Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 07:32

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζογραφίας, με τίτλο «Πόντου Έμπνευσις» από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Written by
160
Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζογραφίας, με τίτλο «Πόντου Έμπνευσις» από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων  από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζογραφίας, με τίτλο «Πόντου Έμπνευσις» από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Η Ομοσπονδία στοχεύει να καθιερώσει, τον εν λόγω διαγωνισμό ώστε, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, να δημιουργήσει και να εδραιώσει ένα περιβάλλον ανάδειξης νέων δημιουργών και δημιουργιών σχετικών με τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ποντιακή διάλεκτο. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας που τίμησαν τη γλώσσα και την παράδοσή μας.

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

* Ποίηση στην ποντιακή

Ελεύθερο θέμα (από 8 έως 30 στίχους,  σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα)

Βραβείο: «Φίλων Κτενίδης»

* Πεζογραφία στην ποντιακή

Ελεύθερο θέμα (ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις)

Βραβείο: «Παντελής Μελανοφρύδης»

* Ποίηση στη νεοελληνική

Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου» (από 8 έως 30 στίχους,  σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα).

* Πεζογραφία στη νεοελληνική

Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου» (ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις).

Βραβείο: «Δημήτρης Ψαθάς».

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που ορίζεται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού και αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες, πραγματικούς γνώστες της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Για τον αδιάβλητο χαρακτήρα του διαγωνισμού, θα τηρηθεί η «διπλά τυφλή μέθοδος». Τα αρχεία των διαγωνιζόμενων θα δοθούν ανώνυμα στην κριτική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και στις σελίδες που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Απονομής, στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες, καθώς  και αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.

Στόχοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι η έκδοση των διακριθέντων έργων σε έναν συλλογικό τόμο και η καθιέρωση του εν λόγω διαγωνισμού.

Γενικοί όροι του διαγωνισμού

Α) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι γράφουν στη Νέα Ελληνική και στην Ποντιακή και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Β) Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ποντιακή και στη νεοελληνική γλώσσα, αναλόγως με την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να διαγωνιστεί ο κάθε συμμετέχων. Από τους κριτές θα λαμβάνεται υπόψη και η ορθογραφία.

Γ) Τα έργα πρέπει να είναι πρωτογενή και αδημοσίευτα σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο).

Δ) Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος με ένα έργο τους ανά κατηγορία, αλλά και με έργα τους σε όλες τις κατηγορίες (συνολικά από μία έως και τέσσερις συμμετοχές), τηρώντας για κάθε συμμετοχή ξεχωριστά τους όρους που ακολουθούν και αναφέρονται αναλυτικά (π.χ. υποψηφιότητα σε δύο κατηγορίες, δύο e-mail, κ.ο.κ.). Το αρχείο που θα επισυνάπτεται στο e-mail θα βρίσκεται σε μορφή pdf, με γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, διάστιχο 1.5, σε πλήρη στοίχιση, με σωστή ορθογραφία, παραγραφοποίηση και στίξη.

Ε) Στο σώμα κειμένου του e-mail απαραιτήτως θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ιδιότητα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, τόπος καταγωγής). Στο επισυναπτόμενο αρχείο (διαγωνιζόμενο έργο) δεν πρέπει να αναφέρεται πουθενά το όνομα του διαγωνιζόμενου.

Στ) Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής.

Ζ) Όποια συμμετοχή δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου. Οποιεσδήποτε ενδείξεις, που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του συγγραφέα, συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από το διαγωνισμό.

Η) Η αποστολή των έργων γίνεται δεκτή αποκλειστικά μέσω e-mail στη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αυστηρά έως τις 31 Αυγούστου 2022.

Θ) Τα διακριθέντα έργα θα εκδοθούν, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία της Π.Ο.Ε. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ή στο e-mail του διαγωνισμού (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Read 160 times

Latest from apostaktirio team