστο του 1975. Από το 1975 έως το 1978 σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Εκεί εργάσθηκε, σπουδάζοντας λογιστική μέχρι το 1982 (BSc EconomicsChartered Accountant). Κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας από το 1982. Υπηρέτησε για χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Ανόρθωσις» Αμμοχώστου.

Είναι νυμφευμένος από το 1977 με την Κατερίνα (Πασχαλίδη), πρώην βουλευτή Κερύνειας με καταγωγή από Καραβά Κερύνειας και Πραστειό Αμμοχώστου. Έχουν τέσσερα παιδιά και μία εγγονή, την Αριάδνη. Βίωσε και μελέτησε την σκοτεινή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 1974. Αποτέλεσμα ήταν η έκδοση ενός βιβλίου σε τρεις γλώσσες. Στα αγγλικά (Laconic Tales. Cyprus 1974), στα τουρκικά (Savas ve Biz) και στα ελληνικά (Βιώματα Κύπρος 1974). Ακολούθησε « Το Καραβάκι της Αριάδνης »· στα ελληνικά και αγγλικά ταξιδεύει κάθε αναγνώστη στην όμορφη Λάπηθο του Πραξάνδρου και στον Καραβά της αλησμόνητης Κερύνειας.

**

Πολλοί Κύπριοι που γράφουν κάτι μετά το 1974 νιώθουν να τους συνοδεύει, η πόλη˙ το σπίτι που γεννήθηκαν. Ο συγγραφέας του βιβλίου τούτου δεν αποτελεί εξαίρεση. 

Τίτλος: «ΦΟΙΝΙΞ» Συγγραφέας: Ηλίας Παντελίδης

Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Αρ. Σελ.: 448 Τιμή: 20 € ISBN: 978-618-5389-15-4 

Πληροφορίες: Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ Τηλ: 2310221169

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.germanos-publications.gr

 

 

Read 572 times

Latest from Super User