CATCH (19)22- ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΑΙΓΩΝ (14-15 Σεπτεμβρίου 2022)

Η καλλιτεχνική εταιρία CALD και η ηθοποιός/σκηνοθέτις Αθηνά Χατζηαθανασίου παρουσιάζουν τη site-specific performance CATCH (19)22.
Σώμα και φωνή, ήχος και φως, βίντεο και ψηφιακό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και αληθινές ιστορίες γίνονται σημεία - σταθμοί σ’ ένα χάρτη. Ένα χάρτη που ο θεατής ακολουθεί, για να περάσει από τη ζωή στη Μικρά Ασία, έπειτα, στα μεγαλειώδη ταφικά μνημεία, μέσα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Αιγών, ως ευθεία αντιπαραβολή της μικρασιατικής καταστροφής και της μεγαλοπρέπειας των χαμένων πολιτισμών, και κατόπιν, ξανά έξω από τη Μεγάλη Τούμπα και στο “μετά”: Μετά την καταστροφή, μετά τη μετακίνηση, μετά την εγκατάσταση. Στη νέα, πια, ζωή. Το CATCH (19)22 είναι μια περιήγηση στη ζωή που προηγείται και έπεται της καταστροφής. Ένα ταξίδι, όπου η διαχρονικότητα των συνεπειών του πολέμου και του επεκτατισμού στη ζωή των ανθρώπων, σε αντίθεση με την πολυτέλεια των ταφικών μνημείων αντιπαραθέτει άμεσα την πολιτική με την πολιτιστική ζωή, τη «Μεγάλη Ιδέα» με τη ρίζα και τον ξεριζωμό.
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Catch-22 σημαίνει “φαύλος κύκλος”, αφού το μυθιστόρημα του Τζόζεφ Χέλερ έμελλε να καθιερωθεί ως έκφραση για να δηλώσει το παράλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, το παράλογο του πολέμου, όπου επιτυχία και καταστροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Γιατί τι άλλο είναι ο πόλεμος, παρά ένας ακόμη Σίσυφος που σπρώχνει το βράχο του στην κορυφή και πάλι πίσω; Το Catch (19)22 εξερευνά τη μικρασιατική καταστροφή, μέσα από το παράλογο του πολέμου και δε διστάζει να τη φέρει αντιμέτωπη με τη μακεδονική ακμή και παρακμή. Εκεί, πάνω από τους τάφους των μεγάλων βασιλιάδων. Όπου μεγαλείο και θάνατος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr
ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ: 20:30, 20:45, & 21:00 (Η είσοδος θα γίνεται τμηματικά)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ: 60 λεπτά (περιλαμβάνει περιήγηση στους σταθμούς της δράσης και επίσκεψη στο μουσείο).
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία – Συντονισμός Καλλιτεχνικών
εργαστηρίων: Αθηνά Χατζηαθανασίου
Κείμενα – Δραματουργική Επεξεργασία: Σοφία Γουργουλιάννη
Κίνηση: Αφροδίτη Γεωργιάδου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ευγενία Βησσαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Κατασκευές σκηνικών: Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου
Επιμέλεια βίντεο: Νάλια Ζήκου
Γραφιστική επιμέλεια: Εύα Λαμπάρα
Performers: Ευγενία Βησσαρίου, Γιάννης Ζέρβας, Άντα Κουγιά, Παναγιώτα
Χαϊδεμένου, Αθηνά Χατζηαθανασίου
Συμμετέχουν στις δράσεις: Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βέροιας (Φιλίππειο), Μέλη ερασιτεχνικών θιάσων της περιοχής
Ακούγονται οι φωνές των: Γιώργου Γιαννακάκου, Μάνιας Παπαδημητρίου
*Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Κοτζαερίδη για την παραχώρηση της προσωπικής του συλλογής - ψηφιακό υλικό, αντικείμενα υλικού πολιτισμού και μαρτυρίες.
**Με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας
Latest from apostaktirio team
- Ο Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής στο Θέατρο Άβατον | Πρεμιέρα: 14/10
- Τελετή Απονομής Βραβείων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου
- Η ΚΟΡΙΤΣΙΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ επιστρέφει στο “θέατρο Αυλαία“ στο Πασαλιμάνι.
- 9ος Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου «Φύση: μητέρα και ζωή ή αντίπαλος;»
- Μια «χαμένη αγάπη» στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο της Αλθέας!
- Παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό, εμπνευσμένο από τη Μαρία Κάλλας, προκηρύσσει η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, με έδρα το Μπουένος Άιρες
- Δωρεάν Προβολή Ταινιών μ.μ. στο Θερινό Cinemarian
- Η «σχεδία» της φροντίδας και της «μεγάλης παραίτησης» τεύχος Οκτωβρίου (#115)
- ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ : «ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ» (26/9, ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ)
- Παράταση του 19ου Διεθνή Λογοτεχνικού διαγωνισμού Ποίησης και Πεζογραφίας από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
- ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ: Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νάνσυς Ναουμίδου στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ
- Οι WHITE MUSES - "Τυχερό αστέρι"
- Μαθήματα φωτογραφίας στον Ιωνικό Σύνδεσμο
- Ξεκινούν τα μαθήματα χορού στον Ιωνικό Σύνδεσμο
- Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα μουσικός Μαρία Κοτρότσου προσκεκλημένη του παγκοσμίου φήμης Musée d'Orsay στο Παρίσι
- ΜΑΓΙΚΗ ΚΛΩΣΤΗ – Βασίλης Πάντσιος Feat Coda Project
- «Να το Φως» Stand Up Comedy Show με τον Λάμπρο Φισφή
- «ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ» στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
- «Ο Αλαφροΐσκιωτος, μια δεισιδαιμονία της Κρήτης» των Θανάση Σάλτα και Ιωάννα Μαστοράκη στο Θέατρο λύχνος.
- ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ |«Η Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου