Η Ειρήνη Ντούρα -Καββαδία με καταγωγή από την Άνδρο γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια Γερμανικής γλώσσας και Φιλολογίας με ειδίκευση στη Συγκριτική και Υπολογιστική Γλωσσολογία ως απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΜΑ), του τμήματος Η/Υ & Ρομποτικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (MSc) και του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ - Αθηνά). Από το 1999 εργάζεται ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών σε ιδιωτικά ινστιτούτα και σχολές ενώ μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών εργάζεται παράλληλα ως ειδική επιστημονική συνεργάτης και μεταφράστρια διεθνούς δικηγορικού γραφείου και οίκου μετάφρασης με εξειδίκευση στα τεχνολογικά κείμενα Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εφευρέσεων. Στο ενεργητικό της έχει εκατοντάδες μεταφράσεις ιατρικού, δικονομικού και μηχανολογικού περιεχομένου, κυρίως σε ότι αφορά τα  εξελιγμένα τεχνολογικά, πληροφοριακά και ενεργειακά συστήματα.

Σε ότι αφορά το λογοτεχνικό της έργο, έχει εκδώσει παιδικά παραμύθια και διηγήματα. Την έχει τιμήσει με την κρίση του ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης, ως ο τότε Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστα Ουράνη. Το Νοέμβριο του 2008 έλαβε μέρος στο Διαγωνισμό του 4ου Φεστιβάλ ποίησης της Θεσσαλονίκης με θέμα «Όλυμπος, το βουνό των θεών», όπου τιμήθηκε με το 2ο Έπαινο, ενώ η τριλογία της έχει συμπεριληφθεί στην Ανθολογία που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Υδρόγειος». Το διήγημα με τίτλο «Αποκάλυψη - Ο άγνωστος Χ» βραβεύθηκε το Φεβρουάριο του 2009 στο διαγωνισμό του «You Cube» ως ένα από τα 15 καλύτερα διηγήματα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ανατολικός. Το Μάιο 2009 απέσπασε τιμητικό δίπλωμα στους Πανελλήνιους ετήσιους Δελφικούς ποιητικούς αγώνες της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Τον Ιούνιο και Ιούλιο 2009 έλαβε μέρος στην 1η έκθεση ποίησης και ζωγραφικής με τίτλο 2MatchArt που έλαβε χώρα στην Καλλιτεχνούπολη στο Γκάζι και στο φεστιβάλ τεχνών "ArtTogether" (συνδιοργάνωση  Bankit και ΕλCulture) με πέντε και τρία ποιήματα αντίστοιχα. Τον Ιούλιο 2009 έλαβε μέρος στην έκθεση του Λαογραφικού μουσείου «τα Γνάφαλα» στον Έβρο με το ποίημα «Γέφυρα» και τον Αύγουστο τιμήθηκε με έπαινο από το Ασβεστοχώρι του Δήμου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης για το ποίημα «Πέτρα, σύμβολο αιώνων, σύμβολο αγώνων». Στις 10 Οκτωβρίου 2009 της απονεμήθηκε Α' έπαινος από τον σύλλογο «Οι Φίλοι των Επτανήσων» στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου για το ποίημα «Ονειρικό Ακρογιάλι» στην κατηγορία της ερωτικής ποίησης. Το Νοέμβριο 2009 απέσπασε το 1ο Βραβείο (1o PREMIO ex æquo per la sezione A) στον 23ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (23o Concorso Letterario Internazionale "Giovanni Gronchi") του Circolo Culturale Identità, Pontedera, στην Πίζα της Ιταλίας, ενώ το ποίημα «Αθήνα - ακόμη διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι;» απέσπασε το 3ο Βραβείο στο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Συλλόγου «Ξάστερον» σε συνεργασία με το έγκριτο λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ». Επίσης έλαβε μέρος στην Έκθεση «Ποίηση και Ζωγραφική» που διοργάνωσε ο σύλλογος «Αργοναύτες» το Νοέμβριο του 2009. Τέλος, από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την ανάπτυξη του πνεύματος και της τέχνης «Καφενείο των Ιδεών» τιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 με τα εξής πέντε πρώτα βραβεία: Α' βραβείο παραμυθιού για το παραμύθι «Το παραμύθι της κούκλας», Α' βραβείο θαλασσινής ποίησης για  το ποίημα «Ονειρικό Ακρογιάλι», Α' βραβείο Ολυμπιακής ποίησης για το ποίημα «Χρυσός Ολυμπιονίκης», Α' βραβείο ποιητικής ενότητας, καθώς και Α' βραβείο χρονογραφήματος. Αναμένονται έπαινοι από το σύλλογο Κυπρίων Γερμανίας και τον Πειραϊκό σύλλογο.

Έργα της έχουν φιλοξενηθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Λέξημα» και «Κελαινώ», καθώς και την εφημερίδα «Αγγελιαφόρος βορείων προαστίων». Διαδικτυακοί τόποι που έχουν επίσης συμπεριλάβει έργα της είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι:

www.bankit.gr, www.lexima.gr,

http://worldpoetssociety.ning.com/profile/IreneDoura,

www.logotechnes.gr.

Επίσης είναι μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τον πολιτισμό «Αργοναύτες» (www.argonautes.gr), της Πανελλήνιου διαδικτυακής Ένωσης Λογοτεχνών (www.logotechnes.gr), της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών "World Poets Society" (http://worldpoetssociety.ning.com/profile/IreneDoura),  της «Καλλιτεχνικής Πολιτείας» (www.bankit.gr), του Συνδέσμου Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (Deutschlehrerkongress) και άλλων οργανώσεων που έχουν στόχο την προαγωγή των γραμμάτων και των τεχνών.

Εργογραφία

-   «Μιλένια- Το παραμύθι της νέας χιλιετίας»*, (παραμύθι) Πολυεκδοτική Αθηνών, 1999

*Το παραμύθι έχει μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα από την ίδια τη συγγραφέα.

-   «Το αστέρι των Χριστουγέννων και άλλα διηγήματα», (διήγημα) Πολυεκδοτική Αθηνών 1999.

-    Συμμετοχή στην ανθολογία του 4ου Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης με θεματικό τίτλο «Όλυμπος, το Βουνό των Θεών» : συμμετοχή με την ομώνυμη Τριλογία που απέσπασε τον Β' Έπαινο, Εκδόσεις Υδρόγειος (2008).

-    «Αποκάλυψη : Ο Άγνωστος Χ» : Βραβευθέν διήγημα στο διαγωνισμό του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου και ιστοτόπου «You Cube» ως ένα από τα 15 καλύτερα διηγήματα, συμμετοχή στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων των Εκδόσεων «Ανατολικός» (2009).

-    Συμμετοχή στην ανθολογία της εκδήλωσης «Ποίηση και Ζωγραφική» του μη κερδοσκοπικού συλλόγου για τον πολιτισμό «Αργοναύτες» της Θεσσαλονίκης με το ποίημα με τίτλο «Υδρόγειος». Εκδόσεις Υδρόγειος, Νοέμβριος 2009.