Οι ΚΣΤ΄ Ποιητικοί Αγώνες Δελφών

Της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

(Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού)

Μέσα σε κλίμα ποιητικής μυσταγωγίας διεξήχθησαν κι εφέτος, όπως επί σειρά πολλών ετών από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών», οι ΚΣΤ΄ Ποιητικοί αγώνες Δελφών.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011 στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Δελφών, παρουσία της Αντιδημάρχου κ. Λέλας Μπακολουκά, της κ. Γιούλας Χριστοπούλου και εκλεκτών μελών του Δήμου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την απαγγελία των προκριθέντων για την τελική φάση ποιημάτων από τους ίδιους τους ποιητές, την αξιολόγηση της δεύτερης επιτροπής και την τελετή απονομής των βραβείων στους διακριθέντες ποιητές.

Κυρίαρχη επιδίωξη του διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Λ. είναι να καταστούν τα λογοτεχνικά βραβεία της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» τα πλέον αξιόπιστα βραβεία του ελληνικού λογοτεχνικού χώρου. Στόχος που πραγματώνεται, σε μια εποχή αμφισβήτησης και απαξίωσης των πάντων. Η εμπέδωση πνεύματος δικαίου και η άρση κάθε αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων από τους συμμετέχοντες, επιδιώχθηκε με μεθόδους οι οποίες εφαρμόσθηκαν για πρώτη φορά στους ΚΕ΄ Ποιητικούς αγώνες, και οι οποίες εξασφαλίζουν εκ των προτέρων το αδιάβλητο και αξιόπιστο της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων.

Η σημαντική ιδιαιτερότητα των εν λόγω ποιητικών αγώνων - έναντι ποιητικών διαγωνισμών που διοργανώνονται από άλλους φορείς- συνίσταται στο γεγονός ότι όπως και πέρυσι υπήρξαν δύο πενταμελείς επιτροπές αξιολόγησης. Οι επιτροπές αυτές βαθμολόγησαν ξεχωριστά (η μία στην Αθήνα και η δεύτερη στους Δελφούς), και η τελική κατάταξη διαμορφώθηκε από το σύνολο των αξιολογήσεων και των δύο επιτροπών. Επίσης υπήρξαν ασφαλιστικές δικλείδες με βάση τα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. Ακόμη και η σειρά απαγγελιών δεν έγινε με αλφαβητική ή κατατακτήρια σειρά, αλλά τυχαία, προκειμένου να μην επηρεαστούν ούτε κατ’ ελάχιστον οι κριτές της δεύτερης επιτροπής.

Κρίνοντας από το γενικό κλίμα αποδοχής των αποτελεσμάτων, όσο και από συγκεκριμένες τοποθετήσεις των διαγωνιζομένων, θεωρούμε ότι τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε στο ακέραιο.

Η Λογοτεχνική Πρόεδρος του Διαγωνισμού, Ειδική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κα Εύα Χαλκιαδάκη - Παπαδημητρίου επιδεικνύοντας πνεύμα δικαιοσύνης, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, επέλεξε τα μέλη των επιτροπών και επιμελήθηκε της οργάνωσης και τέλεσης των αγώνων με απόλυτη επιτυχία, συνεπικουρούμενη τόσο από τον πρόεδρο της ένωσης κ. Νίκο Ταβουλάρη, τον αντιπρόεδρο κ. Χάρη Μελιτά, την οργανωτική πρόεδρο των αγώνων - ταμία της Π.Ε.Λ. κα Χριστίνα Αγρογιάννη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Η εκδήλωση της τελικής φάσης ξεκίνησε την Κυριακή στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Δελφών, με καλωσόρισμα του εφόρου της ένωσης κ. Γιώργου Μαρινάκη.

Ακολούθως ο πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κος Νίκος Ταβουλάρης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους διαγωνιζόμενους, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας, οι «Θερμοπύλες» των λογοτεχνών ως άτομα αλλά και ως ενώσεις, είναι να διαφυλάττουν ακέραιη την ελληνική γλώσσα και αν αυτό το επιτύχουν, θα έχουν επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον τους. Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς επισήμανε ο κος Ταβουλάρης, έχουμε ανάγκη από τη στεντόρεια φωνή του Τυρταίου και τη φλόγα των στίχων ενός Παλαμά και ενός Σικελιανού.

Στη συνέχεια η Λογοτεχνική πρόεδρος του διαγωνισμού κα.Χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου Εύα ανέλυσε τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, και  επισήμανε ότι η ανταπόκριση στο προσκλητήριο, στο σάλπισμα της ποίησης και η συμμετοχή στον αγώνα της - στο στίβο της πένας - είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα του σήμερα , καθώς όλες οι αξίες απαξιώνονται κυρίως απ’ αυτούς που θα’ πρεπε να τις προστατέψουν έχοντας στα χέρια τους τη μοίρα όλων μας, ξεχνώντας όμως ότι…

Κανένα χέρι δεν έχει πλαστεί

για να στραγγαλίζει ονείρατα.

Ακολούθησαν οι απαγγελίες. Μετά το πέρας των απαγγελιών συνεδρίασε η επιτροπή των κριτών και εξήχθησαν τ’ αποτελέσματα ύστερα από λεπτομερή διαδικασία. Το απόγευμα ακολούθησαν οι απονομές των βραβείων, αφού πρώτα ο πρόεδρος της επιτροπής κρίσης της τελικής φάσης κος Τάσος Λέρτας ανέλυσε το σκεπτικό της απονομής των βραβείων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε το ότι πολλοί διαγωνιζόμενοι και διακριθέντες ήταν νέοι, γεγονός που δίνει αισιόδοξο μήνυμα για τη νεολαία μας και την προοπτική του πνεύματος στη χώρα μας.


Οι απονομές των βραβείων έγιναν ως κατωτέρω:


1) Ο Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κος Νίκος Ταβουλάρης απένειμε το βραβείο στην πρώτη Νικήτρια κα Ψακή-Κωβαίου Αγγελική, μέλος της Π.Ε.Λ. για το ποίημά της «Απολλώνιο ανέσπερο φως».


2) Ο Αντιπρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κος Χάρης Μελιτάς απένειμε το βραβείο στον δεύτερο Νικητή κ. Αντώνη Πυροβολάκη, για το ποίημά του «Τα δικά μου χρόνια».


3) Η Λογοτεχνική Πρόεδρος των Αγώνων κ. Εύα Χαλκιαδάκη απένειμε το βραβείο στην τρίτη Νικήτρια κα Γιασουμή Αθανασία, για το ποίημά της «Φιλοπράγμων έρως».


4) Η αντιδήμαρχος Δελφών κ. Λέλα Μπακολουκά, η κ. Γιούλα Χριστοπούλου, ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής κος Τάσος Λέρτας , ο Έφορος κος Γιώργος Μαρινάκης , η Ταμίας και οργανωτική πρόεδρος κα Χριστίνα Αγρογιάννη, η κοσμήτωρ κ. Κατερίνα Κοτοπούλου , τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής κ.κ. Μουζάκη Ελένη, Σασσάλου Φωτεινή, και Μακράτος Τάσος, καθώς και η κ. Άννυ Αχειλαρά μέλος της Π.Ε.Λ. απένειμαν ισάξιους επαίνους στους:


- κ. Βαρβαρήγο Δημήτρη για το ποίημά του «Ένα τάγκο για τρελούς».

-κα Σιούφτα Ελένη για το ποίημά της «Πρόχειρες σκέψεις μιας Τετάρτης».

- κ. Κορακιανίτη Πανταζή για το ποίημά του «Ένοχος».

- κ. Σκιαδαρέση Χρήστο για το ποίημά του «Θερμοπύλες».

- κα Καραφύλλη Δήμητρα για το ποίημά της «Ανάδρομη φορά».

- κ. Ευθυμίου Αντώνιο για το ποίημά του «Θολερό φως».

- κ. Ζέρβα Κωνσταντίνο για το ποίημά του «Ονειρικό διάβα».

-κα Συμεωνίδου Κυπαρησία για το ποίημά της «Υποδόρια ανάσα».
-κα Γιόκκα Νίκη για το ποίημά της «Παράδεισος, η απέναντι πλευρά του τείχους».

-κα Βαζιριαντζίκη Άρτεμη για το ποίημά της «Αλέξανδρος».

-κα Παπαδαρατσάκη Γεωργία για το ποίημά της «Σε τόπο και σε χρόνο ελληνικό».


Τέλος ο Αντιπρόεδρος της ένωσης κος Χάρης Μελιτάς απηύθυνε σύντομο αποχαιρετισμό προς τους διαγωνιζόμενους.

Μέσα σε κλίμα πνευματικότητας και γενικότερης ικανοποίησης έληξαν οι ΚΣΤ΄ ποιητικοί αγώνες Δελφών της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», με τους συμμετέχοντες να δίνουν ραντεβού και για τους επόμενους αγώνες του 2012.


Παράρτημα


Την Κριτική Επιτροπή πρόκρισης των ποιημάτων στην Αθήνα (πρώτη φάση των Αγώνων) απετέλεσαν κατ’ αλφαβητική σειρά οι κάτωθι:


1. Γκίτση Αναστασία, ποιήτρια, αρθρογράφος, θεολόγος, επιστημονική
συνεργάτις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος, μέλος του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

2 Καλαντζή Θέτις, ποιήτρια, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης

Λογοτεχνών.

3. Μπατσικανής Νίκος, λογοτέχνης, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών , της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και επίτιμος Πρόεδρος του λογοτεχνικού Ομίλου « Ξάστερον » .

4. Ταβουλάρης Νίκος, λογοτέχνης – δημοσιογράφος ,οικονομικός

σύμβουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

6. Χαλκιαδάκη–Παπαδημητρίου Εύα, ποιήτρια - οικονομολόγος, μέλος της Ε.Λ.Β.Ε, της Παγκρήτιας, και Ειδική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.


Την Κριτική Επιτροπή κρίσεως των προκριθέντων ποιημάτων

στους Δελφούς (δεύτερη φάση των Αγώνων) απετέλεσαν

οι κάτωθι:


1. Λέρτας Τάσος (ως Πρόεδρος), Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός και

σκηνοθέτης .

2. Μουζάκη Ελένη, ποιήτρια, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

3. Μακράτος Τάσος, ποιητής, φιλόλογος-βυζαντινολόγος,ερευνητής

στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας

Ελλήνων Λογοτεχνών.

4. Σασσάλου Φωτεινή, εκπαιδευτικός – ποιήτρια, μέλος της

Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών .

5. Ταβουλάρης Νίκος , λογοτέχνης – δημοσιογράφος, οικονομικός σύμβουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗΣ

 

Η ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ

 

*Στο μενού "Απόσταγμα Λέξεων" μπορείτε να διαβάσετε τα 3 πρώτα ποιήματα.