Print this page
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 10:29

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Ευάγγελου Τζάνου, «Το πέρασμα της θρυαλλίδας» (Εκδόσεις Ηριδανός)

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει τη συλλογή διηγημάτων του Ευάγγελου Τζάνου, «Το πέρασμα της θρυαλλίδας» (Εκδόσεις Ηριδανός)

Ευάγγελος Τζάνος
«Το πέρασμα της θρυαλλίδας»
Εκδόσεις Ηριδανός 

«Το πέρασμα της θρυαλλίδας» είναι μια ιδιαίτερη συλλογή διηγημάτων που θεωρώ ότι δε μοιάζει σε τίποτα με όσα έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Είναι μια μείξη, θα έλεγα, ρεαλιστικών ιστοριών βγαλμένων, όπως συνηθίζεται να λέμε, μέσα από τη ζωή, με κάποια απόλυτα υπερρεαλιστικά κείμενα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Δεκαπέντε διηγήματα με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα που ως πραγματική «Θρυαλλίδα – φυτίλι» έρχονται να “πυροδοτήσουν” απόψεις, συνειδήσεις, κοινωνικά status, να δώσουν μια διαφορετική οπτική σε όσα θεωρούμε ως δεδομένα. Στην πρώτη κατηγορία “αληθοφανών ιστοριών” μεταξύ άλλων περιγράφονται και θίγονται τα μυστικά ορισμένων οικογενειών που ενδύονται την ηθικότητα, παρόλο που βασιλεύει η παρακμή και η ανηθικότητα, η καταπιεστική συμβίωση δυο γυναικών, η ολοένα αυξανόμενη αποδόμηση του οικογενειακού ιστού, ο άτυπος “εγκλεισμός” της Αθηνάς από τη μητέρα και τη γιαγιά της και η προσπάθεια απόδρασης στην ελεύθερη ζωή, το γλυκό restart στη ζωή του Σώζοντα και της Κασσιανής, η σκωπτική πλευρά της εκπλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας και οι πομπώδεις εθνικοί εορτασμοί... Στη δεύτερη κατηγορία διηγημάτων, που εντάσσονται σε μια πιο φαντασιακή -υπερρεαλιστική οπτική, παρακολουθούμε μια μελέτη για τα δάχτυλα του Μάνθου, τη συμβολική περιπέτεια ενός στίχου, τα βαθιά νοήματα ενός πίνακα ζωγραφικής, τη διαφορετική εκδοχή για την Πηνελόπη του Οδυσσέα, τη “σχέση” του Μίμη με μια φωτογραφία αλλά και το σκληρό Ακρωτήριο Απολυτάρες, που θα μπορούσε να δώσει εκατοντάδες σελίδες αναλύσεων σε μελετητές του λόγου… 

Τελικά η σκέψη του συγγραφέα είναι πολύπλοκη ή η ίδια η ζωή μας βαδίζει σε ακατανόητους δρόμους; Μήπως ο Ευάγγελος Τζάνος τολμάει να θίξει όσα ήδη γνωρίζουμε, αλλά εθελοτυφλούμε; Πράγματι, τον βλέπουμε να πριονίζει με χάρη τα θεμέλια της οικογένειας, της επαγγελματικής επιτυχίας, του κούφιου πατριωτισμού, της στείρας καθημερινότητάς μας, της σχέσης των ανθρώπων με τη Λογοτεχνία και την Τέχνη γενικότερα. Ναι, αλλά γιατί ένας συγγραφέας να μπει σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί να θέλει να φανεί “αυστηρός” σε ένα είδος που αρέσκεται να καλλωπίζει τη γλώσσα και την υπόστασή του; Μα αν η λογοτεχνία δεν αναλάβει έναν τέτοιο βαρυσήμαντο ρόλο απέναντι στην κοινωνία, τότε ποιος θα το κάνει; Αυτό που μας φαίνεται σκληρό ή αποτρόπαιο, δεν είναι συχνά απόλυτα αληθινό; Είμαι πεπεισμένος ότι ο βαθύτερος στόχος του Ευάγγελου Τζάνου είναι να αφυπνίσει, να τονίσει τα λάθη, να καταδείξει και να καυτηριάσει. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να δώσουμε στους άλλους τον “χώρο” και την ελευθερία που δικαιούνται. Να βοηθήσουμε τον αδύνατο και να δείξουμε αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Κι όπως τονίζεται εμμέσως στο «Ακρωτήριο Απολυτάρες», ας μην παρασυρόμαστε από κίβδηλες λύσεις που μας προσφέρουν απλόχερα οι “εξωγενείς” παράγοντες. Ας προσπαθήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο… Αυτογνωσία συνεπώς, αποδοχή των λαθών μας και σηκωμένα τα μανίκια για δουλειά… «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή» έγραψε ο Ελύτης… 

*Το έργο του εξωφύλλου είναι του Γιάννη Αλεξάκη, ("Πολιτικά ορθό", 2013). 

Αλέξανδρος Ακριτίδης
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών     
 

Σελίδα της Βιβλιονέτ για το βιβλίο: https://biblionet.gr/titleinfo/?titleid=247467&return_url 

Ο Ευάγγελος Ι. Τζάνος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. 

Έντυπες εκδόσεις: "Ένας νεανικός χρόνος", (θεατρικό έργο), Αθήνα 1990· "Ενέδρα", (νουβέλες), εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα 2008· "Λαβή", (διηγήματα), εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2011· "Αφανισμός", (νουβέλα), εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2017· "Το Πέρασμα της θρυαλλίδας", (διηγήματα), εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2020. Το διήγημα "Περίρρυτος τόπος Τάσου Λειβαδίτη. Η πόλη" περιλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο "Πρακτικά 24ου Συμποσίου Ποίησης", εκδ. Περί Τεχνών, Πάτρα 2005. 

Ebooks: "Στην οδό Ευμολπιδών", (διήγημα), εκδ. Αρχίγραμμα, Αθήνα 2012. "Σύνεργα", (διηγήματα), εκδ. Σαΐτα, Καβάλα 2012· "Μελέτες (2004-2017)", Αθήνα 2019, (1η ανάρτηση: 24grammata.com, σειρά: 'εν καινώ')· "Ένας νεανικός χρόνος, (θεατρικό έργο), Αθήνα 2019, (1η ανάρτηση: ebooks4greeks.gr).

Τα "Σύνεργα", η "Ενέδρα", η "Λαβή" και ο "Αφανισμός" αποτελούν τα τέσσερα μέρη της τετραλογίας με τον τίτλο "Το Τυχαίο".

Στο Ε.Α.Π. εκπονήθηκε η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία με θέμα: Η Αγία Γραφή και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο συγγραφικό έργο του Φώτη Κόντογλου (2018-2019)· είναι αναρτημένη στο https://apothesis.eap.gr.

 

Read 1251 times

Latest from Αλέξανδρος Ακριτίδης – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών, Συγγραφέας