Έκθεση

Clouds

Σταμάτης Παπαδήμος

Εγκαίνια έκθεσης: 9.7.2014 – 20:30

Διάρκεια: έως 31.8.2014

Ο ζωγράφος και γραφίστας Σταμάτης Παπαδήμος επιλέγει, μετά την Agora Gallery της Νέας Υόρκης, να παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο «Clouds» στο biscotto coffee+, το café – πολυχώρο του biscotto στο Mediterranean Cosmos.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σταμάτης Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο, από όπου κατάγεται. Για έξι χρόνια έζησε στις Βρυξέλλες όπου σπούδασε Τέχνες και Γραφιστική στο Ε.S.A. Saint Luc. Αποφοίτησε με διάκριση και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Είναι μέλος του «Cartoon movement», Παγκόσμιας Ένωσης δημιουργών Political Cartoons και Comics Journalism, με έδρα το Άμστερνταμ. Aπό το 2007 ζωγραφίζει. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές. Τελευταίος σταθμός του εικαστικού ταξιδιού υπήρξε η «Agora Gallery» της Νέας Υόρκης, τον Μάρτιο του 2014.

Λίγα λόγια για τα έργα από τον ίδιο τον δημιουργό

Ζωγραφίζω με αποκλειστικό σκοπό να μεταφέρω την δική μου αλήθεια στον θεατή. Συνεπώς, υπάρχει σχεδόν πάντοτε στα έργα μου η έννοια του μηνύματος, άλλοτε σε πρώτο πλάνο κι άλλες φορές «κρυμμένη» πίσω από φόρμες και χρώματα. Ζωγραφίζω σχεδόν αποκλειστικά σε χαρτί. Στο χαρτί επέλεξα, από την πρώτη – πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ζωγραφίζω, να καταγράφω την καθημερινότητά μου, τις ανησυχίες, τους φόβους και τις προσδοκίες μου. Σαν σε τετράδιο… Σαν να γράφω κάποια έκθεση ιδεών.

biscotto coffee+

Έτσι και τώρα. Τα έργα που παρουσιάζονται στο biscotto coffee+ είναι φτιαγμένα σε χαρτί. Πρόκειται για έργα που έχουν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου πέντε ετών. Κάποια από αυτά δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία και παρουσιάστηκαν στην έκθεσή μου στο Τσέλσι της Νέας Υόρκης. Τα υπόλοιπα είναι έργα που είχα αποφασίσει να κρατήσω στην προσωπική μου συλλογή, έφθασε όμως το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ιδωθούν και από άλλα -εκτός των δικών μου- μάτια.

Υλικό/Φιλοσοφία

Το υλικό που χρησιμοποιώ είναι κατά βάση το μαύρο μελάνι, το στυλό, οι μαρκαδόροι… Μαρκαδόροι, από εκείνους που χρησιμοποιούν όσοι ζωγραφίζουν πάνω σε γυαλί. Αρέσκομαι να επαναλαμβάνω μοτίβα, «αντιγράφοντας» επί της ουσίας την βάση και την φιλοσοφία αυτού που ονομάζουμε «Λαϊκή Τέχνη».

H Έκθεση στη Νέα Υόρκη

Η Έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες που εκτέθηκαν στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια σειρά έργων με τον γενικό τίτλο «Clouds». Είναι τα «σύννεφα» που έχουν συσσωρευτεί στον ορίζοντα των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Απαισιοδοξία; Ασφαλώς και όχι. Διότι τα σύννεφα (μεταφορικά και κυριολεκτικά) έρχονται και παρέρχονται, βρέχουν –κάνουν ζημιά από την μία πλευρά, αλλά ποτίζουν για να ανθίσουν πράγματα από την άλλη. Είναι φτιαγμένα με τα φθηνότερα υλικά που θα μπορούσα να βρω. Μαύρο στυλό, άσπρο μαρκαδόρο, χαρτί ανακύκλωσης. Μια ιδέα περνούσε από το μυαλό μου όταν ξεκίνησα να ζωγραφίζω αυτή τη σειρά έργων: o Έλληνας, παρά τα προβλήματα, παρά τις δυσκολίες, ακόμη και με λίγα μέσα στην διάθεσή του μπορεί να δημιουργήσει!

 

Info

Διάρκεια έκθεσης: 9.7.2014 – 31.8.2014

biscotto coffee+

Mediterranean Cosmos 11ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης - N. Μουδανιών

fb event: http://www.facebook.com/events/233418586867387/


Τ: 2310472333
www.biscotto.gr

 

Facebook page: biscotto coffee+