Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 13:26

Sketchbook 4 Human Rights Project by ART HUB Athens / Η δυναμική της τέχνης στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Written by
517
Sketchbook 4 Human Rights Project by ART HUB Athens / Η δυναμική της τέχνης στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Sketchbook 4 Human Rights Project by ART HUB Athens

Η δυναμική της τέχνης στην υπηρεσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ART HUB Athens - “Art for Social Change” πιστό στο όραμά του για έναν βιώσιμο κόσμο χωρίς διακρίσεις, όπου η τέχνη θα αποτελεί το όχημα για συλλογική δράση και κοινωνική αλλαγή, παρουσιάζει το Sketchbook 4 Human Rights Project.

Εσείς πόσα γνωρίζετε για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Τι σημαίνει οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποια είναι τα ουσιώδη δικαιώματα; Υπάρχουν μη ουσιώδη δικαιώματα; Τι μπορεί να κάνει ο καθένας και η κάθε μία από εμάς για την εξασφάλιση ενός κόσμου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα αποτελούν πια όραμα προς επίτευξη αλλά ρητή πραγματικότητα;

Τελικά ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης; 

Όλα αυτά και πολλά ακόμη αποτελούν τους θεμελιώδεις προβληματισμούς που γέννησαν το Sketchbook 4 Human Rights project, το νέο πρόγραμμα του ART HUB Athens που αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο project που δημιουργεί βιβλιοθήκη από sketchbooks καλλιτεχνών, βασισμένα κι εμπνευσμένα από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), φιλοδοξώντας να ενισχύσει την συνοχή και τις σχέσεις κοινοτήτων με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ξεκινάει με 50 επιλεγμένους καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται να ασχοληθούν και να εξερευνήσουν ελεύθερα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπό την προσωπική, βιωματική ή μη, εμπειρία του καθενός, επιλέγοντας οι ίδιοι το μέσο αποτύπωσης στο sketchbook που θα τους αποσταλεί από το ART HUB Athens.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συμβάλλουν σε ένα μαζικό κίνημα, το οποίο όχι μόνο δεν θα χαρακτηρίζεται από το υλικό μέρος μιας παγκόσμιας συλλογής και ενδεχομένως φυσικών εκθέσεων, αλλά θα συμπληρώνεται και ενισχύεται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με γνώμονα τη μεταλαμπάδευση γνώσης και ιδεών ως προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Κύριος στόχος του #Sketchbook4HumanRights είναι να δημιουργηθεί το ερέθισμα στους καλλιτέχνες, να ασχοληθούν, εξερευνήσουν και παράξουν αξιόλογο και ικανό έργο που θα

παρουσιάζει τον λόγο ύπαρξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην καθημερινότητά μας.

Το πρόγραμμα τίθεται εν κινήσει με την Social Impact Campaign #SketchTheSociety, η οποία περιλαμβάνει διαδικτυακές συνεντεύξεις ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης και διαδραστικά- βιωματικά σεμινάρια/ workshops με καταξιωμένους φορείς της Ελλάδας, Spotify Podcasts, έκδοση ειδικού τεύχους στο Campaign Magazine και art challenge με ενεργή διάδραση για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες αλλά και το ευρύ κοινό.

Η καμπάνια αποκτά περαιτέρω νόημα με το ανοιχτό κάλεσμα προς το κοινό, για ενεργή παρακολούθηση των συνεντεύξεων, συμμετοχή σε ελεύθερο διάλογο και ένταξη στην κοινότητα με τη δημιουργία και ανάρτηση στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media, έργων εμπνευσμένων από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη δράση των συνεργαζόμενων φορέων.

Εδραιωμένο σε 5 πυλώνες: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Προσβασιμότητα, Υγεία, Περιβάλλον και Αλληλεγγύη, το Sketchbook 4 Human Rights δημιουργεί μια περαιτέρω γέφυρα συνδιαλλαγής μεταξύ των δημιουργών, του ART HUB Athens και των οργανισμών που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιωσιμότητα στην Ελλάδα και συνδράμουν με το έργο τους στην παγκόσμια προσπάθεια θέσπισης της αλλαγής.

Πρόγραμμα

Art Challenge @ Instagram 1- 31/03/2021

Συνεντεύξεις ανοιχτές προς το κοινό:

        Labyrinth of Senses | AMKE KINITRO, 10/03/2021 | Προσβασιμότητα

        GivMed, 24/03/2021 | Υγεία

        Ethical Paths, 07/04/2021 | Περιβάλλον

        Emfasis Foundation, 21/04/2021 | Αλληλεγγύη

Με το πέρας της ολοκλήρωσης της καμπάνιας #SketchΤheSociety, τα sketchbooks των 50 πρώτων συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα είναι έτοιμα να παρουσιαστούν σε κοινή ομαδική έκθεση τέχνης, ενώ όλα τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθούν στην εικονική και ψηφιοποιημένη διαδικτυακή τους μορφή.

Ένας από τους στόχους του #Sketchbook4HumanRights αποτελεί η διαχρονικότητα της όλης προσπάθειας, και όχι μια και μόνο παρουσίασή του. Γι’ αυτούς τους λόγους, θα εκτίθενται σε επιμέρους δρώμενα και μελλοντικά workshop του φορέα, σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και όπου αλλού μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.

Με όπλο τις εικαστικές -και όχι μόνο- τέχνες, ως κοινά αποδεκτή γλώσσα επικοινωνίας, το ART HUB Athens φιλοδοξεί να μετατρέψει τα sketchbooks, σε μελλοντικό σημείο αναφοράς έμπρακτου ακτιβισμού και στήριξης των ευπαθών ατόμων, και μέσα από το συγκεκριμένο έργο να συνδράμει στην όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης αλλά και παραγωγικής παρακαταθήκης για το μέλλον της κοινωνίας

Γιατί η αλλαγή ξεκινάει από εμάς.

ART HUB Athens - Art 4 Social Change

www.arthubathens.org

instagram.com/arthub_athens

facebook.com/arthubathens

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

* Το έργο "Sketchbook 4 Human Rights" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα διαχείρισης την ΑΜΚΕ ART HUB Athens

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Read 517 times

Latest from Super User