ΧΕΛΙΔΟΝΑ | Ομαδική Εικαστική Έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

«κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ΄ ανθίσεις»
Με αφορμή το έθιμο της ΧΕΛΙΔΟΝΑΣ, παρουσιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση «ΧΕΛΙΔΟΝΑ / κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ ανθίσεις» στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18, Κηφισιά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6 – 10μ.μ., ενώ διαρκεί έως την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.
Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.
Σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί εμπνέονται, δημιουργούν, παρουσιάζουν έργα καλωσορίζοντας την Άνοιξη.
Οι 25 σύγχρονοι αξιόλογοι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι οι:
Agnes Zirini - Anna Bezborodova - Bhaga (Irina Bodryaga) – Jocasta M. – Maria Papa – Markella M. – Stella Papa – Αγγελική Αντωνοπούλου – Κική Αρκά – Μάντη Δαμιράλη – Κατερίνα Θεοδωρακοπούλου – Μαρία Καρζή – Βιβή Μεντζελοπούλου – Σοφία Νάκη – Όλγα Ξυθάλη – Αρετή Παλαιοκρασσά – Πόπη Παλατιανού – Γιόλα Πήττα – Έφη Πλωμαρίτου – Σταυρούλα Πουλάκη – Φαίδρα Ρητορίδου – Πελαγία Στρατηδάκη – Μάξιμος Τζωρτζάκης – Τιμολέων Τσίλης – Κατερίνα Χατζηνικήτα
Λίγα λόγια για το έθιμο της Χελιδόνας:
Το έθιμο της χελιδόνας, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας σε πολλές περιοχές όπως στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Τα παιδιά με τον ερχομό της Άνοιξης, έφτιαχναν ένα αρθρωτό ομοίωμα χελιδονιού, την ‘’χελιδόνα’’ και τραγουδούσαν με αυτό τα κάλαντα της Άνοιξης, τα λεγόμενα ‘’χελιδονίσματα’’. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους έδιναν λάδι, κρασί, αλεύρι, σιτάρι, αυγά και μερικές φορές χρήματα. Τα χρήματα καθώς και τα προϊόντα αυτά, τα παιδιά τα αφιέρωναν στην εκκλησία. Η κατασκευή της χελιδόνας, αποτελείται από το ομοίωμα του χελιδονιού, συνήθως φταγμένο από ξύλο, όπου είναι τοποθετημένο σε κάθετο άξονα. Ο άξονας, τοποθετημένος σε κυκλική ή ημικυκλική βάση, μπορεί να περιστέφεται με ένα σχοινάκι. Συνήθως κρεμούσαν στον λαιμό της χελιδόνας μικρά κουδουνάκια. Έτσι καθώς τα παιδιά λέγαν τα κάλαντα, κατά την περιστροφή της χελιδόνας, ηχούσαν τα κουδουνάκια συνοδεύοντας τους ‘’χελιδονιστές’’. Την κατασκευή της χελιδόνας σε κάποιες περιοχές την στόλιζαν με φύλλα κισσού, σε άλλες με ζουμπούλια ή άλλα λουλούδια της Άνοιξης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Concept - Οργάνωση - Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εγκαίνια: Τετάρτη, 13 Μαρτίου και ώρα 6-10μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 13 έως 27 Μαρτίου 2024
ΧΕΛΙΔΟΝΑ / κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν ΑΝΟΙΞΗ θ΄ ανθίσεις
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ
Κασσαβέτη 18, 145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ
Τηλ: 210 80 19 975
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: www.iett.gr
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Τρίτη έως Σάββατο: 12 – 7μ.μ.
Κυριακή & Δευτέρα: Κλειστά
Τετάρτη, 13 Μαρτίου, ημέρα των εγκαινίων η έκθεση λειτουργεί: 6-10μ.μ.
Η έκθεση διαρκεί από 13 έως 27 Μαρτίου 2024
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
*Το έργο τέχνης στο δελτίο τύπου είναι της Έφη Πλωμαρίτου. Χωρίς τίτλο, 32χ24cm, Μελάνι και ακρυλικό σε ύφασμα
Latest from apostaktirio team
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)
- ''ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ'' - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22.3.2025 - Εύοσμος Θεσσαλονίκης)
- Βίκυ Κυριακίδου "Μαγικό μου Φυλαχτό"
- Ο μονόλογος για την Παλαιστίνη «Πάντοτε ζήλευα τα αποδημητικά πουλιά» επιστρέφει στο H.ug
- ABSƎΝΤ: ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - Το ψυχολογικό δράμα του Γιώργου Αγγελίδη
- Eva Sakellari - Need Him (MCD Remix)
- Φεστιβάλ Ανκόρ - Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο «Από Μηχανής» Θέατρο
- Μαρίκα Κλαμπατσέα- «Από του Φεγγαριού το Φως» | 4 & 5 Απριλίου στο Ιδιόμελο