Η Μαρία Κολοβού - Ρουμελιώτη γεννήθηκε το 1965 στη Βουλιαγμένη Ηλείας όπου κι έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών έφυγε απ' τη γενέτειρά  της κι εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάτρα όπου σπούδασε, παντρεύτηκε και δημιούργησε τη δική της οικογένεια.

Εργάστηκε για είκοσι τρία χρόνια στον τομέα της Υγείας  ως Νοσηλεύτρια σε μονάδα νεογνών.

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών τέκνων.

Η επαφή της με την Τέχνη είναι ερωτική. Από τη νεανική της ηλικία ασχολείται με τη ζωγραφική και τη συγγραφή. Τα πέντε τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια γνωστοποίησης του καλλιτεχνικού και συγγραφικού της έργου.

Περνάει τον χρόνο της αφοσιωμένη στην οικογένειά της και στις μεγάλες της αγάπες: τη μελέτη, τη συγγραφή και τη ζωγραφική. Έχει παρακολουθήσει ανελλιπώς τέσσερα χρόνια μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε ιδιωτικά καλλιτεχνικά εργαστήρια της Πάτρας κι έχει μελετήσει Παιδική Ψυχολογία και Ιστορία της Τέχνης.

Έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις του Φυσιολατρικού Συλλόγου Πατρών,   σε ομαδικές εκθέσεις του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της Κυρίας Βαγενάς  στα Δημοτικά Λουτρά και σε υπαίθριους χώρους,  καθώς και σε εκθέσεις του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών.

Τον Ιούνιο του 2012 έκανε την πρώτη ατομική έκθεση στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών.

Είναι  τακτικό μέλος  της Διεθνής Εταιρείας  Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, και των Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας.

Είναι ενεργό  μέλος λογοτεχνικών περιοδικών, όπου  δημοσιεύουν στίχους και κείμενά της.

Έχει  λάβει  μέρος σε  πανελλήνιους  λογοτεχνικούς  διαγωνισμούς  καθώς  και  σε διαγωνισμούς  ζωγραφικής, όπου λογοτεχνικά και εικαστικά της έργα έχουν πάρει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία.

Το 2011 στίχοι της και εικαστικά της έργα βραβεύτηκαν από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών. Επίσης έχει διακριθεί με το Πρώτο Βραβείο Διηγήματος στον 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος για το 2011 του περιοδικού λόγου και τέχνης «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ο Θεσσαλός» με το κοινωνικοπολιτικό διήγημά της: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ! Το 2012 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά από το ίδιο περιοδικό, για  τη συμμετοχή της στον 3ονΔιαγωνισμό Διηγήματος με θέμα:«ΣΎΓΧΡΟΝΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΈΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΏΝΑ»με το έργο της: «Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΕΝΟΣ ΑΔΟΚΙΜΟΥ ΠΟΙΗΤΗ». Επίσης το 2012 έλαβε το Δεύτερο Βραβείο Ποίησης από το Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου για τη συμμετοχή της  με το Ποίημα: ΗΡΩΑΣ ΗΘΙΚΗΣ!!! στο Διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί με θέμα την προσφυγιά

Το Θεατρικό της έργο: ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ, διακρίθηκε με έπαινο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» στον 91ο Καλοκαιρίνειο Θεατρικό Διαγωνισμό του συλλόγου. Τον Ιούλιο του 2012 ποίημα της με τίτλο: Ο ΕΦΙΆΛΤΗΣ ΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΊΔΑΣ βραβεύτηκε  από τον Όμιλο  UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης, στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, με θέμα: «Η σύγχρονη πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται και αντανακλάται στις ψυχές και την σκέψη μας, δημιουργώντας, εικόνες, ιδέες και συναισθήματα».

Η ποιητική συλλογή με τίτλο: «ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ, ΝΕΡΑΙΔΑ ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ!!!», απέσπασε το Α  Βραβείο στον 12ον   Ετήσιο Ποιητικό Διαγωνισμό του περιοδικού  Λόγου και Τέχνης «ΚΕΛΑΙΝΩ» του Λογοτεχνικού Ομίλου «'Ξάστερον» που είχε προκηρυχτεί  για το έτος2012 με θέμα:  «ΑΧ, ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΟΥ».

Τον Ιανουάριο του 2013 της αποδόθηκε για το δοκίμιο «ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ» το 3ο βραβείο από την Πανελληνία Ένωση Λογοτεχνών.


Έργα της ιδίας:


ΟΙ ΑΛΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ -  ( ΤΑ ΧΕΙΡΌΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΜΆΝΑΣ),  είναι το πρώτο συγγραφικό της  έργο. Πρόκειται  για  ένα  μυθιστόρημα  ηθογραφικού  χαραχτήρα, το  οποίο επαναφέρει χαμένες αξίες και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.


ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ ΜΟΥ, είναι ένα πεζογράφημα φιλοσοφικού χαραχτήρα


ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, μονόπρακτο, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑΣ από τις αρχές του 2013.  Είναι μια πραγματική  κατάθεση ψυχής όπου αποτυπώνεται με γλαφυρό συναισθηματικό  ύφος κι  ενεργοποιεί  μνήμες και συναισθήματα,  προκαλώντας  φορές - φορές  έντονο προβληματισμό.


Ακολουθούν οι  ποιητικές συλλογές:

1. Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

2. ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

3. ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΝΕΡΑΙΔΑ ΠΛΗΓΩΜΈΝΗ!!! η οποία  απέσπασε το πρώτο βραβείο στον  12ο ετήσιο διαγωνισμό του  Κελαινώ με θέμα: Αχ, πατρίδα μου.

4. ΑΔΥΤΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ

5.   ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Έχει γράψει επίσης μια συλλογή  διηγημάτων,  ένα παιδικό ημερολόγιο το οποίο είναι σε χειρόγραφη μορφή και φέρει τον τίτλο: ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, καθώς και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά.


Μόνο το συγγραφικό της έργο: ΤΑ ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝΑΣ και κυκλοφορεί.. Όλο το υπόλοιπο συγγραφικό έργο είναι   ανέκδοτο.