Το Σωματείο «Εστία Ρουμλουκιωτών», υπό την Αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αλεξάνδρειας, προκηρύσσει τον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, για την περίοδο 2016 – 2017.

 

Γράψτε ένα διήγημα που να ξεκινά ή να σχετίζεται με τη φράση:


«Ένα βράδυ δίπλα στο τζάκι,

ο παππούς μου κι η γιαγιά μου μού είχαν πει…»


Ως σωματείο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της λαϊκής μας παράδοσης, σας παροτρύνουμε να γράψτε για μια πραγματική ή μυθοπλαστική ιστορία που σας την αφηγήθηκαν ή “υποτίθεται” πως σας την εξιστόρησαν οι παππούδες σας… Με έμφαση τη λαογραφία και κυρίως την πνευματική και κοινωνική ζωή του παρελθόντος (λατρεία, έθιμα, μύθοι, καθημερινότητα, εργασία, οικογένεια, παραδόσεις, προλήψεις, μεταφυσικό, θρύλοι, γεγονότα, παιχνίδι κ.ά.) δημιουργείστε ένα διήγημα με βάση την ειδυλλιακή εικόνα των παππούδων να αφηγούνται μπροστά στο τζάκι παλιές ιστορίες στα εγγόνια τους.ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


1. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε ενήλικες.

2. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι απανταχού Έλληνες ή γενικά οι ομιλούντες την ελληνική γλώσσα.

3. Έκταση των έργων : Το κάθε έργο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 σελίδες Α4 με τα ισχύοντα περιθώρια (2,54 Χ 3,17).

4. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει στον διαγωνισμό μόνο ένα έργο, το οποίο δεν έχει λάβει διάκριση σε άλλο διαγωνισμό και πρέπει να είναι πρωτότυπο και αδημοσίευτο.

5. Τα έργα υποβάλλονται σε έξι (6) δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο στο κάτω δεξιά μέρος της σελίδας. Το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο και η διεύθυνση του δημιουργού θα αναγράφονται σε μικρό κλειστό φάκελο, στο εξωτερικό του οποίου θα υπάρχει μόνο το ψευδώνυμο.

6. Η κρίση των έργων θα γίνει από πενταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία είναι:

  • Σωτηρία Κυρμανίδου: Συγγραφέας, Κοινωνική Λειτουργός
  • Διονύσης Λεϊμονής: Συγγραφέας,  Εκπαιδευτικός
  • Ελένη Γρομπανοπούλου: Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
  • Πάττυ Παπαδήμου: Κριτικός, Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Βόρειας Ελλάδος του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).
  • Αλέξανδρος Ακριτίδης: Συγγραφέας, Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών,

 

7. Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς, με απλή επιστολή με την ένδειξη «Για τον Διαγωνισμό Διηγήματος», στη διεύθυνση:

«Εστία Ρουμλουκιωτών», Μακεδονομάχων 14, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ΤΚ 59300


8. Τελευταία ημερομηνία υποβολής έργων στον διαγωνισμό ορίζεται η Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

9. Για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων θα δοθούν 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι, ενώ αν κριθεί αναγκαίο θα δοθούν και τιμητικές διακρίσεις.


Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 Αυγούστου 2017 και οι απονομές των διακρίσεων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση το Φθινόπωρο του 2017 στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Τα βραβευμένα αλλά και όσα διηγήματα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα γίνει προσπάθεια να εκδοθούν από την Εστία Ρουμλουκιωτών σε μια συλλογική ανθολογία. Για τον λόγο αυτό με την συμμετοχή σας αποδέχεστε και εκχωρείτε το δικαίωμα για έκδοση του διακριθέντος διηγήματός σας στην Εστία Ρουμλουκιωτών, χωρίς άλλη αξίωση ή απαίτηση οικονομικής φύσεως.


Διευκρινήσεις για τον Διαγωνισμό στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Χορηγός επικοινωνίας: