Print this page
Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 13:45

Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Λάμπρου, «Η Νόσος» (Εκδόσεις Μέμφις)

Written by
1713
Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης σχολιάζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Λάμπρου, «Η Νόσος» (Εκδόσεις Μέμφις)

Η Νόσος
Δημήτρης Λάμπρου
Εκδόσεις Μέμφις 

«Η Νόσος» ονομάζεται το καινούργιο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Δημήτρη Λάμπρου. Πρόκειται για μια νουβέλα, η υπόθεση της οποίας διαδραματίζεται το 1918 κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της λεγόμενης Ισπανικής γρίπης στη χώρα μας.

Ένας νεαρός γιατρός βρίσκεται στην πόλη των Τρικάλων ώστε να εντοπίσει σημάδια εμφάνισης της γρίπης και να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. Ωστόσο γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με σκληρές πολιτικές διαμάχες που θα απειλήσουν μέχρι και τη ζωή του.  Οι έριδες ανάμεσα σε  βενιζελικούς και κωνσταντινικούς οδηγούν την κατάσταση στα άκρα τη στιγμή που η πανδημία αρχίζει να θερίζει ζωές. Ένας παραλογισμός λοιπόν βασιλεύει στο Ελληνικό κράτος, ο οποίος, αν μη τι άλλο, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Κοντά σε όλα αυτά κάπου κάπου κάνει δειλά την εμφάνισή του και ο έρωτας, αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα αδύνατος μπροστά στην παντοδυναμία της νόσου που έχει το πάνω χέρι στις ζωές των ανθρώπων.

Η αναπαράσταση της εποχής από τον συγγραφέα είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και ουσιαστική. Στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στις πολιτικές εξελίξεις, στα ιατρικά πεπραγμένα της περιόδου. Οι διάλογοι, οι γλωσσικές λεπτομέρειες, τα εθιμοτυπικά στοιχεία χαρακτηρίζονται επίσης από μια πιστότητα, απόρροια της σοβαρής έρευνας του Δημήτρη Λάμπρου σε όσα αγγίζει η πένα του. Ευτυχώς, σε κάποιες “ανύποπτες” για τον αναγνώστη στιγμές ελλοχεύει ένα χιούμορ, ένας αυτοσαρκασμός που βοηθάει στο να μη βασιλεύει η απαισιοδοξία και το σκοτάδι στην υπόθεση.

Είναι αυτονόητο να συμπεράνει κάποιος πόσο επίκαιρο είναι αυτό το βιβλίο και πόσες ομοιότητες υπάρχουν με τη δική μας εποχή. Βέβαια σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα, με την επιστήμη να έχει κάνει θαύματα, με καλύτερες συνθήκες υγιεινής για τους ανθρώπους και χωρίς να υφίστανται ενεργοί πόλεμοι, στη χώρα μας τουλάχιστον. Κι όμως το μήνυμα του συγγραφέα είναι σαφέστατο. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα, απαιτείται ομοψυχία, συνεργασία, υπομονή από όλους και σεβασμός στις επιταγές της επιστήμης. Αν όλοι μας, ιδιωτικά και συλλογικά, σεβαστούμε και υπολογίσουμε την αόρατη “δύναμη” της κάθε νόσου, τότε σίγουρα θα βγούμε νικητές την επόμενη μέρα.

Αλέξανδρος Ακριτίδης 
Συγγραφέας – Πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών – Σύμβουλος Εκδόσεων Αποστακτήριο  
 

Ο Δημήτρης Λάμπρου είναι δημοσιογράφος και ζει στη Λιβαδειά. Έχει δημοσιεύσει μελέτες ιστορικού περιεχομένου καθώς και μια σειρά άρθρων για την ελληνική γλώσσα.
"Ο σύντομος χειμώνας της Ληστοκρατίας" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 

 

 

 

Read 1713 times

Latest from Super User