Μαθήματα Κινηματογράφου & Σεμινάριο νυχτερινής φωτογραφίας
Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη «Φτιάξε την πρώτη σου ταινία»
Τρίμηνος Κύκλος Μάρτιος – Μάιος 2026
Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό; Οι ταινίες χρειάζονται χρήματα για να γίνουν;
Εμείς δεν συμφωνούμε με τίποτα από τα προηγούμενα! Δουλεύουμε με άλλο τρόπο εδώ και χρόνια με συνέπεια και αποτελέσματα!
Σεμινάριο κινηματογράφου στην Αθήνα, στο Cinemarian!
Είναι ένα εντατικό μάθημα που δίνει τα βασικά θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία σε όσους θέλουν να κάνουν τις ταινίες τους (ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό και τις προηγούμενες γνώσεις που έχουν).
Επίσης ενδιαφέρει τις φίλες και φίλους που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον κινηματογράφο (ηθοποιία, μακιγιάζ, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, κριτική, αρθρογραφία σχετική, ηχοληψία, οργάνωση παραγωγής κλπ). Καταλαβαίνοντας τις βασικές αρχές αυτής της τέχνης, η δουλειά τους θα γίνει πιο εύκολη και δημιουργική.
Φτιάχνουμε μια ταινία μικρού μήκους για να δοκιμάσουμε στην πράξη τις τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσουμε.
Δείτε εδώ παραδείγματα ταινιών που έχουμε κάνει μέχρι τώρα (αν και σπουδαστικές που γυρίζονται σε ελάχιστο χρόνο, κάποιες καταφέρνουν να προβληθούν και σε φεστιβάλ).
Κάθε μάθημα περιλαμβάνει παραδείγματα από ταινίες για να καταλάβουμε τι κάνουν διαφορετικοί σκηνοθέτες και γιατί, αλλά κυρίως τεχνικές γνώσεις με άμεση εφαρμογή κι ασκήσεις, για να μάθουμε πώς να κάνουμε την πρώτη μας ταινία.
Επίσης δίνεται υλικό για μελέτη και ασκήσεις σε εβδομαδιαία βάση για να συνεχίσει ο ενδιαφερόμενος τη μελέτη μόνος του και με στόχο καθώς γυρίζουμε όλοι μαζί την ταινία μας, να γυρίσει κι εκείνος μόνος του την πρώτη του ταινία (όσο απλή κι αν είναι). Μετά το τέλος κάθε μαθήματος οι συμμετέχοντες παίρνουν στο email τους την περίληψη του συγκεκριμένου μαθήματος, την άσκηση της βδομάδας και επιπρόσθετο υλικό (άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο) για να κατανοήσουν καλύτερα ότι αφορά το μάθημα και γενικότερα τον κινηματογράφο.
Το Cinemarian διαθέτει μεγάλη και άνετη αίθουσα με βιντεοπροτζέκτορα και μεγάλη οθόνη. Επίσης διαθέτει φώτα στούντιο και βασικό εξοπλισμό για να γυρίσουμε ταινία (κάμερα, τρίποδο, μαγνητόφωνο, μπουμ κ.ά.).
Στόχος: Να μάθουμε τα βασικά εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης που χρειάζεται μια ταινία μικρού μήκους. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη ταινία μας και στη συνέχεια να έχουμε υλικό και ιδέες για διαρκή εξέλιξη μας!
Προαπαιτούμενα: Δεν χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις!
Εξοπλισμός: Κάτι (οτιδήποτε) που να τραβάει βίντεο κι ένας υπολογιστής για το μοντάζ (αν θέλουμε να κάνουμε τις προτεινόμενες ασκήσεις και να γυρίσουμε ταινία μόνοι μας – διαφορετικά τίποτα).
Δώρο: Υλικό για μελέτη σε ότι διδαχτεί στο σεμινάριό μας (πολύ υλικό για όλα τα θέματα).
Ενδεικτικό πρόγραμμα
Γράφουμε το πρώτο μας σενάριο. Διαβάζοντας σωστά το σενάριο. Τα επίπεδα ερμηνείας του. Οι δυσκολίες κινηματογράφησης του.
- Οργανώνοντας την παραγωγή. Διαλέγοντας συνεργάτες. Λύσεις για ταινίες χωρίς χρήματα!
- Η κάμερα (φωτογραφική, βίντεο, κινητό). Δυνατότητες και μειονεκτήματα. Βασικές αρχές λειτουργίας.
- Βασικά μαθήματα φωτογραφίας που αφορούν το σκηνοθέτη (φακοί, βάθος πεδίου, φως, ψηφιακός θόρυβος κλπ).
- Οι κινήσεις της κάμερας και το καδράρισμα. Τα μεγέθη πλάνου. Πού τοποθετούμε την κάμερα και γιατί.
- Φωτίζοντας το θέμα (φυσικός και τεχνητός φωτισμός, λύσεις για DIY φώτα).
- Ο ήχος. Γιατί είναι μετά το σενάριο ο πιο σημαντικός παράγοντας; Διάφοροι τρόποι για να γράψουμε καθαρά τους διαλόγους. Δωρεάν ποιοτική μουσική χωρίς δικαιώματα και ηχητικά εφέ.
- Το στιλ της ταινίας. Η καλλιτεχνική διεύθυνση.
- Αναφορά στα βασικά κινηματογραφικά είδη.
- Βασικές αρχές διεύθυνσης ηθοποιών.
- Μοντάζ και μιξάζ με τη βοήθεια υπολογιστή. Διορθώνοντας λάθη στο μοντάζ. Δουλεύοντας το Premiere Pro και το δωρεάν πρόγραμμα DaVinchi Resolve.
- Προώθηση της ταινίας σε φεστιβάλ και διαδίκτυο.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τρίτη 19:30 - 22:00 για τρεις συνολικά μήνες (Μάρτιο ως Μάιο).
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 19:30 παρουσίαση των μαθημάτων στο Cinemarian.
Μετά την παρουσίαση και τις ερωτήσεις όσοι επιθυμούν μπορούν να γραφτούν στο τμήμα πληρώνοντας τον πρώτο μήνα. Διάρκεια παρουσίασης 45 λεπτά, κράτηση θέσης με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. – γράφουμε στο θέμα: Μαθήματα Κινηματογράφου και στο μήνυμα όνομα και κινητό τηλ.
Το κόστος για κάθε μήνα είναι 60 ευρώ (πληρώνεται στην αρχή του μήνα). Υπάρχει η δυνατότητα να προπληρωθεί όλο το σεμινάριο στην προνομιακή τιμή των 150 ευρώ (συνολική έκπτωση 30 ευρώ).
Τρίτη 3 Μαρτίου στις 19:30 έναρξη των μαθημάτων.
Ο Ανδρέας Κατσικούδης είναι εκπαιδευτικός, φωτογράφος και σκηνοθέτης. Διδάσκει φωτογραφία για 21η χρονιά και κινηματογράφο για 14η χρονιά. Έχει συμμετοχή σε ταινίες με διάφορους ρόλους (φωτογραφία, διεύθυνση παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτη, ηχοληψία κ.ά.) κι έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος αρκετές ταινίες μικρού μήκους με συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το 2020 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη φωτογραφία (προβλήθηκε σε διάφορα φεστιβάλ – πληροφορίες εδώ). Συνεχίζει να γυρίζει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Σύντομο βιογραφικό του εδώ!
Ένα μικρό βίντεο που παρουσιάζει τα μαθήματα εδώ!
Latest from Super User
- "Στης γυναίκας τα μάτια" Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
- Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 4ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ | Θέατρο «Μικρό Γκλόρια»
- «TOXIC» του Γιώργου Αγγελίδη: 2 ακόμη παραστάσεις πριν το φινάλε
- Θέμος Σκανδάμης & band live στο Space Baby
- «ΩΔΗΠΟΡΙΚΟ 2» | Σάββατο 21 Μαρτίου
- Η «σχεδία» των πόθων και της ξενιτιάς
- Εκδήλωση Βράβευσης Διαγωνισμού 6ου Χριστουγεννιάτικου διαγωνισμού με θέμα «Με τον ΕΠΟΚ, κάθε διήγημα ή παραμύθι είναι Χριστούγεννα».
- Αγκάθια και ανθοί στης Κύπρου το κορμί - Συλλογικό Έργο
- Μέσα μου έχει χώρο ελεύθερο… - Συλλογικό Έργο
- Ανώνυμοι Περαστικοί - Γιάννης Χριστοφορίδης
- Να σε παρηγορήσω ήρθα - Τάσος Χανλίογλου
- Bar Κολοκύθα και άλλα διηγήματα - Στράτος Γιαννάκας
- Η μουσική και οι μουσικοί στο ελληνικό σχολείο - Νικόλαος Κούγκας
- Υπαίθριες δραστηριότητες και περιβαλλοντικά παιχνίδια - Γεώργιος Συμ. Κεχλιμπάρης
- Σαμοθράκη – Ιδιώματος Ανίχνευσις - Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ - Αντωνία Θεοχαρίδου
- ΑΝΕΜΟΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΣΙΟΣ | NEW SINGLE
- Ζωή Τηγανούρια | 150 χορωδοί & Συμφωνική ορχήστρα στο Μέγαρο | 12 ΜΑΡΤΙΟΥ
- Oμαδική έκθεση «Αντηχήσεις Φωτός – Έξι Διαδρομές Έμπνευσης» στο Calderone Art Space. Εγκαίνια Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 19:00
- Ρήγας ο Βελεστινλής - Αγγελική Γ. Θάνου
