Ποίηση - Εκδόσεις Βεργίνα

 

Τα «Ψιχαλίσματα» με προορισμό, της Παναγιώτας Χριστοπούλου - Ζαλώνη είναι μια συλλογή ποιημάτων, κυρίως χαϊκού αλλά και διάφορων άλλων στιχουργικών φορμών. Αν και ο τίτλος σε προδιαθέτει πως θα διαβάσεις κάτι ανάλαφρο και απόλυτα χαρούμενο, το περιεχόμενο σε διαψεύδει. Είναι γνωστές οι δυσκολίες που προκύπτουν κατά την γραφή ποιημάτων χαϊκού. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι απαιτείται ακρίβεια, επίμονη προσπάθεια, ευφυΐα και ζωηρή φαντασία. Η Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη όχι μόνο διαθέτει τα παραπάνω εχέγγυα, αλλά προσθέτει και κάτι ακόμη. Τη μεγάλη της εμπειρία στη λογοτεχνική δημιουργία αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Τα «ψιχαλίσματα» με προορισμό είναι μια κατάθεση ψυχής. Μια αναδρομή σε μια πορεία γεμάτη αλήθεια και καλοσύνη. Η ποιήτρια συνοψίζει μέσα σε λιτούς και συλλαβικά μετρημένους στίχους, έννοιες και αξίες που χαρακτηρίζουν τον δικό της ηθικό κόσμο. Υψώνει τη σημαία της αγάπης για τον πλησίον και επισημαίνει την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν στις μέρες μας η περίθαλψη και η θαλπωρή ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Κατακρίνει τα πολιτικά λάθη, το ψέμα, την απάτη και τη διπροσωπία. Προβληματίζεται για την καταστροφή της φύσης και για τα εγκλήματα που συντελούνται ως απόρροια πολιτικό - κοινωνικών αδικιών ή θρησκευτικού φανατισμού. Πονάει γενικά για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους, ενώ δεν δέχεται το παράλογο μίσος και τη φίμωση των ελεύθερων φωνών.

Ο έρωτας φυσικά δεν λείπει από τους στίχους της. Λόγια μελωδικά, γεμάτα ρυθμό και αγάπη. Με αποδέκτες τον σύντροφο της ζωής της, τα παιδιά της, την πλάση ολόκληρη… Γράφει με τη φρεσκάδα μιας έφηβης αλλά και με την ωριμότητα μιας γυναίκας φορτωμένης με τόσες εμπειρίες ζωής. Δίνει επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στη θετική ενέργεια του ανθρώπου μα και στη δύναμη της ποίησης να επηρεάζει συνειδήσεις. Η Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη έχοντας επίγνωση του χρόνου που φορτώνεται στις πλάτες μας ή όπως τον αποκαλεί, τη «γλυκιά φθορά», παροτρύνει τους νέους ποιητές να δημιουργήσουν, να παλέψουν για τα πιστεύω τους, να προσθέσουν φως στις λέξεις τους. Εκείνη δίνει το σύνθημα αλλά και το παράδειγμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να τα δούμε όλα αυτά με σκεπτικισμό και να πορευτούμε ανάλογα. Προσδοκώ ειλικρινά τα υπέροχα «Ψιχαλίσματα» με προορισμό να φτάσουν στα λιμάνια των ψυχών. Από τα πιο προστατευμένα έως τα πιο δυσπρόσιτα…

 


Δείγμα γραφής


Θεέ φοβάμαι

τις κρυμμένες παγίδες

σαν παίρνω δώρα


στο μουράγιο σου

το καράβι μου δένω

νανούρισέ με


με φως και λέξεις

ισόβιος μάρτυρας

αγάπη κεντώ


ψυχή της πέτρας

στο φως του φεγγαριού

χτίστηκες Ποίημα


ας χορέψουμε

το τελευταίο ταγκό

η λάμπα σβήνει


τρυφερά γέρνω

στης σιωπής τον ώμο

και δεν σέρνομαι

 

 

 

 

Αλέξανδρος Ακριτίδης

Λογοτέχνης - Απόφοιτος Ανθρωπιστικών Σπουδών