Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 16:55

Η Σοφία Καραγιαννίδου συζητά με τον Απόστολο Τσαντεκίδη με αφορμή το μυθιστόρημά του, «Η Συνεδρία της Κοσμογονίας» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Written by
262
Η Σοφία Καραγιαννίδου συζητά με τον Απόστολο Τσαντεκίδη με αφορμή το μυθιστόρημά του, «Η Συνεδρία της Κοσμογονίας» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)

Απόστολε, καλησπέρα και σ’ ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. "Η Συνεδρία της Κοσμογονίας" είναι το πρώτο σου βιβλίο. Πώς πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το συγγραφικό σου ταξίδι με αυτή την ιστορία; 

Πράγματι αυτή είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Την απόφαση δεν την πήρα αμέσως. Ξεκίνησα να γράφω αυτή την ιστορία τον Φεβρουάριο του 2015, όταν ακόμα ήμουν στη Β' Λυκείου. Ξεκίνησε ως ένα μικρό διήγημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεγάλωσε και το ολοκλήρωσα το 2021. Είχα από μικρός το μικρόβιο του διαβάσματος και κάποιες ιστορίες τις θαύμαζα και έτσι σκέφτηκα να γράψω και εγώ μία. 

Διάβαζες από μικρή ηλικία; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σου βιβλίο; Τι τα ξεχωρίζει; 

Διάβαζα από μικρή ηλικία και το είδος των περιπετειών φαντασίας, ήταν το αγαπημένο μου. Αγαπημένη μου ιστορία είναι το "His Dark Materials" του Φίλιπ Πούλμαν, μια σειρά βιβλίων φαντασίας που εντός του έτους νομίζω θα φτάσει τα έξι βιβλία. Ίσως αυτή η σειρά βιβλίων να επηρέασε και τη θεματολογία της δικιάς μου ιστορίας. Το "His Dark Materials" δεν αποτελεί μία συνηθισμένη ιστορία ανάμεσα σε μια θεωρητικά καλή και μια θεωρητικά κακή πλευρά μόνο. Είναι κάτι ασυνήθιστο και επηρέασε και εμένα. 

Τα ονόματα που χρησιμοποιείς, οι περιοχές, το σχολείο, είναι προσωπικά σου βιώματα; Πώς και γιατί τα επέλεξες; 

Τα γεγονότα της ιστορίας δεν αποτελούν προσωπικά βιώματα. Κάποιες τοποθεσίες υπάρχουν και στην πραγματικότητα. Μην ξεχνάς ότι έγραψα την ιστορία όταν ακόμα δεν ήμουν καν 17 ετών. Αναφορικά με τα πρόσωπα, υπάρχει επιρροή από ανθρώπους υπαρκτούς, αλλά στην ιστορία της Συνεδρίας εμφανίζονται σε μία μορφή που τους αναγκάζει να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Βιώνοντας δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις υποχρεώνονται να βελτιώσουν τους εαυτούς τους και να νικήσουν τους φόβους τους. Είναι εκδοχές κάποιων ανθρώπων όπως θα τους φανταζόμουν στις συνθήκες του σύμπαντος της ιστορίας. 

Στο βιβλίο αναφέρονται χώρες όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Αίγυπτος… Πώς επέλεξες τις χώρες αναφοράς στο βιβλίο; Έχεις επισκεφτεί κάποια από αυτές; 

Οι χώρες επιλέχθηκαν για να εξυπηρετήσουν με τις ιδιαιτερότητες της καθεμιάς τους τις ανάγκες της ιστορίας. Έχω επισκεφτεί τη Γαλλία, αλλά δεν ήταν αυτό που έπαιξε ρόλο στο να την επιλέξω ως χώρα αναφοράς. Επίσης, η ποικιλία στις τοποθεσίες που διαδραματίζονται τα γεγονότα, αναδεικνύει και το πόσο δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες της ιστορίας. Ας μην αποκαλύψουμε όμως περισσότερα! 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας στο βιβλίο και γιατί; Ταυτίζεσαι με κάποιον συγκεκριμένα; 

Αγαπημένο χαρακτήρα δεν μπορώ να πω ότι έχω και δεν ταυτίζομαι με κάποιον. Ο καθένας έχει τη μοναδικότητά του και συγκεκριμένα προτερήματα και μειονεκτήματα σε αυτήν την περιπέτεια. Ο καθένας τους είναι απαραίτητος σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Υπάρχει χαρακτήρας στο βιβλίο που είναι συνονόματός μου, αλλά το όνομα Απόστολος τού το έδωσα όχι επειδή μού μοιάζει, αλλά για τον συμβολισμό που έχει το ίδιο το όνομα, ότι έχει δηλαδή μία αποστολή. 

Βλέπουμε παραπάνω από έναν πρωταγωνιστές στην ιστορία, πώς επέλεξες να δώσεις τη σκυτάλη σε παραπάνω από έναν κεντρικούς ήρωες; 

Αυτό είναι ίσως το αγαπημένο μου στοιχείο της ιστορίας. Τα φώτα δεν πέφτουν αποκλειστικά σε ένα πρόσωπο, αλλά σταδιακά η σκυτάλη, όπως είπες, αλλάζει χέρια. Όπως σου είπα, διάβαζα από μικρός και καμιά φορά παρατηρούσα σε ιστορίες ότι ο ρόλος κάποιων χαρακτήρων δεν φωτιζόταν επαρκώς. Στη δικιά μου ιστορία, λοιπόν, αποφάσισα να μοιράσω ως ένα βαθμό τον χρόνο προβολής. Δεν το έκανα απλά σαν άσκηση ισορροπίας, αλλά επειδή ο καθένας από τους χαρακτήρες, που κατά καιρούς πρωταγωνιστεί, έχει και κάτι διαφορετικό να προσδώσει στο όλο νόημα αυτής της περιπέτειας. 

Στο κεφάλαιο 89 παραπέμπεις τον αναγνώστη σε παλαιότερα κεφάλαια (64-65-66). Πώς σου ήρθε η ιδέα να κάνεις πιο διαδραστικό το βιβλίο; 

Η Συνεδρία της Κοσμογονίας έχει μια πολυπλοκότητα σαν υπόθεση. Αυτό πρέπει ένας συγγραφέας να το αναγνωρίζει, όταν συμβαίνε,ι και να φροντίζει ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να κατανοήσει την εξέλιξη της πλοκής χωρίς ασάφειες. Με το τέχνασμα αυτό, γίνεται πιστεύω πιο κατανοητό το πότε συμβαίνει τι. Αν είναι επιτυχές φυσικά, κρίνεται από τους αναγνώστες. 

Έχεις κάποια συγκεκριμένη προτίμηση στα βιβλία φαντασίας; Πώς σκέφτεσαι να συνεχίσεις συγγραφικά; 

Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία φαντασίας μού αρέσουν πολύ. Στην χώρα μας έχουμε εξαιρετικούς συγγραφείς, οι οποίοι όμως δραστηριοποιούνται σε άλλα λογοτεχνικά είδη. Η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα, έχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης και υπάρχουν άνθρωποι με εξαίρετες ιδέες στο κομμάτι αυτό. Η επόμενη συγγραφική μου απόπειρα πιθανώς να είναι και πάλι στο ίδιο είδος, αλλά με πολύ διαφορετική ιστορία. Η Συνεδρία της Κοσμογονίας δεν θεωρώ ότι πρέπει να συνεχιστεί με κάποιο sequel, αλλά ποτέ μη λες ποτέ. 

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα ήθελες να μεταφέρεις μέσα από το βιβλίο; Τι θα ήθελες να κρατήσουν οι αναγνώστες σου; 

Οι αναγνώστες μου θα ήθελα να περάσουν ευχάριστα με μια νεανική περιπέτεια που έχει ένταση και ανατροπές. Για μηνύματα δεν μου αρέσει να μιλάω, ο καθένας ερμηνεύει αυτό που διαβάζει με του δικά του μάτια. Δε θα ήθελα να τον περιορίσω, με μια προσωπική μου ερμηνεία της ιστορίας. 

Τι θα έκανες διαφορετικά, αν έγραφες ξανά το βιβλίο απ’ την αρχή; 

Από τεχνικής άποψης σίγουρα λόγω εμπειρίας πλέον, θα έκανα μετατροπές. Σε ό,τι αφορά την πλοκή, θεωρώ ότι δεν θα άλλαζα κάτι. Έχω κάποιες ιδέες βέβαια, αλλά πιθανώς να ενσωματωθούν στην επόμενη συγγραφική μου προσπάθεια.

Απόστολε, σ' ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου και περιμένουμε να σε ξαναδούμε σε νέα συγγραφικά μονοπάτια! 

Σοφία Καραγιαννίδου 

Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας, Πολυμέσων και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας  

Πανεπιστημίου Newcastle (U.K.)

 

 

Read 262 times

Latest from Super User