Print this page
Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2020 17:27

«ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ» ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη

Written by
1139
«ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ» ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη

ΠΟΙΗΣΗ 

«ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ» 

Μια ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μυθολογικά αρχέτυπα 

Της αγιογράφου, κριτκού βιβλίου-τέχνης Μαριλένας Φωκά (ΜΑ) 

Η ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ περιλαμβάνει ποιήματα με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Με καθημερινούς επικοινωνιακούς κώδικες η ποιήτρια εκφράζει τους εσωτερικούς της προβληματισμούς και ανησυχίες και αναδεικνύει τις προβληματικές των σύγχρονων κοινωνιών. Αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις αντιξοότητες και το αδιέξοδο βρίσκει καταφύγιο στις μικρές χαρές της ζωής που συχνά έχουν υποτιμηθεί. Το ρομαντικό στοιχείο είναι κυρίαρχο και επιστέφεται από μια παιδική αθωώτητα. Η γραφή της που σε στιγμές έντασης έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και ενέχει αρχετυπικά μυθολγικά και κοσμολογικά στοιχεία παραπέμποντας στο μύθο του Προμηθέα, παρακινεί τον αναγνώστη να λάβει δράση καθώς μια σπίθα μόνο αρκεί ν΄ανάψει φωτιά. Η φωτιά σαν σύμβολο ανάγεται σε φιλοσοφικά πρωταρχικά δομικά στοιχεία, στην πνευματική κάθαρση, την καταστροφή του παλαιού και τη φώτιση.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από την παρουσίαση της συλλογής ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ στο χώρο των εκδόσεων ΟΣΤΡIA με τους Λεόντιο Πετμεζά που αναφέρθηκε στην έκδοση και τον πρόλογό του και την γράφουσα που απείγγειλε ποιήματα από την ανθολογία ενώ προλόγισε και ο έγκριτος δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Παρέμβαση έκανε και ο γνωστός γλύπτης –σκηνογράφος και συγγραφές Σάντι Νικολαρέας. Την εκδήλωση συντόνισαν ο Γιώργος Κουτσαφτόπουλος, εκδότης και ο αείμνηστος εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων Γιώργος Σάρδης. Για την εν λόγω έκδοση ο ο ιστορικός τέχνης και θεωρητικός Λεόντιος Πετμεζάς που συνέγραψε τον πρόλογο αναφέρει «H ποιήτρια αφομοιώνει με ευκρίνεια τα επίπεδα μιας εύλογα προχωρημένης παραστατικότητας και έννοιας καθώς κινητοποιεί αρμονικές κατανύξεις. Η αισθητική παρέμβαση στην ποιητική γλώσσα που χρησιμοποιεί συμπληρώνεται με ιδιάζουσες καίριες διαβαθμίσεις αξιώσεων που αναπαράγουν επεμβάσεις απέναντι στην συνειδητή υφή της ιδιάζουσας έμπνευσης. Ο συνειρμικός κόσμος της γραφής της διεισδύει ευρηματικά και ευπρόσδεκτα σε μια συλλογικότητα που κατευθύνει τα μοτίβα οριοθέτησης. Οργανώνει ευρηματικά ένα αυθύπαρκτο και πολύσημο κύκλο διατυπώσεων. Χάρη στην μορφική εσωτερικότητα που συντονίζει με ογκολογική βαρύτητα η θέαση των πτυχών που επισυνάπτει παραθέτει με πειστικότητα στιγμές ποικίλων αισθητικών όψεων. Οι στίχοι της προέρχονται από στοχαστικές σκέψεις, απεικονίζουν αντιστίξεις και αποστολές, σημειογραφίες και αρχετυπικές εικόνες που παραπέμπουν εύλογα σε νοηματικές και ανυσματικές αναφορές . Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται γρήγορα τα σχήματα απόδοσης και εξέλιξης που εμπεριέχουν ενοποιητικές γραμμές και αντιλήψεις. Ανακαλύπτει βαθυστόχαστα περιεχόμενα δεδομένων, πυρήνες τεχνοτροπιών, φιλοσοφίες ζωής ,στοιχεία από το σημερινό και παρελθοντολογικό σημαινόμενο καθώς και από την επάρκεια της υπαρξιακής φύσης.
Παράλληλα η ποιήτρια υπεισέρχεται και εκφράζει έντονα στα κείμενα της πεπραγμένα και πορείες που λειτουργούν ως ισχυρά εργαλεία απόψεων και θέσεων. Η εσωτερική περιδιάβαση της ενορχηστρωμένα αλληλεπιδρά εκτενέστερα μέσα από εκφάνσεις εντρύφησης και διαπραγμάτευσης που προκαλούνται καταλυτικά από τις συγκλίνουσες μαρτυρίες. Με ηθογραφική ρυθμικότητα εντάσσει τις αυτόνομες κλίμακες στο διακριτό αντίκτυπο μιας διάταξης που χαρτογραφεί πτυχές λογοτεχνικών διαβαθμίσεων.»

Το εξώφυλλο της συλλογής κοσμεί έργο του Κώστα Ευαγγελάτου. Η ποιητική συλλογή της Αφροδίτης Σάρδη ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

 

Read 1139 times

Latest from apostaktirio team