Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 13:15

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ & ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ, 2/9

Written by
632
Ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ  & ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ, 2/9

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΙΘΑΚΗΣ  & ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ»
Μουσική: Παναγιώτης Καρούσος 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα 
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 
Ώρα 20:30 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη
Όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» Παναγιώτη Καρούσου

βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο
Ηρακλής: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Ευρυσθέας: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος
Αλκμήνη: Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο

Ύλλος: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος
Σταυρούλα Μέντη, βιολί

Παντελής Λεγάκης, πιάνο
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων - Καλοκαίρι 2017

Παρουσίαση: Παναγιώτης Καρούσος, μουσουργός

Χαιρετισμός: Αναστασία Παπαδάτου – Αποστολοπούλου

Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου και Πρέσβειρα Πολιτισμού της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.


Χορηγός Επικοινωνίας: Ionian TV | Η Τηλεόραση της Δυτικής Ελλάδας


Όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή
Η σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου, έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης στις 26 Μαρτίου 2016 με σολίστ Αμερικανούς και ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jestin Pieper. Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε με αρχαία ελληνικά κοστούμια και σκηνοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. 
Η Ολυμπιακή Φλόγα του Παναγιώτη Καρούσου είναι μια όπερα σε δύο πράξεις που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η όπερα στο σύνολό της βασίζεται στην Ολυμπιακή φλόγα και όπως ξεδιπλώνεται μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό τελετουργικό, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στους θεούς.
Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι»), και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).
Η δεύτερη πράξη της όπερας βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.
Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία «Ολυμπιακή Φλόγα» παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό, και ως μουσούργημα είναι ένα έργο με συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η σύνθεση και ενορχήστρωση της όπερας επηρεάζεται από την μετα-ρομαντική εποχή στη μουσική και από άλλα κλασικά στοιχεία της ελληνικής αρχαιότητας καθιστώντας έτσι μια avant-garde όπερα της νέας χιλιετίας. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε αυτό το έργο όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου η έξαρση του λυρισμού, η οποία σχετίζεται και με την αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η όπερα έκανε Παγκόσμια πρεμιέρα το 2005 στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. 
Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα, επίσης συμμετείχαν η σοπράνο Βανέσσα Καλκάνη ως Μακαρία, και η σοπράνο Νάνσυ Παπακωνσταντίνου ως Αλκμήνη.
Άριες και ντουέτα απο το έργο διηύθυνε ο Μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης στην Αίθουσα εκδηλώσεων και συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ.
Το στυλ bel-canto των αριών και ο μελαγχολικός ρομαντισμός αναδεικνύουν το έργο ως ένα σημαντικό οπερατικό αριστούργημα της νέας εποχής, «μιά πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».

 

 

Read 632 times

Latest from apostaktirio team