Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το EL VIAJE music bar

το Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ και οι Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο:

«Κόμικ και ελληνική λογοτεχνία: “Παραρλάμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά”»

θα μιλήσουν:

οι δημιουργοί του έργου Θανάσης Πέτρου (εικόνες) - Δημήτρης Βανέλλης (σενάριο)

η Κέλη Δασκαλά (διδάσκουσα Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)

και ο Βάσιας Τσοκόπουλος (ιστορικός, επιμελητής των «Απάντων» του Δημοσθένη Βουτυρά)

θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία «Μακριά από τη θάλασσα» της Σοφίας Λιαροπούλου, παρουσία της σκηνοθέτιδας, βασισμένη σε διήγημα του Δημοσθένη Βουτυρά

EL VIAJE music bar - Ώρα έναρξης: 8.00μμ

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 45, Βύρωνας

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι Θανάσης Πέτρου και Δημήτρης Βανέλλης μεταγράφουν σε κόμικ εννιά διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά και κάνουν τη διαφορά, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον κοινού και κριτικής για τον δημοφιλή στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα πεζογράφο.

 

Βιογραφικά σημειώματα:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 2ο Διαγωνισμό Κόμικς του ένθετου «9» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία στην κατηγορία των Νέων Ταλέντων. Το 2005 αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ (τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν). Από το 2004 είναι μόνιμος συνεργάτης του «9». Κόμικς του έχουν δημοσιευτεί στο «9», στη Γαλέρα, στη Βαβέλ και αλλού. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις κόμικς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σερβία, Κίνα, Σαρδηνία, Πολωνία). Το 2008 κυκλοφόρησε η συλλογή κόμικς του με τίτλο Ο Τυμπανιστής και οι φίλοι του από τις εκδόσεις «Βιβλιοπέλαγος».

Ο Δημήτρης Βανέλλης γεννήθηκε στη Λέσβο και από το 1976 ζει στην Αθήνα. Εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1990 γράφει σενάρια για κόμικς για πολλούς Έλληνες δημιουργούς (Δερβενιώτη, Γ. Δημητρίου, Ζαφειράτο, Ζήκο, Ζογλοπίτου, Κυριαζή, Πέτρου, Σόλη κ.ά.), που δημοσιεύονται στη Βαβέλ, το «9», το Σινεμά κ.α., αρκετά άρθρα, ενώ τέσσερα άλμπουμ της σειράς «Φανούρης Άπλας» (με συν-σεναριογράφο τον Δ. Καλαϊτζή και σκίτσα του Σπύρου Δερβενιώτη) εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1990 από τη ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΚΣ. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία Η μουσική στο κεφάλι μου, Ασμόλ, Έξω από την Γκρίζα Χώρα (Α΄ Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας 2007) και Το καλοκαίρι μου έξω από τον Θόλο.

Η Κέλη Δασκαλά γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1975. Το 2006 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την λυρική πεζογραφία στα χρόνια 1940-1950. Κατόπιν μελέτησε με τη μυθολογία της λέπρας από τη Βίβλο έως τις μέρες μας (Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2010). Την άνοιξη του 2014 θα κυκλοφορήσει η νέα της εργασία για τη πρώτη αγάπη στη λογοτεχνία από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.

Ο Βάσιας Τσοκόπουλος είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε ιστορία στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Πειραιάς 1835-1870· εισαγωγή στην ιστορία του ελληνικού Μάντσεστερ" (Καστανιώτης, 1984· 1999), (μαζί με τον Κ. Κωστή), "Οι τράπεζες στην Ελλάδα, 1898-1928" (εκδ. ΕΕΤ, 1989), "Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα: τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα" (Καστανιώτης, 1999), "Ένας αιώνας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" (εκδ. ΤΤ, 2001), "Η ομάδα και η πόλη: ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου μέσα από ιστορικά τεκμήρια" (Πολύτροπον, 2008), κ.ά. Απά το 1994 επιμελείται την έκδοση των "Απάντων" του Δημοσθένη Βουτυρά (εκδόσεις Δελφίνι/ Στάχυ). Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.

Η Σοφία Λιαροπούλου είναι απόφοιτος της σχολής Σταυράκου. Εργάζεται κυρίως στον κινηματογράφο, σαν βοηθός σκηνοθέτης ή στην διεύθυνση παραγωγής από το 2000. Το «Μακριά από την θάλασσα» ήταν η σπουδαστική της ταινία και προβλήθηκε στο φεστιβάλ Δράμας το 2004. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία της, το «Τιμή ευκαιρίας» κέρδισε το “Bραβείο Digi” στο ίδιο φεστιβάλ, το 2008.