Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 10:23

ΜΕΛΕΤΗ: Λογοτεχνία και Ετερότητα, Εμμανουέλα Διακοσάββα

14023
Rate this item
(0 votes)
ΜΕΛΕΤΗ: Λογοτεχνία και Ετερότητα, Εμμανουέλα Διακοσάββα
Λογοτεχνία και Ετερότητα
Ο Βιζυηνός υπό το πρίσμα της πολυπολιτισμικότητας.
Σχέδιο μαθήματος στο «Μοσκώβ-Σελήμ».
Είδος: Μελέτη
Συγγραφέας: Εμμανουέλα Διακοσάββα
Εκδόσεις Αποστακτήριο
Σελίδες: 150
ISBN: 978-618-84930-6-3
Έτος Έκδοσης: 2020
Τιμή: 15 ευρώ 

Περιγραφή

Τις σύγχρονες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζει πλέον γλωσσική και πολιτισμική ετερογένεια. Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού και ειδικότερα του φιλολόγου σε μια σύγχρονη πολυπολιτισμική τάξη; Άραγε, με ποιον τρόπο μπορεί το μάθημα της Λογοτεχνίας να αποτελέσει για τον σημερινό φιλόλογο ένα πολύ ισχυρό έρεισμα, με σκοπό την ενίσχυση της ετερότητας; Ποιες ακριβώς είναι οι λειτουργίες του μαθήματος της Λογοτεχνίας, οι οποίες πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να συμβάλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση; Οι Έλληνες συγγραφείς με γλωσσικές ιδιαιτερότητες, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, έχουν θέση στο ενιαίο πολυπολιτισμικό σχολείο;

Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης του παρόντος βιβλίου, το οποίο μέσα από τη διαπολιτισμική θεώρηση της ζωής και του έργου του Γεωργίου Βιζυηνού πυροδοτεί σύγχρονους προβληματισμούς και αναζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων στην αποδοχή της ιδιαιτερότητας και στη διάπλαση πολυπολιτισμικής συνείδησης στους πολίτες του αύριο. 

Η Εμμανουέλα Διακοσάββα γεννήθηκε στη Ρόδο το 1976. Το 1998 αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας του ΕKΠΑ, όπου ακολούθησε την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας. Από το 2001 έως σήμερα υπηρετεί ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Γλώσσας, Λογοτεχνίας, Διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων και διαχείρισης της πολυπολιτισμικότητας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε φιλολογικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός τέκνου. 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.apostaktirio-books.gr/product/λογοτεχνία-και-ετερότητα/

Read 14023 times Last modified on Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 19:15