Η Γιορτή Πολυγλωσσίας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 ως νέος θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο όπου θα αναδείξουν το έργο τους και θα συνεργαστούν μεταξύ τους:


•    αλλόγλωσσες ομάδες της πόλης και κοινότητες
•    προξενεία και πρεσβείες όλων των χωρών
•    εκπαιδευτικοί και σχολεία της περιφέρειας
•    ινστιτούτα, μορφωτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων
•    μη κυβερνητικές οργανώσεις
•    φορείς της πόλης


Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, και την προσωπική συμμετοχή του Αντιδημάρχου κου Αντώνη Καρούμπη, τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.), με την παρουσία της ίδιας της προέδρου  κας Σοφίας Ασλανίδου. Ο κος Καρούμπης, η κα Ασλανίδου μαζί με την Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδική επιστήμονα σε θέματα πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και επιστημονική συντονίστρια της Γιορτής της Πολυγλωσσίας, αποτελούν και την Ομάδα Έργου, που συντονίζει την Γιορτή.

Η Γιορτή υποστηρίζεται από τον ελληνογαλλικό φορέα "Διεθνής Διάδραση-Αδελφοποίηση" και την Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας "Διεπαφή". Οι φετεινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 30-31 Μαίου και την 1η Ιουνίου στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο. Θα περιέχουν 102 συμμετοχές σε πάνω από 200 δράσεις που θα προσφέρουν στους επισκέπτες ένα καλειδοσκοπικό πολυδρώμενο ήχων, χρωμάτων, πολιτισμών. Το Δημαρχειακό Μέγαρο για τρείς ημέρες μετατρέπεται σε μια πολυπολιτισμική καρδιά που πάλλεται από χαρά, επικοινωνία, δημιουργικότητα!

Βασικός στόχος της Γιορτής είναι να προβάλλει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία της Θεσσαλονίκης, να αναδείξει το πλούσιο δυναμικό που παράγεται από τη συνάντηση των πολιτισμών και να δημιουργήσει ευκαιρίες γνωριμίας και συνεργασίας, καθιστώντας έτσι την Θεσσαλονίκη ένα πολυμορφικό εργαστήριο παραγωγής τέχνης, λόγου και κοινών δράσεων, σε συνεργασία μάλιστα με φορείς, οργανώσεις και ινστιτούτα  του εξωτερικού. Κυρίως όμως, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας προωθεί, εμψυχώνει και αναδεικνύει τις γλώσσες της Θεσσαλονίκης, την ενεργή πολυγλωσσία της πόλης τεκμηριώνοντας τον σημαντικό ρόλο των γλωσσών στην παραγωγή πολιτισμού και συμβάλλοντας στην κοσμοπολίτικη εικόνα της Θεσσαλονίκης, ως μοναδικά πολύγλωττη πόλις της Ευρώπης.
Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας περιλαμβάνει: στρογγυλές τράπεζες, θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, πολυγλωσσικά εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα, Καφέ πολυγλωσσίας, εκθέσεις μνήμης και φωτογραφίας, ομιλίες, γλωσσικά περίπτερα, κ.α.

Ως διοργάνωση κοινοποιείται σε χιλιάδες ανθρώπους, στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ μία σειρά από αδελφοποιήσεις με συναφείς γιορτές της Ευρώπης καθιστούν την πρωτοβουλία της πόλης έναν τρόπο συναδέλφωσης κοινοτήτων, οικογενειών, σχολείων, πόλεων, ανθρώπων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συλλόγων... Αναγνωρίζεται έτσι το μωσαϊκό ανθρώπων και λαών που καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά και να συνδημιουργήσουν μια ανοιχτή κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://langtrips.wordpress.com/
https://www.facebook.com/groups/239973746133573/?fref=ts
https://www.facebook.com/reakalogianni

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Γιορτής μπορείτε να το δείτε εδώ

Το StarClassic Radio είναι βασικός χορηγός επικοινωνίας της Γιορτής και ήταν παρόν σε όλες τις συναντήσεις των φορέων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.  Εγκαινίασε μάλιστα μία νέα εκπομπή, την "Θεσσαλονίκη: Πολύγλωττη Πόλις", που από τον Φεβρουάριο του 2014 υποστηρίζει τους στόχους της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας δίνοντας βήμα σε ανθρώπους και φορείς που συμμετέχουν.

Η Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδική επιστήμων σε θέματα πολυγλωσσίας και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και επιστημονική συντονίστρια της Γιορτής της Πολυγλωσσίας μαζί με τον παραγωγό Δημήτρη Σαββίδη είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν δράσεις, ιδέες και κυρίως το πάθος ανθρώπων και ομάδων να αναδείξουν ότι μια ανοιχτή κοινωνία είναι πολυπολιτισμική. Οι εκπομπές "Θεσσαλόνίκη: Πολύγλωττη Πόλις" είναι διαθέσιμες στο αρχείο εκπομπών:

http://starclassic.gr/shows.php?action=view&id=27

Πλούσιο υλικό σε βίντεο από την 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας εδώ

Καλή μας αντάμωση στην πιο ωραία γιορτή της Θεσσαλονίκης!