Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων

Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ στο Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων
Από τις 12 Απριλίου 2023 και κάθε μέρα, μεταξύ 8:45 και 9:00, προβάλλονται από τον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων 100 ψηφιακές ιστορίες που δημιουργήθηκαν από 100 πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας με θέμα την Καταστροφή του 1922.
Το ’22, το 1922, αποτελεί σημείο καμπής για τον ελληνισμό. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας από κοινού με την Ομάδα Ψηφιακής Αφήγησης του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, απαντώντας σε κάλεσμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφουγκράστηκε με ψηφιακά μέσα το συναίσθημα που διακατέχει ένα μέρος τουλάχιστον από τους πολίτες αυτής της χώρας 100 χρόνια μετά.
Επτά επιμορφωμένα στην Ψηφιακή Αφήγηση μέλη του Συλλόγου εμψύχωσαν 100 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας διαφόρων ηλικιών και όχι αποκλειστικά απογόνους Μικρασιατών, ώστε να αφηγηθούν με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, 100 προσωπικές ιστορίες για το ’22 επαυξημένες-εμπλουτισμένες με εικόνες και μουσική της επιλογής τους.
Οι ψηφιακές αυτές αφηγήσεις σε μορφή βίντεο διάρκειας όχι μεγαλύτερης των 3,5 λεπτών, υλοποιήθηκαν ως επί το πλείστον μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ομάδας του κύκλου ιστορίας. Το πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από κλίμα εμπιστοσύνης, διαθεσιμότητα αφήγησης και ακρόασης, όπου η ανάκληση εμπειριών, βιωμάτων, ακουσμάτων και εγκιβωτισμένων αναπαραστάσεων στο εδώ και τώρα γίνεται με τη συνεργασία του εμψυχωτή. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια "κατασκευή", η οποία διατρέχει πολλά αισθητηριακά κανάλια, καλώντας τον δημιουργό να αποτυπώσει στην αφήγηση το περιεχόμενο του εσωτερικού του κόσμου σχετικά με το ’22.
Συγχρόνως, οι άνθρωποι αυτοί, μέσω της διαδικασίας της Ψηφιακής Αφήγησης, τόνωσαν δεξιότητες, όπως η Ενσυναίσθηση, η Εμβάθυνση στον εαυτό, η Ανθεκτικότητα, η Οργανωτική Ικανότητα, η Συνεργασία, η Επικοινωνία, η Δημιουργικότητα, και γενικά οι δεξιότητες του 21ου αιώνα, δηλαδή οι δεξιότητες Ζωής, οι Ήπιες δεξιότητες, οι Τεχνολογικές και οι Ψηφιακές.
Το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ και ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων με το αφιέρωμα αυτό συμβάλλουν όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης και την ενημέρωση των νεότερων γενιών Ελλήνων, αλλά και στην συμπερίληψη του κοινού στο ίδιο το τηλεοπτικό προϊόν, με έναν δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο.
Οι ψηφιακές αφηγήσεις, εκτός από το καθημερινό σταθερό ραντεβού των 8:45 με 9:00 προβάλλονται και εμβόλιμα, όταν υπάρχει η δυνατότητα από τη ροή προγράμματος.
Latest from apostaktirio team
- Έναρξη συμμετοχών για το B.C.C.Fest 25-Balkan Classic Contemporary Festival, Αθήνα 3/5, Θεσσαλονίκη 31/5 & 1/6 2025
- Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νίνας Διακοβασίλη - “Άγγελοι και Δαίμονες”, 27 – 29 Απριλίου 2025
- Πρόσκληση για Έκθεση Εικαστικών Τεχνών "Συνάντηση στην Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου"
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Ναύπακτο (21/4/2025)
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΡΩΜΗΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ
- Η παράσταση «Μαζί» στο θέατρο Altera Pars
- Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για συμμετοχή στην ομαδική, διεθνή έκθεση εικαστικών με τίτλο: "Ορατό και Αόρατο" - "Visible and Invisible" 31 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2025, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
- Κυκλοφορία Νέου Μουσικού Άλμπουμ της Πηγής Λυκούδη με τίτλο: «Μελοποιημένος Σωκρατικός Λόγος» - Ερμηνεία: Μιχαήλ Στέφος
- «Δικηγορία, η μικρή μας πόλη» της δικηγόρου-συγγραφέα Στεφανίας Σουλή παρουσιάζεται στην Αθήνα (3.4.2025)
- Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Φίλιππου Ζάχαρη «Ευκαιρίες ζωής» στη Θεσσαλονίκη (5/4/2025, στη Θεσσαλονίκη)
- Παρουσίαση βιβλίου: «ANTE PORTAS» - Συλλογικός τόμος (ΘΕΡΜΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 26/3/2025)
- Διήμερο παρουσιάσεων του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ο αετός με τα πολύχρωμα φτερά» της Αντωνίας Μπατσαλή σε εικονογράφηση της Λαρισαίας εικαστικού Στέλλας Κακκάβα (Λάρισα 26-27/3)
- Παρουσίαση του δίγλωσσου παιδικού βιβλίου «Ρήγας ο Βελεστινλής» της συγγραφέα Αγγελικής Θάνου - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22/3/2025 – Βόλος)
- ''ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ'' - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ (22.3.2025 - Εύοσμος Θεσσαλονίκης)
- Βίκυ Κυριακίδου "Μαγικό μου Φυλαχτό"
- Ο μονόλογος για την Παλαιστίνη «Πάντοτε ζήλευα τα αποδημητικά πουλιά» επιστρέφει στο H.ug
- ABSƎΝΤ: ΑΠ' ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ - Το ψυχολογικό δράμα του Γιώργου Αγγελίδη
- Eva Sakellari - Need Him (MCD Remix)
- Φεστιβάλ Ανκόρ - Ένας νέος θεσμός γεννιέται στο «Από Μηχανής» Θέατρο
- Μαρίκα Κλαμπατσέα- «Από του Φεγγαριού το Φως» | 4 & 5 Απριλίου στο Ιδιόμελο