Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 19:38

ΜΕΛΕΤΗ: “Ακραίες Μορφές Μητέρων: Αναπαραστάσεις της μητέρας σε πεζογραφικά κείμενα του 19ου και του 20ου αιώνα”, της Κωνσταντίνας Καλαούζη

13152
Rate this item
(0 votes)
ΜΕΛΕΤΗ: “Ακραίες Μορφές Μητέρων: Αναπαραστάσεις της μητέρας σε πεζογραφικά κείμενα του 19ου και του 20ου αιώνα”, της Κωνσταντίνας Καλαούζη

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο

“Ακραίες Μορφές Μητέρων: Αναπαραστάσεις της μητέρας σε πεζογραφικά κείμενα του 19ου και του 20ου αιώνα”, της Κωνσταντίνας Καλαούζη

Είδος: Μελέτη
Σελίδες: 144
ISBN:978-618-85116-3-7
Μαλακό εξώφυλλο
Μέγεθος: 14 Χ 21
Έτος Έκδοσης: 2021
Τιμή: 11 ευρώ

Από το οπισθόφυλλο διαβάζουμε…

Η παρούσα Μελέτη εξετάζει τους τρόπους σύνδεσης της θηλυκότητας, της ερωτικής επιθυμίας και της μητρότητας στον λογοτεχνικό λόγο επιλεγμένων πεζογραφικών κειμένων του 19ου και του 20ου αιώνα. Η αναπαράσταση της γυναίκας ως έμφυλου «Άλλου» ενσωματώνει τη μητρότητα, η οποία εμφανίζεται ως ένα πλέγμα σημείων, ιδεών, συμβάσεων και συμβόλων που, μέσα από γλωσσικές εικόνες, αντανακλά πολιτισμικά σχήματα και αντιλήψεις μιας εποχής. Οι συγγραφείς επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη μορφή της «καλής μάνας», δίνοντας έμφαση στην αναπαράσταση μητρικών μορφών που εμφανίζουν ακραία χαρακτηριστικά· γυναίκες που ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα επιλέγουν να προτάξουν τις δικές τους επιθυμίες, να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, ξεφεύγοντας από το διαδεδομένο και επιθυμητό σχήμα της Μητέρας – Παναγίας.

Τα κείμενα προσεγγίζονται μέσα από τη θεωρία των σπουδών φύλου, της ψυχανάλυσης και των πολιτισμικών σπουδών και έχουν ως κοινό τους χαρακτηριστικό τη διαφορετική προσέγγιση στην αναπαράσταση της μητρότητας. Το βασικό κριτήριο για την εξέτασή τους είναι ότι καταπιάνονται – το καθένα με τους δικούς του μοναδικούς αφηγηματικούς και μυθοπλαστικούς τρόπους – με μια ποικιλία όψεων της μητρικής εμπειρίας, ενώ μέσα από την ανάγνωσή τους αναδεικνύουν μια ευρεία σειρά ζητημάτων και προβληματισμών σχετικά με την επιτέλεση της μητρικής ταυτότητας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤH ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ…

Η Κωνσταντίνα Καλαούζη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ, κάτοχος μεταπτυχιακού και Διδακτορικού διπλώματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών επιλέχθηκε ως ακαδημαϊκή υπότροφος για ένα έτος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του καθηγητή Peter Mackridge.

Υπηρετεί από το 1999 ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από το 2018 είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων του νομού Δωδεκανήσου. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων, ενώ έχει εξειδικευτεί σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στη Διοίκηση της εκπαίδευσης, και στην Εκπαίδευση ενηλίκων. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια με εισήγηση και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί μετά από κρίση σε εκπαιδευτικά, φιλολογικά και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Ζητήστε το από κάθε βιβλιοπωλείο!

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/ακραίες-μορφές-μητέρων/

 

 

 

 

Read 13152 times Last modified on Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 19:14