Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 09:32

ΧΕΛΙΔΟΝΑ | Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Written by
376
ΧΕΛΙΔΟΝΑ | Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

«κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ΄ ανθίσεις»

Με αφορμή το έθιμο της ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «ΧΕΛΙΔΟΝΑ / κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ ανθίσεις» στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ., ενώ διαρκεί έως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα καλωσορίζοντας την Άνοιξη.

Οι 25 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι:

Agnes Zirini - Anna Bezborodova - Bhaga (Irina Bodryaga) – Jocasta M. – Maria Papa – Markella M. – Stella Papa – Αγγελική Αντωνοπούλου – Κική Αρκά – Μάντη Δαμιράλη – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Μαρία Καρζή – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Αρετή Παλαιοκρασσά – Πόπη Παλατιανού – Γιόλα Πήττα – Έφη Πλωμαρίτου – Σταυρούλα Πουλάκη – Φαίδρα Ρητορίδου – Πελαγία Στρατηδάκη – Μάξιμος Τζωρτζάκης – Τιμολέων Τσίλης – Κατερίνα Χατζηνικήτα

Λίγα λόγια για το έθιμο της Χελιδόνας:

Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την ‘’χελιδόνα’’ και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα ‘’χελιδονίσματα’’. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και μερικές φορές χρήματα. Τα χρήματα καθώς και τα προϊόντα αυτά, τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. Η κατασκευή της χελιδόνας, αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φταγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια. Έτσι καθώς τα παιδιά λέγαν τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους ‘’χελιδονιστές’’. Την κατασκευή της χελιδόνας σε κάποιες περιοχές την στόλιζαν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα λουλούδια της Άνοιξης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept - Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6-10μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 27 Μαρτίου 2024

ΧΕΛΙΔΟΝΑ / κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ΄ ανθίσεις

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Κασσαβέτη 18, 145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ

Τηλ: 210 80 19 975

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: www.iett.gr 

Ημέρες και Ώρες λειτουργίας

Τρίτη έως Σάββατο: 12 – 7μ.μ.

Κυριακή & Δευτέρα: Κλειστά

Τετάρτη, 13 Μαρτίου, ημέρα των εγκαινίων η έκθεση λειτουργεί:  6-10μ.μ.

Η έκθεση διαρκεί από 13 έως 27 Μαρτίου 2024

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*Το έργο τέχνης στο δελτίο τύπου είναι της Έφη Πλωμαρίτου. Χωρίς τίτλο, 32χ24cm, Μελάνι και ακρυλικό σε ύφασμα

 

 

 

Read 376 times

Latest from apostaktirio team