Print this page
Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 13:53

Η «σχεδία» της μνήμης και της ομογένειας

Written by
791
Η «σχεδία» της μνήμης και της ομογένειας

Η «σχεδία» της μνήμης και της ομογένειας

Υφαίνουμε τη δαντέλα των αναμνήσεων, ακολουθούμε τη μοίρα της επιστροφής, σβήνουμε τις φωτιές με τη μάνικα της νόησης, βγάζουμε το μολύβι από τη λίμνη, βιώνουμε την αποδοχή στο γκαζόν, σχεδιάζουμε την αγάπη στο χέρι.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου (τεύχος #92), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 25 Αυγούστου στους δρόμους της πόλης.

Σωματική άσκηση, απομονωμένη ακρόαση, νοητική ενδυνάμωση, παιχνίδι με την άμμο. Μπορεί η άνοια να είναι ανίατη, μια σειρά από δράσεις, όμως, προσφέρουν ενέργεια και χαρά στους πάσχοντες. «Πολλές μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι με υψηλότερο IQ, περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, περισσότερο απαιτητικά επαγγέλματα και περισσότερες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου έχουν μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης νόσου Αλτσχάιμερ. Ο κύριος, όμως, περιβαλλοντικός παράγοντας που έχει συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι η διατροφή», σημειώνει η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. «Χρησιμοποιώντας την αμμοθεραπεία, δηλαδή, μινιατούρες και δοχεία με άμμο, βοηθιούνται οι ασθενείς να προσεγγίσουν μια ιστορία, να  μοιραστούν κάτι πολύ δικό τους», μας λέει, από την πλευρά της, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στην Ελληνική Εταιρεία Alzheimer Κατερίνα Σιαμπάνη. Είναι το φάκελο της νόσου Αλτσχάιμερ που ανοίγουμε στο ρεπορτάζ μας με τίτλο «Η δαντέλα των αναμνήσεων».

«Η μοίρα της επιστροφής». Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας στη χώρα μας μάς εξηγεί γιατί η καρδιά χωράει δύο πολιτισμούς, γιατί νιώθει ότι κουβαλάει ένα εθνικό πεπρωμένο, πώς αγάπησε εκ νέου την ελληνικότητά του, αλλά και πώς διαμορφώθηκε, από τα νηπιακά του χρόνια, η σχέση του με την ελληνική ποίηση. «Ένα από τα πολλά δώρα που μου έχει κάνει η Αυστραλία είναι το να σταθώ έξω από την Ελλάδα και να μπορώ να κοιτάξω την ελληνικότητά μου με μάτια ξένου και να την αγαπήσω πάλι, όχι μόνο να είναι δική μου, αλλά να την ξανακοιτάξω και να ταυτιστώ για δεύτερη φορά. Αυτή είναι η επιστροφή, η όμορφη επιστροφή που κάνεις, κοιτάζοντας την Ελλάδα με άλλα μάτια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία» ο κ. Άρθουρ Σπύρου.

«Ο αλγόριθμος στη μάνικα». Από στατιστικά μοντέλα μέχρι δείκτες πρόβλεψης, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη μάχη κατά των πύρινων καταστροφών έχει επιστρατευθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, τα στατιστικά μοντέλα επιτρέπουν στους πυροσβέστες να χαρτογραφούν εγκαίρως πώς και πού μπορεί η φωτιές να εξαπλωθούν.

 «Το μολύβι στη λίμνη». Τα μολύβδινα βλήματα των κυνηγετικών όπλων δεν είναι μόνο ότι αφαιρούν τη ζωή εκατομμυρίων πουλιών αλλά και ρυπαίνουν τους υδροβιότοπους, δηλητηριάζουν τους ανθρώπους. Μάλιστα, αυτός ο κίνδυνος δηλητηρίασης ( δηλητηρίαση η οποία προκαλεί, μεταξύ άλλων, σοβαρά νευρολογικά προβλήματα) είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τα μικρά παιδιά.

«Η αποδοχή στο γκαζόν». Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ντρίμπλες, αλλά και πάλη εναντίον των διακρίσεων, ενσυναίσθηση, κοινωνική προσφορά, αξίες και προορισμοί για τους οποίους έχει βάλει για τα καλά πλώρη και η «σχεδία». Ο αγαπημένος σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης πάντρεψε την επικαιρότητα που προέρχεται από την πανδημία με την μπάλα που αγαπάμε και φιλοτέχνησε μια σειρά εξαιρετικών σκίτσων.  «Το πρόγραμμα όπου συμμετέχουμε είναι για το ποδόσφαιρο που θέλουμε να βλέπουμε. Θέλουμε να λιγοστέψουν οι άνθρωποι που θα μπορούν να πουν ότι δεν ήξεραν», μας εξηγεί.

«Αγάπη φτιαγμένη στο χέρι». Δύο άνθρωποι του ντιζάιν εξηγούν πώς έντυσαν με λέξεις και εικόνες το όραμα της «σχεδίας», πώς ύφαναν ένα νήμα επικοινωνίας που εμπλέκει τους φίλους του σπιτιού του ελληνικού περιοδικού δρόμου, αλλά και γιατί δεν πρέπει να συγχέουμε την απλότητα με την απλοϊκότητα. «Η απλότητα έχει πίσω της την αφαίρεση. Είναι το απόσταγμα της βαθιάς σκέψης. Η απλοϊκότητα είναι το άλλο άκρο, είναι το “αυτό μου ήρθε, αυτό έκανα”, υπογραμμίζουν στη συνέντευξή τους στη «σχεδία» οι Αιμιλία Κάντα και Ιωάννης Μαρκάκης.

Ακόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», παρατηρεί ένα κοτόπουλο με τζιν. Ο διορθωτής-επιμελητής Κώστας Σπαθαράκης συναντιέται με τον συνοδοιπόρο του στον κόσμο των βιβλίων και της μετάφρασης  Θοδωρή Δρίτσα. Ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει μεσημεριανά στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία Μικρασιάτισσα στην καταγωγή μάς μεταφέρει στη Θάσο της προσφυγιάς, της αλιευτικής παράδοσης, του αλεντίσματος, μα και των προικιών, ενώ μας ετοιμάζει θασίτικο σαραγλί. Παράλληλα, σε μια ορεινή γωνιά της Κρήτης, όπου συνεχίζεται μια οικογενειακή παράδοση κοντά 90 χρόνων, η νεότερη ελληνική ιστορία συναντά εκείνη της Σουηδίας. Επιπλέον, κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μυούμαστε στα μυστικά της κτηνοτροφίας.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Σεπτεμβρίου (τεύχος #92).

 

 

 

Read 791 times

Latest from apostaktirio team