Η Ελένη Σίμπα γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής και Μουσικής. Σπούδασε τη Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική γλώσσα σε πρώτο επίπεδο. Οι σπουδές της στη Γλωσσολογία και την Επαγγελματική Μετάφραση στην Αθήνα στέφθηκαν μ’ επιτυχία, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη Δημοσιογραφία σε γνωστό Όμιλο της Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας με σκοπό να φιλοτεχνεί κυρίως η ίδια τα εξώφυλλα των βιβλίων της. Η μύησή της στην Οδοντοτεχνική και η σπουδή αυτής έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής της φλέβας με αποτέλεσμα να διδαχτεί εκεί το σχεδιασμό κοσμημάτων από ασήμι, χρυσό, πορσελάνη, αλλά κι εκείνων με ημιπολύτιμους λίθους. Ήταν εύλογο και από αυτή της την ενασχόληση να ξεπηδήσει άλλη μία δραστηριότητα, δηλαδή ο σχεδιασμός και η προώθηση κοσμημάτων από όνυχα, κεχριμπάρι κι αβεντουρίτη.

Η πρώτη της επαφή με τη μουσική έγινε σε ηλικία οκτώ χρόνων, όταν άρχισε να μαθαίνει ακορντεόν, αργότερα αρμόνιο και πιάνο. Σπούδασε κλασικό τραγούδι,  μουσική φωνάγηση κι ορθοφωνία.

Λάτρης της Ποίησης η ίδια και πιστή σ’ αυτήν δημιουργεί το πρώτο της πόνημα το 2004 με τίτλο ‘‘Το τρίτο χρώμα του πελάγους’’. Εκτός, λοιπόν, από την πρώτη της αυτή συλλογή, η οποία περιείχε ποιήματα από την τρυφερή ηλικία των 18-20 χρόνων, τώρα πιο ώριμη μέσα από τα βιώματά της έρχεται να προσφέρει στον φανατικά πιστό της αναγνώστη μια γεύση πιο ξεχωριστή κι επιτηδευμένη. Παρά τη μικρή ανάπαυλα με την έκδοση του βιβλίου της, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του διηγήματος με τίτλο ‘‘Του μύθου και της πραγματικότητας’’, συνεχίζει τη μικρή παράδοση και πάλι στο χώρο αυτό. Αυτή τη φορά, μπαίνει δυναμικά με τρεις ποιητικές συλλογές με τίτλους κατά σειρά: ‘‘Περί έρωτος… ουδείς λόγος’’, ‘‘Παραμύθια για παιδιά μεγάλα’’ και ‘‘Λιωμένες, κέρινες σταγόνες’’. Η κάθε μία από αυτές τις ποιητικές συλλογές περιλαμβάνει 60 ποιήματα, καθώς κι έναν ύμνο διαφορετικής περιοχής κάθε φορά. Αυτό είναι και το απόσταγμα της μεγάλης της αγάπης για την Ποίηση, τη μητέρα όλων των πνευματικών αγαθών κι εννοούμε τα τρία αυτά έργα της, βέβαια. Βιβλίο με δέκα διηγήματα ήταν το επόμενο κι ο λόγος για τους ‘‘Εκατό λαχταριστούς λουκουμάδες’’ που έκανε αίσθηση, όταν κυκλοφόρησε το 2010, σε μικρούς και μεγάλους, ενώ κάπου στα μέσα της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί κι ο Α’ ΤΟΜΟΣ του βιβλίου της ‘‘Ανθολόγιο Ύμνων Ιστορικών Περιοχών’’ με πενήντα ύμνους ιστορικών περιοχών, όπως της Ελλάδας, της Κων/νούπολης, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Βεργίνας, των Σερρών και πέντε φορέων, όπως του Λυκείου Ελληνίδων και της Μαθητιάδας.

Το 2005 της ζητείται να μελοποιήσει τον ύμνο του Σοχού Λαγκαδά, οι στίχοι του οποίου έχουν γραφτεί από μία εκπαιδευτικό το 1964. Μελοποιημένα ποιήματα της διδάχτηκαν σε διακεκριμένες χορωδίες. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σ’ εφημερίδες των Σερρών τόσο της Θεσσαλονίκης, όπως η Μακεδονία, ο Αγγελιοφόρος, η Εγνατία, όσο και σε περιοδικά πολιτιστικού περιεχομένου.

Το 2006 θα χαρακτηρίζονταν ως μια χρονιά σταθμός για τη συγγραφέα, αφού ιδρύει τις ομώνυμες Εκδόσεις ΣΙΜΠΑ. Μια σειρά από παρουσιάσεις των βιβλίων της λαμβάνουν χώρα εντός κι εκτός των ορίων του νομού κι αμέσως το έργο της γίνεται ευρύτερα γνωστό ανεξάρτητα από το νεαρό της ηλικίας της.

Το καλοκαίρι του 2007 ολοκλήρωσε θεατρικό έργο για παιδιά με τίτλο ‘‘Το ρολόι που έλεγε πάντα ψέματα’’, ενώ η χρονιά του 2008 ήταν εξίσου προσοδοφόρα, καθώς γεννήθηκαν από την ίδια άλλα δύο θεατρικά, ο ‘‘Πόλεμος στην χώρα των Λουλουδιών’’ και ‘‘Η χρυσή βροχή και το ασημένιο χαλάζι’’. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το παιδικό της μυθιστόρημα με τίτλο ‘‘Δεσποινίς 24 ων καρατίων’’ από τη σειρά μυθιστορημάτων ‘‘Για ένα μάτσο δολάρια και μια χούφτα λίρες’’ κι εκείνο με τα δέκα διηγήματα που τιτλοφορείται ‘‘Ο ποντικός και οι τηγανιτές πατάτες’’, βρίσκονται υπό έκδοση. Επίσης, δέκα παραμύθια της πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Όσο για το υπόλοιπο έργο της, που δεν έχει εκδοθεί ακόμα και κατοικοεδρεύει στο σκληρό δίσκο του Η/Υ της, μεταφράζεται σε 100 βιβλία όλων των κατηγοριών που ένας Θεός μόνο ξέρει πότε θα εκδοθούν.


Βιβλιογραφία

‘‘Το τρίτο χρώμα του πελάγους’’ Ποιητ. συλλογή

‘‘Του μύθου και της πραγματικότητας’’ Διηγήματα          

‘‘Περί έρωτος… ουδείς λόγος’’ Ποιητ. συλλογή

‘‘Παραμύθια για παιδιά μεγάλα’’ Ποιητ. συλλογή

‘‘Λιωμένες, κέρινες σταγόνες’’ Ποιητ. συλλογή

‘‘Εκατό λαχταριστοί λουκουμάδες’’ Διηγήματα

‘‘Ανθολόγιο Ύμνων Ιστορικών Περιοχών’’ ΤΟΜΟΣ Α΄ Ποιητ. συλλογή

‘‘Λεμονανθοί σε φόντο σμαραγδένιο’’ Ποιητ. συλλογή (Υπό έκδοση)

‘‘Ο ποντικός και οι τηγανιτές πατάτες’’ Διηγήματα για παιδιά με ιδιαιτερότητες (Υπό έκδοση)          

‘‘Δεσποινίς 24ων καρατίων’’ Μυθιστόρημα από τη συλλογή μυθιστορημάτων

‘‘Για ένα μάτσο δολάρια μια χούφτα λίρες’’ (Υπό έκδοση)