Print this page
Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 10:14

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Αντωνίας Κώστα-Φώτη, «Ακόμη στον παράδεισο» (Εκδόσεις Ένεκεν)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Αντωνίας Κώστα-Φώτη, «Ακόμη στον παράδεισο» (Εκδόσεις Ένεκεν)

«Ακόμη στον παράδεισο»
Αντωνία Κώστα - Φώτη
Εκδόσεις Ένεκεν 

Το φιλοσοφικό μυθιστόρημα «Ακόμη στον παράδεισο» από την νεαρή, αλλά πολλά υποσχόμενη συγγραφέα, Αντωνία Κώστα-Φώτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ένεκεν, αποτελεί μια λογοτεχνική απόπειρα, αλλιώτικη, σίγουρα πιο νεανική και άκρως ρεαλιστική. Η συγγραφέας εισέρχεται με θάρρος και τόλμη στον λογοτεχνικό κόσμο, διεκδικώντας να αφήσει το προσωπικό της στίγμα.

Στις σελίδες του ο αναγνώστης παρακολουθεί, άλλοτε με ένα μούδιασμα και μια θλίψη και άλλοτε με ένα μειδίαμα, την αναζήτηση της ταυτότητας του ανώνυμου και μοναδικού κεντρικού ήρωα. Τα υπόλοιπα πρόσωπα παραμένουν εξίσου ανώνυμα, λες και ο όποιος κοινωνικός περίγυρος δεν έχει καμία σημασία και κανένα ενδιαφέρον. Τα πρόσωπα, λοιπόν, και οι κοινωνικές σχέσεις, που περισσότερο ως κοινωνικά δεσμά εκλαμβάνονται, συμβάλλουν με τρόπο καταλυτικό στην ψυχοσύνθεση του ήρωα, από την πρώτη στιγμή που αντικρίζει το φως μέχρι και την ενηλικίωσή του.

Ο ήρωας μέσα από ένα φιλοσοφικό μονόλογο αποδοκιμάζει και αμφισβητεί καθετί που ορίζει την ισχύουσα πραγματικότητα, από την ανατροφή και αγωγή των παιδιών, τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα φιλτράρονται και όλα αμφισβητούνται, για να επέλθει η εξέλιξη και η πρόοδος. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας δεν είναι ούτε αρνητικό ούτε μηδενικό. Τουναντίον! Αντιλαμβάνομαι ότι η επανεξέταση, που εισηγείται ο ήρωας, εδράζεται στην ελεύθερη και διευρυμένη σκέψη, στον γόνιμο προβληματισμό και στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, τα οποία - κατά τον ήρωα - βρίσκονται στην ενασχόληση με τη λογοτεχνία, τη μουσική, την τέχνη γενικότερα. Όχι μια επιδερμική ενασχόληση, αλλά πιο ουσιώδη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό τρόπο θέασης της πραγματικότητας.

Μέσα σε αυτό το έντονο κλίμα αποδοκιμασίας κάνει την εμφάνιση του ο έρωτας, από τον οποίο κανείς ποτέ δεν ξέφυγε. Ο έρωτας αναγκάζει τον ήρωά μας να αναθεωρήσει και να τολμήσει «να βγει από το καβούκι του». Να ζήσει! Η ορμή του ερωτικού συναισθήματος καταφέρνει να ανακατέψει τα κουτάκια που δημιουργεί η λογική…

Ολοκληρώνοντας, ευελπιστώ το εν λόγω βιβλίο να χαίρει της θερμής υποδοχής του αναγνωστικού κοινού τόσο λόγω της ιδιαίτερης και ποιοτικής πένας της γράφουσας, όσο και λόγω του θάρρους της να μην φορτωθεί έναν κόσμο που αποστρέφεται. 

Δήμητρα Γούτση, Φιλόλογος 

Περισσότερα για το βιβλίο:
http://enekenperiodiko.blogspot.com/2018/05/blog-post.html

Read 1590 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος