22ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ 1ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2011 η καρδιά της παγκόσμιας ποίησης χτυπούσε στη Λάρισα. Με σειρά εκδηλώσεων στη Λάρισα, στα Μετέωρα, στην Κοιλάδα των Τεμπών και στην παραλία του Στομίου Λάρισας, το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα με τη συμμετοχή 205 ποιητών από 65 χώρες (αριθμός ρεκόρ χωρών). «Ήταν το καλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών όλων των εποχών» δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών (United Poets Laureate International) τα οποία σύμφωνα με απόφασή τους ανακήρυξαν Αντιπρόεδρο της Διεθνούς των Ποιητών UPLI το Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη, Πρόεδρο του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών και Ιδρυτή του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Ποίησης. Κατά τη διάρκεια του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (από το 1969),  ξεκίνησε κι ένας νέος θεσμός: το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης.  Στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ στο Θέατρο Τεμπών έγινε η απονομή των πρώτων Μεσογειακών βραβείων ποίησης σε ποιητές από χώρες της Μεσογείου. Με το κορυφαίο Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος» βραβεύτηκε η Ελληνίδα ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα, η οποία έχει τιμηθεί με Βραβείο Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών το 2010. Να σημειωθεί ότι η βραβευμένη Ελληνίδα ποιήτρια στην ομιλία της χαρακτήρισε τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη  "Μεγάλο Έλληνα".


Αναλυτικά τα Μεσογειακά Βραβεία Ποίησης 2011 έχουν ως εξής:

1. Grand Mediterranean Poetry Prize:

Με τα 3 Μεγάλα Μεσογειακά Βραβεία βραβεύτηκαν:

η Ολυμπία Καράγιωργα (Μεσογειακό Βραβείο «Όμηρος»)

η Sonja Manojlovic (Κροατία)

ο Giorgio Bolla (Ιταλία)

2. Olympus Poetry Prize:

Με τα 12 βραβεία «Όλυμπος» (τα οποία είχαν τα ονόματα των 12 Θεών του Ολύμπου) βραβεύτηκαν:

η Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, ο Πότης Κατράκης, η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, η Τζένη Βλαχώνη, η Χρυσούλα Δημητρακάκη, ο Μίλτος Γήτας, η Δέσποινα Κονταξή, ο Igor Rems (Μαυροβούνιο), η Fide Erken (Τουρκία), η Ximena Gautier Greve (Γαλλία), η Kozeta Zavalani (Αλβανία) και η Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου (Κύπρος).

Στον 5ο διαγωνισμό ποίησης της Διεθνούς Ένωσης Τιμημένων Ποιητών UPLI βραβεύτηκαν οι  παρακάτω Έλληνες ποιητές:

Κατηγορία 2η (Ελεύθερος Στίχος - στην αγγλική γλώσσα):

1ο Βραβείο : Φεβρωνία Χριστοδουλίδη (Αθήνα)- «Marbles in Exile» (Μάρμαρα σε Εξορία)

Κατηγορία 4η (Ανοικτή κατηγορία -στην ελληνική γλώσσα):

1ο Βραβείο: Κυριάκος Κυτούδης (Βόλος)– «Χίλιες Φορές»

2ο ΒραβείοΑργύρης Μαρνέρος (Δράμα)– «Ο Τάφος του Θεατρίνου»

3ο Βραβείο: Κατερίνα Γιαννακοπούλου (Λαμία)– «Ωδή στους Χαμένους Φιλοσόφους»


Τιμητικοί Έπαινοι:

Τζένη Βλαχώνη (Αθήνα)– «Ένα Κοχύλι»

Μίλτος Γήτας (Ιωάννινα)– «Κάποτε»

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου (Θάσος)– «Έκρηξη Ψυχής»

Κατά την τελετή της απονομής των βραβείων ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ποιητών UPLI Benjamin R. Yuzon βράβευσε με το χρυσό δάφνινο στεφάνι τον Δημήτρη Π. Κρανιώτη ανακηρύσσοντας το Λαρισαίο ποιητή Δαφνοστεφανωμένο («Laureate Man of Letters»), καθώς επίσης βράβευσε με χρυσό δάφνινο στεφάνι την Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη ως «Laureate Woman of Letters». Η Διεθνής Ένωση Ποιητών UPLI βράβευσε επίσης με μετάλλια τους παρακάτω Έλληνες ποιητές: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μίλτο Γήτα, Φωτεινή Γκούμα, Χρυσούλα Δημητρακάκη, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, Ολυμπία Καράγιωργα, Αθανάσιο Καρατόλια, Ηλία Κατσάνο, Δέσποινα Κονταξή, Ιωάννα Κρανιώτη, Βασιλική Μάνδαλου, Δήμητρα Μπαρδάνη, Γιώργο Τσιτρούλη, Λίνα Φωλίνα.

Ο Δημήτρης Κρανιώτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο «Dove in Peace (Poetry Day Australia από την Αυστραλέζα ποιήτρια Joy Beaudette Cripps, η οποία καθιέρωσε αυτό το βραβείο στην Αυστραλία, καθώς και με το βραβείο «Dancing Poetry Excellence» από την «Artists Embassy International» των ΗΠΑ για το ποίημά του «Στο νεκρό ποιητή της αφάνειας», το οποίο παρουσιάστηκε χορογραφημένο κατά την παράσταση του «Dancing Poetry».

Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της UPLI το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αυστραλία, ενώ την ίδια χρονιά το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης θα διοργανωθεί ξανά στη Λάρισα.