Print this page
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 18:55

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΩΚΟΠΙΑΣ

Written by
337
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΩΚΟΠΙΑΣ

Διεθνής Διαγωνισμός Ποίησης στην Κύπρο

Η «Εταιρεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατωκοπιάς» οργάνωσε στις 16 Οκτωβρίου 2022 στο χωριό  Αστρομερίτη της Κύπρου, εκδήλωση με θέμα την τελική φάση του «Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης» τον οποίο είχε εξαγγείλει η «Εταιρεία». Το πρόγραμμα περιλάμβανε (α) Εισαγωγική ομιλία (το ιστορικό του Διαγωνισμού και αναφορά στο εθνικό θέμα της Κύπρου) από τον Γιώργο Μιχαηλίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. της «Εταιρείας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατωκοπιάς, (β) την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες το οποίο παρουσίασε ο Δρ. Σώτος Βοσκαρίδης, (γ) καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κυπριακά τραγούδια (στο τραγούδι η Πόπη Χριστοδούλου και στην  κιθάρα ο Γιώργος Κουρόγιωργας), (δ) απαγγελία των ποιημάτων που είχαν προκριθεί στην τελική φάση του Διαγωνισμού, (ε)    αποτίμηση της δραστηριότητας από την Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, (στ) απόδοση τιμών στην Κριτική Επιτροπή, (ζ) απονομή βραβείων και επαίνων στους ποιητές, και (η) δεξίωση. Στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν η Μαρία Ιακωβίδου.

Την προηγούμενη μέρα έγιναν ξεναγήσεις σε χώρους με αρχαιολογικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον και στην ελεύθερη γη της Κατωκοπιάς.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

Από τα κατάρριζα της καρδιάς μου, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την Εταιρεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατωκοπιάς και τον άξιο πρόεδρο της κ. κ. Γιώργο Μιχαηλίδη (πολιτικό μηχανικό, εκπαιδευτικό, περιβαλλοντολόγο, μηχανικό υδάτων, ερευνητή , τέως Κοινοτάρχη Κατωκοπιάς, που με όρισε πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης που ανακήρυξε η παραπάνω πολιτιστική εταιρεία το έτος 2020 - 2022.

Ο επιτυχημένος συνδυασμός της απονομής των τιμητικών διακρίσεων, βραβείων, επαίνων και συμμετοχών στο πολιτιστικό κέντρο του Αστρομερίτη με πλήρη παρουσία όλων των διαγωνιζομένων ποιητών παρουσιασμένα με επιτυχία όλα από τη Μαρία Ιακωβίδου καθώς και του καλλιτεχνικού προγράμματος με Κυπριακά τραγούδια από την Πόπη Χριστοδούλου και τον Γιώργο Κουρόγιωργα, της ετοιμασίας της ωραίας δεξίωσης από τη Μάρω Οικονομίδου, της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από σκίτσα και γελοιογραφίες του Σώτου Βοσκαρίδη και της εισαγωγικής ομιλίας από τον ελλόγιμο πρόεδρο κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, έκαναν την όλη συνάντηση αυτή του πολιτισμού πραγματικά αξέχαστη.

Θεωρώ μεγάλη τιμή ότι και εγώ ήμουν ένα κομμάτι από αυτή την ωραία εκδήλωση, η οποία ήταν διημερίδα εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από τις 15/10/2022 με επισκέψεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρίου (Αρχαίο Θέατρο και Ναός του Απόλλωνα), στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού, στην παλιά Κακοπετριά και στη "νεκρή ζώνη" Κατωκοπιάς.

 Όλα αυτά, αγαπημένες μου Κύπριες και Κύπριοι ποιητές, τα δρώμενα, δεν ήταν απλά ένας διεθνής διαγωνισμός ποίησης, δεν ήταν μια απλή τελετή απονομής, ήταν ένα προσκύνημα, ένα φιλί στο λαβωμένο σώμα του νησιού της Αφροδίτης, την Κύπρο μας.

Σε καιρούς δύσκολους, που συχνά όλοι οι λαοί νιώθουμε να ακροβατούμε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί με ισορροπίες που συχνά χάνονται, με το μέλλον της παγκόσμιας διεθνούς ειρήνης να είναι στην κόψη του ξυραφιού, μοιάζουν οι ζωές όλων μας αιχμάλωτες στο πάτημα ενός απρόσεκτου χεριού που θα γκρεμίσει και θα ρίξει σαν δαίμονας παραμυθιού, το οικοδόμημα της παγκόσμιας ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Ας είναι, λοιπόν, όλη αυτή η συλλογική προσπάθεια που έγινε μέσα από το διεθνή αυτό διαγωνισμό μια προσευχή, μια ικεσία στους θεούς για συνύπαρξη λαών που θα αγαπιούνται, θα συνεργάζονται κάτω από τον ίδιο ουρανό αρμονικά, αγαπητικά, με σεβασμό ο ένας στον πολιτισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία του άλλου.

Ας πετρώσει η πίκρα μας σαν την πικροδάφνη της Κύπρου, που κυνηγημένη έγινε δέντρο για να αποφύγει το πάθος ενός θεού κι ας γευτούμε τα χρυσά μήλα της Ταμασού όλοι μαζί...

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

 

 

 

Read 337 times

Latest from apostaktirio team