Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 8μμ στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας!
«Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη»
του Γιώργου Α. Χριστοδούλου
Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 8μμ
στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας!
Με την Τίνα Γεωργουσίου
Στο Αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας, η Τίνα Γεωργουσίου, ίσως στη σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της, αναμετριέται με τον απαιτητικό ρόλο της Ξανθίππης.
Η ερμηνεία της, τα δύο τελευταία χρόνια, σε θέατρα, φεστιβάλ και δήμους ανά την Ελλάδα, είναι εκείνη που σφραγίζει την επιτυχημένη πορεία του έργου.
Η ηθοποιός ενσαρκώνει μια βαθιά ανθρώπινη Ξανθίππη, που θυμάται, αφηγείται και διεκδικεί τη δική της αλήθεια. Μιλά για τον Σωκράτη, τη δίκη του, τη φυλακή, το κώνειο και τον άδικο θάνατό του, ταξιδεύοντας το κοινό στην Αρχαία Αθήνα των μεγάλων γεγονότων και των μεγάλων ιδεών.
Μια παράσταση που με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική αλήθεια μεταφέρει ιστορία, γνώση και πολιτισμό. Άλλοτε σαρκαστική, άλλοτε με ευφυές χιούμορ, συγκινητική, αλλά κ σπαρακτική στο φινάλε, η Ξανθίππη αποκαλύπτει όσα ίσως δεν μάθαμε ποτέ. Μια ανατρεπτική, επίκαιρη και αποκαλυπτική παράσταση - ένας ύμνος στην Ελλάδα, τη σκέψη και τον άνθρωπο.
Για το συγκεκριμένο έργο έχουν πει:
«Το έργο αυτό, πρέπει να διδάσκεται όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και σε όλες τις ανώτερες σχολές! Δράξαστε παιδείας!!»
Άννα Κελεσίδου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου
«Παγκόσμιο θεατρικό αριστούργημα μάθησης!»
Καθηγητής Γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης
«Εκπληκτική γραφή! Ο κορυφαίος επίλογος της Ξανθίππης, είναι από τις πιο σημαντικές παραγράφους που έχουν γραφτεί ποτέ σε θεατρική σκηνή!»
Δημήτρης Ιατρόπουλος, ποιητής
Για τη θεατρική περίοδο 2026-2027 έχει προγραμματιστεί η συνέχιση της “Ξανθίππης” και σε σχολεία.
Να σημειωθεί, πως πριν 2 χρόνια, στις 24 Ιουλίου 2024, η ηθοποιός Τίνα Γεωργουσίου για το συγκεκριμένο έργο, είχε τιμηθεί στο Θέατρο “Ειρήνη Παππά”.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Ερμηνεία: Τίνα Γεωργουσίου
Σκηνικά - Εικαστική επιμέλεια: Άννα Κορωνιωτάκη
Κινησιολογία - Χορός - Ένδυμα: Τίνα Γεωργουσίου
Μάσκες: Ανδρέας Λιάλιος
Κοσμήματα Ξανθίππης: Εύη Μπακόλα
Σ.Σ. Το έργο έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά, από την Αναστασία Κονοπλέβ.
Παραγωγή: ΓΚΑΛΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ - ΤΑΣΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικής Δράσης
ΕΊΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Πληροφορίες: Δήμος Τριπόλεως Τμήμα Πολιτισμού ΤΗΛ. 2713-610442
Latest from Super User
- Οι Εκδόσεις Αποστακτήριο προκηρύσσουν τον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα: "Γυναικοκτονία", σε συνεργασία με τον Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης»
- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ – ΜΟΡΦΟΥ
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «MyCenae». Μια παράσταση για τον μύθο των Ατρειδών
- Η Λαϊκή Ορχήστρα "Απόστολος Καλδάρας" παρουσιάζει: "Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…" στο Θέατρο Βράχων
- Ο Tiny Jackal, ο Θωμάς Κωνσταντίνου και οι ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ / THYGATERES
- «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη – ΚΘΒΕ
- Joseph Saar Apostolakis – “Αχαρτογράφητα Νερά”: Εκεί που η απώλεια γίνεται φως και ελπίδα
- Μάνος Χατζημαλωνάς Stand Up Therapy Tour 2026
- 9ο Chania International Photo Festival
- Ελένη Φιλίνη «Ανατροπή»
- 1ο Stand Up Comedy Festival
- Jazz Week on the roof | 5-11 Ιουλίου 2026
- ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ | ΙΟΥΛΙΑ ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗ
- ΜΕΙΔΙΑΜΑ ΠΟΡΦΥΡΑΣ
- Μινυρίσματα
- «ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ» KΡΙΝΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ
- Μισή ώρα ήταν αρκετή
- Ομαδική έκθεση φωτογραφίας | Graffiti in the City | Blank Wall Gallery
- ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ | Λουδοβίκος των Ανωγείων «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά»
- Δημήτρης Σταρόβας & Starovas Band + φίλοι
