Print this page
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 12:25

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Στάλως Φωτιάδου, «Μπλέ II – Αλήθεια από Ψέματα» (Εκδόσεις Πηγή)

Η Δήμητρα Γούτση σχολιάζει το μυθιστόρημα της Στάλως Φωτιάδου, «Μπλέ II – Αλήθεια από Ψέματα» (Εκδόσεις Πηγή)

 «Μπλέ II – Αλήθεια από Ψέματα»
Βιβλίο δεύτερο
Στάλω Φωτιάδου
Εκδόσεις Πηγή
 

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας της Στάλως Φωτιάδου «Μπλε ΙΙ- Αλήθεια από ψέματα» των εκδόσεων Πηγή επικεντρώνεται κυρίως στην ιστορία του Λέανδρου, τρίτου τέκνου του Στέφανου Μαράντη αλλά φυσικά και στις προσωπικές ιστορίες όλων των παιδιών της τρίτης γενιάς της οικογένειας Μαράντη. 

Συνοπτικά, ο Ιάσονας, γιος του Φιλίππου και της Λιλής, παλεύει να ισορροπήσει μεταξύ των βιολογικών του γονιών και της γυναίκας που τον μεγάλωσε, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ουκ ολίγες στιγμές, μάλιστα, αποδεικνύεται ωριμότερος όλων ξαφνιάζοντας με τις αντιδράσεις του. Από την άλλη, η Ελπίδα, κόρη του Παύλου και της Όλγας, βιώνει έναν μονόπλευρο έρωτα, δίχως καμιά ανταπόκριση, για ένα ακατάλληλο πρόσωπο, απειλώντας τα ήδη σαθρά θεμέλια της οικογένειας Μαράντη. Παράλληλα, ο Στέφανος, γιος του Λέανδρου και της Υβόννης, μάχεται κατά του κακού του εαυτού, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο μοντέλο του καλού γιου και πατέρα… 

Διεισδύοντας ο αναγνώστης στις ζωές των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος διαπιστώνει ότι μοιραία, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο. Γιοι και κόρες που μεγαλώνουν σε προβληματικές οικογένειες και που φαινομενικά τους συνδέει η αγάπη. Όμως κατά βάθος, τα κρυμμένα μυστικά, τα “πρέπει” εις βάρος των “θέλω”, κατευθύνουν μικρούς και μεγάλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ίδια ολέθρια λάθη να επαναλαμβάνονται από τους ίδιους θύτες αλλά κι από όσους υπήρξαν θύματα, λες και ο χρόνος δεν άφησε κανένα δίδαγμα. 

Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, καλές ή κακές. Άλλοι δικαιώνονται και άλλοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, αφού η ζωή που δομείται πάνω στο ψέμα, σύντομα καταρρέει όπως ένας χάρτινος πύργος. Μάλιστα, ο αναγνώστης για ορισμένους ήρωες αναθεωρεί κάθε προηγούμενη άποψη, αφού στις σελίδες του βιβλίου κάποιες πράξεις δικαιολογούνται, δοσμένες από διαφορετική οπτική γωνία και υπό το φίλτρο του χρόνου. 

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας καταφέρνει να παραδώσει στον αναγνώστη ένα άρτιο, από κάθε άποψη, έργο, το οποίο διαβάζεται απνευστί. Από τεχνικής άποψης η ιστορία σε αυτό το δεύτερο μέρος εξακολουθεί να κινείται γοργά αλλά με περισσότερη ένταση. Αξιοποιούνται και πάλι οι περισσότεροι αφηγηματικοί τρόποι. Υπάρχουν περισσότερες στιγμές κορύφωσης, ενώ παράλληλα διαφαίνονται κάποια ψήγματα για το τέλος της τριλογίας. 

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι τα μηνύματα, που ξεπηδούν από τις σελίδες, και διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως ότι στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο ή ότι ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ ή ότι η αγάπη δεν αρκεί για να σώσει ένα γάμο. Βέβαια, είναι απορίας άξιο πόση συγκαλυμμένη δυστυχία μπορεί να κρυφτεί πίσω από οικονομικά επιφανείς οικογένειες που δεν τους λείπει κανένα αγαθό, αλλά τα αποθέματα ειλικρινούς και ανιδιοτελούς αγάπης στερεύουν πολύ εύκολα. Η συγγραφέας δεν κρύβεται πίσω από κοινωνικά κλισέ και ταμπού …τουναντίον! Παραδίδει μαθήματα αυτοβελτίωσης αφειδώς καθώς από την πένα της ήρωες και αναγνώστες αναπτύσσουν διαλογική σχέση, λειτουργώντας οι πρώτοι άλλοτε ως παράδειγμα μίμησης κι άλλοτε ως παράδειγμα αποφυγής. 

Η συνέχεια στο τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας… 

Δήμητρα Γούτση, φιλόλογος 

Σελίδα του βιβλίου: https://www.pigi.gr/?product=mple-alithia-apo-psemata  

Η Στάλω Φωτιάδου γεννήθηκε το 1968 στη Λευκωσία, όπου ζει μέχρι σήμερα. 

Σπούδασε Δημοσιογραφία στην Αθήνα, στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Εργάστηκε σε κυπριακό νεανικό περιοδικό ως υπεύθυνη κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και συνεργάστηκε με ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στη συγγραφή χρονογραφημάτων για καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές και σεναρίων σε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. 

Το γράψιμο ήταν πάντα η δημιουργική της απόδραση, οι ανθρώπινες σχέσεις δε, αγαπημένο θέμα αναφοράς και έρευνας. Οι «Κύκλοι από Θρύψαλα» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας «Μπλε» και το πρώτο συγγραφικό της ταξίδι.

 

 

Read 1559 times

Latest from Δήμητρα Γούτση - Φιλόλογος