Σάββατο, 22 Μαϊος 2010 21:59

Μαρία Ζαβιανέλη -Διαμαντάκη

Written by
6651

 

Η Μαρία Ζαβιανέλη - Διαμαντάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου ζει μαζί με τον σύζυγο της και την δωδεκάχρονη κόρη της. Από το 1986 εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕΚ και τον ελεύθερο χρόνο της γράφει ποιήματα. Είναι μέλος του Φιλολογικού συλλόγου ΄΄ο Χρυσόστομος΄ ΄, καθώς επίσης και των ΄΄Πνευματικούς Δημιουργών΄΄ του νόμου Χανίων.

Τον Ιανουάριο του 2005, στο Ωδείο Χανίων διαβάστηκαν ποιήματά της από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕΚ. Γράφει στα ΄΄Κρητικά επίκαιρα΄΄ καθώς και στον ΄΄Νέο Κήρυκα΄΄. Επίσης, ποιήματά της έχουν φιλοξενηθεί κατ΄ επανάληψη στον τύπο.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1) Γ΄ Παγκρήτιο βραβείο για το ποίημα ΄΄Φτεροκόπημα΄΄ αφιερωμένο στον έρωτα ΄΄πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου τονΑύγουστο του 2005.

2) Β ΄Παγκρήτιο βραβείο από τον σύνδεσμο φιλόλογων Νόμου Χανίων -για την συλλογή ΄΄Φλόγα που έγινες Ηφαίστειο ΄΄αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου .

3) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα ΄΄ το πουκάμισο από το πνευματικό κέντρο Δήμου Πετρούπολης.

4) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους Δελφούς για το ποίημα ΄΄Σε τούτη τη γη αφιερωμένο στην Ελλάδα .

5) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο βιωματικής ποίησης για το ποίημα ΄΄ το πουκάμισο΄΄ στα ΄΄Σικελιανά -Σαλαμίνας.

6) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα΄΄ Φτεροκόπημα΄΄ στα Σικελιανά-Σαλαμίνα.

7) Α΄ Πανελλήνιο βραβείο σύγχρονης ποίησης για το ποίημα ΄΄Οτι έμεινε΄΄ από το λογοτεχνικό περιοδικό΄ ΄Κελαινώ΄΄. Ο διαγωνισμός είχε θέμα ΄΄Αλησμόνητες πατρίδες΄ ΄. Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών.

8) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα ΄΄ο νικητής΄΄ στα Σικελιανά Σαλαμίνας.

9) Έπαινος για το ποίημα ΄΄ο Νικητής΄ ΄από τους λογοτέχνες Ευρώπης. Θεσσαλονίκη.

10)Τιμήθηκε με το βραβείο Υπάτου για το ποίημα ΄Ειρήνη΄΄ από την ΄΄Αμφικτιονία Ελληνισμού ΄΄.Ο Παγκόσμιος λογοτεχνικός διαγωνισμόςείχε θέμα την ΕΙΡΗΝΗ .

11)Τιμητική διάκριση για το ποίημα ΄΄ο Νικητής΄΄ από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.

12) Βράβευση της ποιητικής συλλογής ΄΄Κύματα΄΄ από το λογοτεχνικό περιοδικό ΄΄Κελαινώ΄΄ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου -Ίλιον.

13)Α΄Βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (στους Δελφούς)7-6-2008

14)Β΄ Βραβείο στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκύρηξε το Κέντρο Πολιτισμού Ν.Α Ευρώπης,ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ελλάδος και το τμήμα Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα ΄΄Περιβάλλον -Φύση-Άνθρωπος΄΄

Περγαμηνή «Τιμής Ένεκεν»από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.

15)Β΄ Βραβείο από των Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων. Για το ποίημα ΄΄Εξωτικό΄΄.

16)Β΄ Πανελλήνιο βραβείο από τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ στο αφήγημα κ στο ποίημα ΄΄Το κλειδωμένο εβένινο συρτάρι΄΄.

Μέλος της Διεθνής Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμητική διάκριση

από Βραζιλία για το βιβλίο ΄Κύματα΄ αλλά και από την Αυστρία για το ποίημα

΄΄Σε τούτη τη γή΄΄.

Εμπνέεται από την φύση της Κρήτης, από τον έρωτα και από τα ταξίδια.

Στο βιβλίο της «Κύματα» μεταφέρει αυτό που έγραψε ο μεγάλος Νορβηγός δραματουργός Ερρίκος Ίψεν: «η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαρκή αγώνα ενάντια στο κακό που είναι γύρω μας αλλά και που φωλιάζει μέσα μας .Η ποίηση είναι ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΗ»

 

Read 6651 times

Latest from Super User